Οι τρεις στόχοι Χατζηδάκη για την αύξηση της ρευστότητας

Την απλοποίηση των διαδικασιών του ΕΣΠΑ, την αναθεώρηση των προγραμμάτων της περιόδου 2007 -13 και τη λήψη της μεγαλύτερης δυνατής ενίσχυσης για την περίοδο 2014 – 20 έχει θέσει ως στόχο το υπουργείο Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας, Υποδομών και Δικτύων, όπως τόνισε σε ομιλία του ο υπουργός Κωστής Χατζηδάκης.

Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση, ο κ. Χατζηδάκης μιλώντας στην εκδήλωση «Παγκόσμια Εβδομάδα Επιχειρηματικότητας-

Game changers- Generation we» τόνισε πως η πολιτική του υπουργείου κινείται με βασικούς άξονες την ενίσχυση της ρευστότητας και δεύτερον την προώθηση των διαρθρωτικών αλλαγών.

Σε αυτό το πλαίσιο προχωρά, σε συμφωνία με την ΕΤΕπ, στη δημιουργία ενός νέου χρηματοδοτικού μηχανισμού, ύψους 1 δισ. ευρώ, στην αποδέσμευση κονδυλίων 440 εκατ. ευρώ, στην ενεργοποίηση του ΕΤΕΑΝ καθώς και στην επιτάχυνση του ρυθμού απορρόφησης του ΕΣΠΑ.

Ακολουθεί ολόκληρη η ομιλία του κ. Χατζηδάκη.

“Κυρίες και Κύριοι,

Με ιδιαίτερη ικανοποίηση βρίσκομαι σήμερα, ανάμεσά σας, ανάμεσα σε ανθρώπους της επιχειρηματικότητας, της προκοπής και της δημιουργίας. Ιδίως μάλιστα ανάμεσα σε νέους ανθρώπους που με δυναμισμό και φαντασία, ξεκινούν τώρα τις επιχειρήσεις τους, σε πείσμα των καιρών. Χαίρομαι μάλιστα περισσότερο όταν βλέπω πως βγαίνει μπροστά πλέον η γενιά της χιλιετίας, όπως αποκαλείται αυτή η γενιά, με σκοπό να γυρίσει το «παιχνίδι» ,να αλλάξει με όραμα και καινοτόμο πνεύμα τον τρόπο που αντιμετωπίζεται ή γίνεται κάτι. Όπως περιγράφει και ο φετινός τίτλος της Παγκόσμιας Εβδομάδας Επιχειρηματικότητας.

Είναι ιδιαίτερα σημαντικό και ελπιδοφόρο αυτό. Γιατί η κρίση είναι παρούσα σε όλα τα επίπεδα: η διεθνής οικονομία δεν έχει ακόμη σταθεροποιηθεί. Η Ευρωπαϊκή Ένωση, επίσης, παρά τα σημαντικά βήματα που έκανε, εμφανίσθηκε συχνά να τρέχει σχεδόν «λαχανιασμένη» πίσω από τις εξελίξεις και τώρα, προκειμένου να μη διαλυθεί, πρέπει γρήγορα να κινηθεί προς την πραγματική ενοποίηση. Και από την άλλη πλευρά, η Ελλάδα βιώνει μία τρομακτική κρίση και ύφεση που έχει επιβαρύνει με τεράστιες θυσίες τους πολίτες και τις επιχειρήσεις.

Η πατρίδα μας, όμως, πέρα από την αρνητική διεθνή συγκυρία, έχει να αντιμετωπίσει και τις διαχρονικές της παθογένειες: τον κρατισμό και το λαϊκισμό. Θέλαμε επενδύσεις χωρίς επενδυτές. Θέλαμε θέσεις εργασίας χωρίς επιχειρήσεις. Αυτό, όμως, δεν μπορεί να συνεχισθεί. Τα εύκολα λόγια τελείωσαν μαζί με τα εύκολα δανεικά. Το μεγάλο, σπάταλο κράτος απέτυχε, όπως αποδείχθηκε. Γιατί καμία δημόσια υπηρεσία, κανείς κεντρικός σχεδιασμός δεν μπορεί να αντικαταστήσει τη δημιουργικότητα και την εργατικότητα του κάθε ενός ξεχωριστά. Και βέβαια, κανένα κοινωνικό επίδομα δεν είναι αποτελεσματικότερο από μία νέα θέση εργασίας.

Το Δημόσιο, άλλωστε, είναι δεδομένο πως δεν μπορεί να δημιουργήσει νέες θέσεις εργασίας. Ούτε οι πολιτικές με έμφαση στην κατανάλωση μπορούν να αποδώσουν –και αυτό φάνηκε. Η Ελληνική οικονομία πρέπει να γίνει ανταγωνιστική, εξωστρεφής, φιλική στην επιχειρηματικότητα και την καινοτομία, όπως έχ

Keywords
Τυχαία Θέματα