ΓΙΑΝΝΗΣ ΣΓΟΥΡΟΣ: «Μη γίνει Νάπολη η Αθήνα»

Συνέντευξη στον Αλέξη Λυγδιανό

Ο πρόεδρος του ΕΔΣΝΑ και περιφερειάρχης Αττικής, κ. Γιάννης Σγουρός, μιλάει εφ’ όλης της ύλης στο «Π» για την Αθήνα και τα προβλήματά της και προτείνει λύσεις που θα την καταστήσουν και πάλι μία βιώσιμη πόλη. Μέλημά του είναι να δώσει λύση ώστε να ομορφύνει η Αθήνα και να μη γίνει Νάπολη με το τεράστιο θέμα των

σκουπιδιών που είναι ακόμα σε εκκρεμότητα.

Ποιες παρεμβάσεις χαμηλού κόστους μπορούν να γίνουν ώστε η Αθήνα να ξαναγίνει μία όμορφη πόλη;
Παρεμβάσεις για το πράσινο, την αισθητική των όψεων των κτηρίων, σε συνδυασμό με την αποτροπή της αφισορύπανσης, μπορούν να βελτιώσουν άμεσα την εικόνα της πόλης. Η βελτίωση των κυκλοφοριακών συνθηκών, η ανάδειξη των πολιτιστικών και ιστορικών σημείων της πόλης και η προστασία του φυσικού πλούτου και των οικοσυστημάτων της θα βοηθήσουν να ξαναγίνει η Αθήνα μια όμορφη πόλη. Σήμερα βέβαια προέχει η καταπολέμηση της φτώχειας, της ανεργίας και του κοινωνικού αποκλεισμού. Η ανάπτυξη και η δημιουργία θέσεων εργασίας θα ξαναδώσουν ζωντάνια και ομορφιά στην Αθήνα. Το πρόγραμμα τουριστικής προβολής της περιφέρειας Αττικής εξυπηρετεί όλους αυτούς τους στόχους.

Ενα από τα μεγαλύτερα προβλήματα της πόλης είναι τα σκουπίδια και ο υπερκορεσμός της χωματερής στη Φυλή. Υπάρχουν λύσεις; Σε ποιο στάδιο είναι η ανακύκλωση στην Αττική; Υπάρχει κίνδυνος να «πνιγούμε» από τα σκουπίδια, αν δεν βρεθεί λύση;
Η λύση είναι να εφαρμοστεί επιτέλους ο περιφερειακός σχεδιασμός που προβλέπει τέσσερα εργοστάσια επεξεργασίας των απορριμμάτων και βελτίωση των επιδόσεων στην ανακύκλωση. Εμείς αυτήν τη λύση υλοποιούμε. Πρέπει, όμως, όλοι να βοηθήσουν γιατί χάθηκε πολύτιμος χρόνος και αυτός που απομένει δεν επαρκεί. Με αντιδράσεις ή με γραφειοκρατικές καθυστερήσεις το πρόβλημα δεν λύνεται. Δεν θέλω καν να σκεφτώ τι θα γίνει, αν δεν δοθεί λύση. Η Αθήνα θα γίνει μια νέα Νάπολη και χειρότερα.

Είναι πολλά τα αναξιοποίητα κτήρια στην Αθήνα τη στιγμή που το ελληνικό κράτος πληρώνει πολλά χρήματα σε ενοίκια για να στεγάσει τις διάφορες υπηρεσίες του. Πιστεύετε ότι μπορεί να δοθεί λύση με ακίνητα που είναι υπό κατάληψη, με κτήρια που είναι περιουσία του ελληνικού Δημοσίου, αλλά δεν χρησιμοποιούνται ή ακόμα με κατασχεθέντα από οφειλέτες του Δημοσίου;
Υπάρχουν πολλά αναξιοποίητα κτήρια που ανήκουν στο Δημόσιο. Είναι απαράδεκτο την ίδια στιγμή να πληρώνουμε ενοίκια για τη στέγαση των υπηρεσιών. Εχω κάνει συγκεκριμένες προτάσεις και περιμένω η κυβέρνηση να ανταποκριθεί.

Πολλές από τις πλατείες της Αττικής έχουν εγκαταλειφθεί και η συντήρηση που γίνεται είναι τυπική. Ποιες είναι οι ευθύνες της περιφέρειας και ποιες του δήμου; Υπάρχει συνεργασία μεταξύ δήμου και περιφέρειας;
Οι πλατείες ανήκουν στους δήμους που έχουν και την ευθύνη της συντήρησής τους. Εμείς έχουμε εντάξει συγκεκριμένα έργα ανάπλασης και τα χρηματοδοτούμε από το ΠΕΠ Αττικής. Οταν, όμως, υπάρχουν καθυστερήσεις και τα έργα δεν προωθούνται, όπως αυτό διαπιστώθηκε πρόσφατα με τα έργα στην πλατεία Αγίου Παντελεήμονος, θα γίνεται απένταξη.

Οι προτάσεις σας για αλλαγή στον νόμο των απαλλοτριώσεων από την κυβέρνηση σε ποιον δρόμο βρίσκεται;
Η κυβέρνηση έχει αναλάβει την υποχρέωση να προωθήσει αλλαγές στο θεσμικό πλαίσιο. Η κήρυξη των απαλλοτριώσεων στη Φυλή θα γίνει από το ΥΠΕΚΑ.

Ποιες είναι οι προτάσεις της Περιφέρειας Αττικής για να ανακτήσει η Αττική τη χαμένη της αίγλη;
Οι προτάσεις μας για την επόμενη προγραμματική περίοδο 2014-2020 έχουν στόχο να ανακτήσουν η Αττική και η Αθήνα το χαμένο έδαφος. Περιλαμβάνουν τα απαραίτητα έργα υποδομών στους τομείς της διαχείρισης των στερεών και υγρών αποβλήτων, καθώς και τα έργα αντιπλημμυρικής προστασίας, που θα πρέπει να χρηματοδοτηθούν από το Ταμείο Συνοχής.
Προτεραιότητα δίνουμε στις δράσεις για την καταπολέμηση της ανεργίας και ιδιαίτερα της ανεργίας των νέων που έχει εκτοξευθεί στα ύψη. Μέσα από ένα νέο ρυθμιστικό σχέδιο αποσκοπούμε σε δράσεις που θα οδηγήσουν στην ανάπτυξη και στη βελτίωση της ποιότητας ζωής των κατοίκων.

Ποιες είναι οι ενέργειες της περιφέρειας για το μεταναστευτικό που γιγαντώνεται μέρα με τη μέρα; Υπάρχει στήριξη της πολιτείας;
Το μεταναστευτικό είναι εθνικό πρόβλημα. Οι αρμοδιότητες της περιφέρειας στον τομέα αυτόν περιορίζονται στους υγειονομικούς ελέγχους που διενεργούμε στους χώρους κατοικίας και εργασίας. Υπάρχει βελτίωση στην αντιμετώπιση του προβλήματος. Ομως, παραμένει ένα τεράστιο πρόβλημα με εθνικές, κοινωνικές και οικονομικές προεκτάσεις. Είναι ανάγκη να συνεργαστούμε κεντρική διοίκηση, περιφέρεια και δήμος της Αθήνας. Πρέπει να επιμείνουμε προς την Ευρωπαϊκή Ενωση να επιδείξει αλληλεγγύη και να συμβάλει θεσμικά και οικονομικά στη λύση του.

Keywords
Τυχαία Θέματα