Όλο το παρασκήνιο της κρίσιμης συνεδρίασης των G20 – Οι κόντρες των ηγετών και οι συμμαχίες για τη Συρία…

Σε ένα δυνατό διπλωματικό «μπρα ντε φερ» εξελίχθηκε η χθεσινή κρίσιμη συνεδρίαση, των 20 οικονομικά μεγαλύτερων κρατών του κόσμου, στην Αγία Πετρούπολη της Ρωσίας με κύριο θέμα τις εξελίξεις στην Συρία.

Μεγάλος κερδισμένος της συνεδρίασης αποδεικνύεται ο Ρώσος πρόεδρος, Βλαντιμίρ Πούτιν, ο οποίος κατάφερε να «απομονώσει» τον Ομπάμα και την απόφασή του για επέμβαση κατά της Δαμασκού. Κίνα, Γερμανία και Ευρωπαϊκή Ένωση αντιτίθενται στη στρατιωτική επιχείρηση κατά του καθεστώτος Άσαντ.

Επιμένει στη θέση του κατά μιας στρατιωτικής επέμβασης στη Συρία ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν

ο οποίος σε δηλώσεις του έπειτα από την ολοκλήρωση της Συνόδου Κορυφής των G20, που έλαβε χώρα στην Αγία Πετρούπολη στη Ρωσία, είπε ότι οι αντάρτες και όχι ο Άσαντ έριξαν τα χημικά στη Συρία.

Ο Πούτιν έκανε λόγο για «προβοκάτσια» από πλευράς των επαναστατών, οι οποίοι, όπως είπε, ήθελαν να προσελκύσουν περισσότερη βοήθεια από το εξωτερικό.

Σύμφωνα με τον Πούτιν, μια επίθεση κατά του συριακού καθεστώτος νομιμοποιείται μόνο για λόγους αυτοάμυνας και τόνισε ότι εκείνοι που δρουν διαφορετικά θα είναι παράνομοι.

«Τους βοηθήσαμε οικονομικά και με την αγορά όπλων και ελπίζουμε να έχουμε συνεργασία ανθρωπιστικού επιπέδου και να υποστηρίξουμε τους πολίτες που αντιμετωπίζουν δύσκολες καταστάσεις αυτή την περίοδο», είπε επίσης αναφερόμενος στη συριακή κρίση.

Μπορεί να έγινε η χειραψία μεταξύ Βλαντιμίρ Πούτιν και Μπάρακ Ομπάμα ωστόσο, η ατμόσφαιρα στη G20 δεν ήταν θερμή. Μάλιστα κατά τη διάρκεια της Συνόδου ο Ομπάμα ζήτησε να βρίσκεται όσο γίνεται πιο μακριά από τον Βλαντιμίρ Πούτιν στο τραπέζι των συζητήσεων.

Εκτός βέβαια από τη συζήτηση για την συριακή κρίση από την συνεδρίαση «ξεπετάχτηκε» και μια άλλη κόντρα ανάμεσα στον Ρώσο πρόεδρο και τον Βρετανό πρωθυπουργό.

Ο εκπρόσωπος του κ. Πούτιν χαρακτήρισε στο περιθώριο της G20 στην Αγία Πετρούπολη χαρακτήρισε τη Βρετανία «μικρό νησί που κανείς δεν του δίνει σημασία εκτός από τους ολιγάρχες που έχουν αγοράσει την Τσέλσι»! Για να απαντήσει σε έντονο ύφος ο κ. Κάμερον ότι «η Βρετανία μπορεί να είναι ένα μικρό νησί, αλλά έσωσε την Ευρώπη από τον φασισμό, κατάργησε τη δουλεία και εφηύρε ότι ήταν να εφευρεθεί».

Αλλά και ο πρόεδρος της Κίνας, Σι Τζινπίνγκ στον Αμερικανό ομόλογό του, Μπαράκ Ομπάμα τόνισε ότι «Η πολιτική λύση είναι ο μόνος ορθός τρόπος εξόδου από τη συριακή κρίση, ενώ ένα στρατιωτικό χτύπημα δεν μπορεί να λύσει το πρόβλημα στη ρίζα του».

Ακόμη, η Ρωσία με ανακοίνωσή της από το υπουργείο Εξωτερικών, προειδοποιεί τις ΗΠΑ για τους κινδύνους που μπορεί να δημιουργήσουν ενδεχόμενα χτυπήματα στα αποθέματα χημικών υλικών στη Συρία.

Keywords
Τυχαία Θέματα