Οι μεταρρυθμίσεις στο «τραπέζι» Στουρνάρα – τρόικας

Σε εξέλιξη βρίσκεται η νέα συνάντηση του υπουργού οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα με την τρόικα. Στο νέο ραντεβού αναμένεται να συζητηθούν θέματα διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων, η πορεία εκτέλεσης του προϋπολογισμού, το ζήτημα της φορολογίας των ακινήτων αλλά και ο δημόσιος τομέας.

Στο επίκεντρο της χθεσινής συνάντησης, βρέθηκε η πιλοτική μείωση του ΦΠΑ

στην εστίαση από το 23% στο 13%, οι φορολογικές νομοθετικές εκκρεμότητες και η αναθεώρηση του προγράμματος αποκρατικοποιήσεων μετά το ναυάγιο της ΔΕΠΑ, ενώ φέρεται να συζητήθηκε και το θέμα της ΕΡΤ, χωρίς ωστόσο να ληφθούν τελικές αποφάσεις.

Οι επικεφαλής της τρόικας εξετάζουν το σύνολο των εκκρεμών θεμάτων και το αρχικό πρόγραμμα προβλέπει ότι η αξιολόγηση του ελληνικού προγράμματος θα ολοκληρωθεί στις 21 Ιουνίου.

Έχοντας ικανοποιήσει βασικές δεσμεύσεις για την τρέχουσα αξιολόγηση, ο υπουργός Οικονομικών Γ. Στουρνάρας θέτει ψηλά στην ατζέντα των συζητήσεων με τους δανειστές το αίτημα της ελληνικής κυβέρνησης για έστω και προσωρινή, για διάστημα έξι μηνών, μείωση του συντελεστή ΦΠΑ στο 13% από 23% για την εστίαση με το επιχείρημα της τόνωσης του τουρισμού αλλά και των εισπράξεων του Δημοσίου.

Αν και μέχρι στιγμής η τρόικα εμφανίζεται επιφυλακτική όσον αφορά στη σκοπιμότητα και στις παρενέργειες του μέτρου και έχει ζητήσει αναλυτικά στοιχεία για τις επιπτώσεις στον κλάδο του τουρισμού και της εστίασης, παράγοντες του υπουργείου Οικονομικών εκφράζουν συγκρατημένη αισιοδοξία ότι τελικά θα ανάψει το «πράσινο φως».

Πηγή: ethnos.gr

Keywords
Τυχαία Θέματα