Ολμπράιτ: Ρηχός και άστοχος ο Ρόμνεϋ

Βαρύτατους χαρακτηρισμούς χρησιμοποίησε για τον υποψήφιο με το κόμμα των Ρεπουμπλικάνων, Μιτ Ρόμνεϋ, η Μαντλίν Ολμπράϊτ, πρώτη γυναίκα υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, επί προέδρου Μπιλ Κλίντον, για τον οποίο είπε, σε συνέντευξή της στο Spiegel, ότι «δεν πολυκαταλαβαίνει από εξωτερική πολιτική», κατηγορώντας τον για «δημαγωγική προεκλογική εκστρατεία».

«Είδαμε μια δημαγωγική προεκλογική εκστρατεία από

τον κυβερνήτη Μιτ Ρόμνεϊ, που είπε ότι η Αμερική δεν είναι πια τόσο ισχυρή όσο στο παρελθόν. Αλλά αυτό απλώς ξεσκεπάζει τον ρηχό και άστοχο τρόπο με τον οποίον κατανοεί την εξωτερική πολιτική. Ο πρόεδρος Ομπάμα τονίζει συνέχεια ότι σε έναν πολυ-πολικό κόσμο, η Αμερική είναι πιο ισχυρή σε συμμαχίες με αναπτυσσόμενες δυνάμεις», είπε η Ολμπράιτ “δείχνοντας” μια πρόθεση συνεργασίας των ΗΠΑ του Ομπάμα με την Ευρώπη.

Αναφορικά με την κατηγορία του Ρόμνεϋ προς τον Ομπάμα, υποστηρίζοντας ότι «απολογείται για την Αμερική σε όλον τον κόσμο», η κ. Ολμπράιτ απάντησε : «Είναι μια κατηγορία που δεν έχει κανένα νόημα. Πιστεύω ότι οι ΗΠΑ είναι πιο ισχυρές όταν είμαστε ρεαλιστές, όταν σεβόμαστε τις απόψεις άλλων χωρών. Επί Τζορτζ Μπους, η φράση “αμερικανική εξαίρεση” έφτασε να σημαίνει ότι εμείς οι Αμερικανοί είμαστε τόσο ιδιαίτεροι που δεν χρειάζεται να κάνουμε τίποτε από όσα κάνουν οι άλλες χώρες. Υπήρξε μια πολύ ισχυρή αρνητική αντίδραση παγκοσμίως, η οποία, κατά πολλούς τρόπους, υπονόμευσε το κύρος των ΗΠΑ. Και ο πρόεδρος Ομπάμα έπρεπε να αντιμετωπίσει αυτή την κληρονομιά και να συμφιλιώσει τον κόσμο με την πολιτική των ΗΠΑ. Πιστεύω ότι η ομιλία που εκφώνησε ο πρόεδρος Ομπάμα προς τον μουσουλμανικό κόσμο στο Κάιρο έκαναν ακριβώς αυτό. Έτσι, βρίσκω προσβλητική την ορολογία του Ρόμνεϊ – θα μας πάει πίσω, όχι μπροστά».Tweet

Keywords
Τυχαία Θέματα