Ολάντ και Ομπάμα συμφώνησαν να τιμωρήσουν τον Άσαντ – Όλες οι εξελίξεις στη Συρία

Τη διαβεβαίωση να συμμετάσχει στην επιβολή της τιμωρίας του καθεστώτος της Συρίας για την επίθεση με χημικά όπλα την 21η Αυγούστου την ευθύνη ανακοίνωσε ο πρόεδρος της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ στον ομόλογό του των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα κατά την τηλεφωνική τους επικοινωνία το βράδυ του Σαββάτου.

Ο Ομπάμα ενημέρωσε τον Ολάντ για την πρόθεσή του να ζητήσει την εξουσιοδότηση του αμερικανικού Κογκρέσου για να προχωρήσει

στην ανάληψη στρατιωτικής δράσης εναντίον της Δαμασκού, σύμφωνα με τις πηγές της γαλλικής προεδρίας.

Κατά το νέο διάγγελμα προς τον αμερικανικό λαό, ο πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα δήλωσε σίγουρος πως οι ΗΠΑ πρέπει να χτυπήσουν τη Συρία, ώστε να μη μείνει ατιμώρητη η κυβέρνηση Άσαντ, αλλά υπογράμμισε πως πριν δώσει την εντολή για επίθεση θα ζητήσει την έγκριση του Κογκρέσου.

Πάντως, το Κογκρέσο όπως ανακοίνωσε ο εκπρόσωπός του, δεν πρόκειται να συνεδριάσει για το θέμα της Συρίας πριν από τις 9 Σεπτεμβρίου.

Από την άλλη πλευρά, ο Σύρος πρόεδρος Μπασάρ Αλ- Άσαντ δήλωσε ότι «η Συρία είναι ικανή να αντιμετωπίσει κάθε εξωτερική επιθετικότητα».

«Οι αμερικανικές απειλές» φέρεται επίσης να είπε ο Ασαντ κατά τη διάρκεια συνάντησης του με Ιρανούς αξιωματούχους, «δεν θα αποθαρρύνουν τη Συρία από τις αρχές της και τη μάχη της απέναντι στους τρομοκράτες που υποστηρίζονται από μερικές ντόπιες και δυτικές δυνάμεις με πρώτη και καλύτερη τις Ηνωμένες Πολιτείες».

Κέρι: Θετικά δείγματα για χρήση αερίου στη Συρία

Ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Τζον Κέρι διαβεβαίωσε ότι οι ΗΠΑ έχουν στην κατοχή τους και έχουν αναλύσει δείγματα που αποδεικνύουν τη χρήση αερίου σαρίν στην επίθεση της 21ης Αυγούστου, την οποία η Ουάσινγκτον αποδίδει στο καθεστώς του Άσαντ.

Λίγη ώρα μετά το διάγγελμα Ομπάμα για τη Συρία, στο οποίο ανακοίνωσε πως θα ζητήσει την έγκριση του Κογκρέσου για επίθεση στη Δαμασκό, ο Πρωθυπουργός της Βρετανίας, Ντέιβιντ Κάμερον, εξέφρασε τη στήριξή του στον Αμερικανό Πρόεδρο.

Γαλία: Αναμένουμε την απόφαση του Κογκρέσου για να δράσουμε

Ο Γάλλος υπουργός Εσωτερικών Μανουέλ Βαλς δήλωσε σήμερα πως η Γαλλία δεν προτίθεται να αναλάβει δράση μονομερώς στη Συρία, αλλά θα αναμένει την απόφαση του αμερικανικού Κογκρέσου για το εάν θα εξαπολυθούν κτυπήματα εναντίον των δυνάμεων του προέδρου Μπασάρ αλ Άσαντ.

«Η Γαλλία δεν θα βαδίσει μόνη της. Χρειαζόμαστε μία συμμαχία», τόνισε ο Βαλς, μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό Europe 1.

ΟΗΕ: Μέρος της προσπάθειας για διεθνή συναίνεση η απόφαση Ομπάμα

Η απόφαση του Αμερικανού προέδρου Μπαράκ Ομπάμα να ζητήσει την έγκριση του Κογκρέσου για πιθανή στρατιωτική δράση κατά της Συρίας μπορεί να θεωρηθεί ως μέρος μιας προσπάθειας για διεθνή συναίνεση στην απάντηση στη χρήση χημικών όπλων οπουδήποτε, ανακοίνωσε ο ΟΗΕ.

Ο γενικός γραμματέας του διεθνούς οργανισμού Μπαν Κι-μουν θεωρεί την απόφαση του Ομπάμα ως «μέρος μιας προσπάθειας να επιτευχθεί ευρεία διεθνής συναίνεση για τα μέτρα που πρέπει να λαμβάνονται ως απάντηση σε οιαδήποτε χρήση χημικών όπλων» δήλωσε ο εκπρόσωπός του, Μάρτιν Νεζίρκι.

Ο Κάμερον στηρίζει τον Ομπάμα

Συγκεκριμένα, ο Ντέιβιντ Κάμερον έγραψε στο twitter: «Κατανοώ και στηρίζω τη στάση του Μπαράκ Ομπάμα για τη Συρία».

Ωστόσο, για ακόμη μία ημέρα πλήθος κόσμου το Σάββατο είχε συγκεντρωθεί έξω από τον Λευκό Οίκο και διαδηλώνει εναντίον μίας ενδεχόμενης στρατιωτικής επέμβασης στη Συρία.

Keywords
Τυχαία Θέματα