Οικόπεδο με μπάζα προσφέρει…φρέσκα λαχανικά

Κάτοικοι του Αμαρουσίου δημιούργησαν έναν πνεύμονα πρασίνου, μετατρέποντας ένα παρατημένο οικόπεδο με σιδερικά και μπάζα σε έναν λαχανόκηπο εξασφαλίζοντας φρέσκα λαχανικά καθημερινά στο τραπέζι τους και εξοικονομώντας 150 ευρώ από τον οικιακό προϋπολογισμό τους.

Το κίνημα του guerilla gardening, που ανθεί σε πολλές μητροπόλεις του κόσμου (ακόμη και στη Νέα Υόρκη), βρίσκει γόνιμο έδαφος στην Αθήνα της κρίσης.

Φωτεινό

παράδειγμα είναι αυτό των 40 οικογενειών στο Μαρούσι που – με τις ευλογίες του Δήμου – μετέτρεψαν οικόπεδο 2,5 στρεμμάτων σε παραγωγικό λαχανόκηπο.

Σε εκτενές ρεπορτάζ της η εφημερίδα “Ελευθεροτυπία” αναφέρεται στην περίπτωση που προκαλεί το ενδιαφέρον, αλλά δείχνει και το δρόμο για τη δημιουργική απασχόληση και αξιοποίηση των δυνατοτήτων που προσφέρει η πόλη.

Στο οικόπεδο που βρίσκεται στη συμβολή των οδών Ανδρονίκου και Αυτοκράτορος Ηρακλείου, μέχρι πριν δέκα μήνες υπήρχαν μπάζα, λάστιχα αυτοκινήτων, σκουπίδια.Τώρα υπάρχουν μαρούλια, μπρόκολα, κουνουπίδια, αρακάς, καρότα, κουκιά, όλα καλλιεργημένα χωρίς χημικά και λιπάσματα. Στις αργίες, κάτοικοι με γαλότσες συζητούν, καθώς σκαλίζουν τον λαχανόκηπο, σε εικόνες πρωτόγνωρες για πόλη της Αττικής.

Είναι χαρακτηριστικό ότι κάθε μια από τις 40 οικογένειες, είδε τα έξοδα της να μειώνονται κατά 150 ευρώ, καθώς από τα 25 τ.μ που αντιστοιχούν στην κάθε μία, εξασφαλίζουν φρούτα και λαχανικά για όλο τον χρόνο.

Οι κάτοικοι είχαν σημαντική βοήθεια από το δήμο που ανέλαβε τη μελέτη του εδάφους, το εμπλούτισε με ειδικό χώμα, διευθέτησε την υδροδότηση και παρείχε τις απαραίτητες συμβουλές.

Πλέον οι ίδιοι, πριν το φαγητό τους, επισκέπτονται το λαχανόκηπο της γειτονιάς και κόβουν ό,τι είναι απαραίτητο για τη σαλάτα τους και εν γένει το μαγείρεμα.

Όπως οι ίδιοι οι κάτοικοι σημειώνουν άλλωστε, εκτός από τις καθημερινές ανάγκες σε βασικά τρόφιμα, ο κήπος καλύπτει και κάτι άλλο πολύ σημαντικό… τις διαπροσωπικές τους σχέσεις, καθώς έχει μετατραπεί στο επίκεντρο της κοινωνικής τους ζωής.

Keywords
Τυχαία Θέματα