Γιατί λέει ο Μίμης ότι δεν θα ψηφίσει τα μέτρα

Στο τελευταίο του βιβλίο ο Μίμης Ανδρουλάκης κατεβαίνει στον κάτω κόσμο και συναντά τον νεκρό Ανδρέα Παπανδρέου. «Πρόεδρε, τι θα έκανες αν το κόμμα σου είχε υποστεί μια εκλογική πανωλεθρία, αν ας πούμε έχανε τα 2/3 της εκλογικής του δύναμης ή αν έπεφτε στο κέντρο μιας κατακλυσμιαίας καταιγίδας με σένα στο τιμόνι;» τον ρωτάει, εκεί, στο σκοτεινό παλάτι του Αδη!

Η κατά Ανδρουλάκη απάντηση του Ανδρέα είναι η εξής: «Λάθος ερώτηση σε λάθος άνθρωπο. Ποτέ δεν θα άφηνα τα πράγματα να φτάσουν

σε τέτοιο καταστροφικό σημείο. Θα αντιδρούσα έγκαιρα και καταλυτικά, διαφορετικά θα είχα εξαφανιστεί οριστικά από το προσκήνιο, θα επέστρεφα στο Μπέρκλεϊ (σ.σ. εννοεί ότι θα εγκατέλειπε την πολιτική).

Μια και βρίσκεται στον Αδη ο Ανδρουλάκης βρίσκει ευκαιρία και ρωτάει ηγετικές μορφές της Αριστεράς, που με τη σκέψη και τη δράση τους σφράγισαν τις εξελίξεις τον 20ό αιώνα. Τίτλος του νέου βιβλίου του είναι «Οπλων κρίσις – νεκρικοί διάλογοι για την Αριστερά». Ο συγγραφέας, βουλευτής του ΠΑΣΟΚ, υποτίθεται ότι επισκέπτεται τους πέντε συνομιλητές του στο σκοτεινό παλάτι του Αδη, όπου έχουν πια καταλύσει.

Πρόκειται για τους: Ρούντολφ Χίλφερντινγκ (1877-1941), τον «τελευταίο θεωρητικό του σοσιαλισμού», όπως τον χαρακτηρίζει, Τζον Μέιναρντ Κέινς (1883-1946), που οι θεωρίες του για την απασχόληση και την ανεργία αποτελούν κλειδί για την αντιμετώπιση των σύγχρονων κρίσεων, Φρανσουά Μιτεράν (1916-1995), του Κοινού Προγράμματος Σοσιαλιστών – Κομμουνιστών στη Γαλλία, Ενρίκο Μπερλινγκουέρ (1922-1984) του Ιστορικού Συμβιβασμού και Ανδρέα Παπανδρέου (1919-1996) των σαρωτικών αλλαγών στην Ελλάδα της δεκαετίας του 1980.

Συζητά μαζί τους για τις εμπειρίες που απέκτησαν σε εποχές θυελλωδών κρίσεων. Ξαναζεί τις μεγάλες καμπές του προοδευτικού διαλογισμού. Αναζητά διεξόδους για τα πολιτικά προβλήματα, που έχει συσσωρεύσει η κρίση.

Παλεύει με το ερώτημα «Τι να κάνουμε;». Και δίνει απάντηση τουλάχιστον ως προς το μέλλον του ΠΑΣΟΚ, που έχει βρεθεί στο μάτι του κυκλώνα: «Να επανιδρυθεί με ανοιχτά εκ του μηδενός όλα τα θεμελιώδη ζητήματα. Να ανασυγκροτηθεί το ιστορικό κοινωνικό μπλοκ, που αντιπροσώπευε και να αναδιαταχθούν οι κοινωνικές συμμαχίες που αποτέλεσαν τη βάση του».

Παλεύει με τα φαντάσματα της Αριστεράς

Πάνε πολλά χρόνια που ο Μίμης Ανδρουλάκης βάζει ερωτήματα για την Αριστερά. Εχει εμπεδώσει την πεποίθηση, ότι ένα κόμμα μετά από δύο τετραετίες στην εξουσία μαζεύει σκουριές, άλατα, αγκυλώνεται, παραμορφώνεται, γραφειοκρατικοποιείται, «κρατικοποιείται», διαφθείρεται. Καιρός τότε για ένα ηλεκτροσόκ. «Βομβαρδίστε τα επιτελεία!» φωνάζει, αυτός ο πρώην Κνίτης, συνοδοιπόρος του Χαρίλαου Φλωράκη.

Δεν ψηφίζει τα εργασιακά

Νέο σοκ προκάλεσε στο ΠΑΣΟΚ ο Μίμης Ανδρουλάκης όταν ανακοίνωσε ότι θα καταψηφίσει το μέτρα για τα εργασιακά στην Επιτροπή Οικονομικών της Βουλής, κάνοντας ακόμα πιο βαρύ το κλίμα στο κόμμα.
O Μίμης Ανδρουλάκης εκτίμησε πως «το επίσημο σενάριο» δεν έχει μεγάλες πιθανότητες επιτυχίας και πως δεν το πιστεύει ούτε ο υ

Keywords
Τυχαία Θέματα