Οι δισταγμοί του Ανδρέα Παχατουρίδη για την Περιφέρεια Αττικής, οι πιέσεις του Μαξίμου κι ο ρόλος του Φούχτελ

Γράφει ο Γιάννης Σπ. Παργινός

Η Περιφέρεια Αττικής είναι σαφώς μια πολύφερνη πολιτική νύφη. Όποιος την κερδίσει αναμφίβολα θα έχει κερδίσει και τις πολιτικές εντυπώσεις. Εντυπώσεις που θα είναι και λίαν καθοριστικές για τις από τις εκλογές και μετά πολιτικές εξελίξεις.

Στην εν λόγω
Περιφέρεια έχει σαφές δημοσκοπικό προβάδισμα, – παρά τα όσα δημοσίως λέγονται, γράφονται ή παρασκηνιακώς ψιθυρίζονται – , το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης

Αυτή, ακριβώς, η λίαν διακριτή και κοινά αποδεκτή πραγματικότητα κάνει ακόμα πιο δύσκολο το προ πολλού σύνθετο πάζλ των υποψηφιοτήτων για κυβερνώντες κι αντιπολιτευόμενους. Οι μεν γαλάζιοι φοβούμενοι την ήττα δεν αποδέχονται τις υποψηφιότητες που προτρέπει το Μέγαρο Μαξίμου, οι δε της αντιπολίτευσης αρνούνται να είναι υποψήφιοι προσδοκώντας υψηλότερα οφίτσια. Κι οι δύο αντιδράσεις-αντιστάσεις ανθρώπινες μεν, ουδόλως πολιτικές δε.! Ωστόσο, εκδηλώνονται και δημιουργούν αδιέξοδα στις ηγεσίες.

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρα, έλυσε τον δικό του γόρδιο δεσμό με την υποψηφιότητα της Ρένας Δούρου. Το πρόβλημα παρέμενε για τον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά. Οι αρνήσεις των Μάκη Βορίδη, Άδωνι Γεωργιάδη και πολλών άλλων κορυφαίων ήταν πολιτικά βροντώδεις κι εκκωφαντικές. Υπήρξαν πολλές εκούσιες υποψηφιότητες από τον αυτοδιοικητικό χώρο αλλά χωρίς πολιτικό εκτόπισμα ικανό να διεκδικήσει την νίκη με αξιώσεις. Απερρίφθησαν και δικαίως από το Μέγαρο Μαξίμου. Απλά, πολλοί δεχόταν να «άρουν τον σταυρό του μαρτυρίου» με στόχο να εξαργυρώσουν τον πολιτικό Γολγοθά με μια κοινοβουλευτική έδρα όπως συνέβη και κατά το πρόσφατο παρελθόν με τον Αργύρη Ντινόπουλο και τον Βασίλη Κικίλια.

Η σκέψη να στηριχθεί η υποψηφιότητα του απερχόμενου περιφερειάρχη, Γιάννη Σγουρού, έβγαζε στο μεϊντάνι ολόκληρη την γαλάζια αυτοδιοικητική ομάδα με ολόκληρη την κομματική βάση.

Μέσα στο πλήρες πολιτικό αδιέξοδο, ένα βράδυ αργά, μετά από πολλές συσκέψεις στη Συγγρού, μερικοί αποκαμωμένοι γαλάζιοι επιτελείς πήγαν για ένα κρασάκι στο ταβερνάκι.., εκεί πίσω από το Ωνάσειο. Εκεί έπεσε στο τραπέζι, για πρώτη φορά, το όνομα του πετυχημένου δημάρχου Περιστερίου, Ανδρέα Παχατουρίδη. Την περίσκεψη διαδέχτηκε ο ενθουσιασμός. Άρχισε το στρίμωγμα για το ποιος θα το πει στο Μαξίμου. Η παρέα ήταν σίγουρη πως θα ενθουσιαστούν εκεί στο Μαξίμου έστω κι αν μέχρι εκείνη τη στιγμή έλεγαν πως…, «αυτοί στα υπόγεια του Μαξίμου δεν έχουν τον θεό τους, κάνουν του κεφαλιού τους, δεν παίζονται…».

Η ιδέα όντως ενθουσίασε ολόκληρο το κυβερνητικό Μέγαρο. Αμέσως δόθηκε παραγγελιά να «μετρηθεί ο Ανδρέας» από μεγάλη δημοσκοπική εταιρεία. Τα πρώτα ευρήματα ήταν όντως αισιόδοξα. Μια «μικρή κοιλιά» υπήρχε στην αυτοδιοικητική αναγνωρισημότητα του κ. Παχατουρίδη στην ευρύτερη περιοχή του Λεκανοπεδίου αλλά θεωρήθηκε «δημοσκοπικά ανεπαίσθητη» .

Άμεσα άρχισαν οι πρώτες κρούσεις στον Ανδρέα Παχατουρίδη. Η πρώτη αντίδραση ήταν η πλήρης απόρριψη της ιδέας να είναι υποψήφιος στην Περιφέρεια Αττικής. Τις κρούσεις διαδέχτηκαν οι πιέσεις. Τηλεφώνησε ο πρωθυπουργός προσωπικά. Εκλήθη ο δήμαρχος στο Μαξίμου. Ο δήμαρχος άρχισε να κολακεύεται με την ιδέα κι άρχισε να κάμπτεται. Η άρνηση εξελίχθηκε σε απλό δισταγμό.

«Τσίγκρι – τσίγκρι το κοπέλι κάνει τη γριά και θέλει», λέει μια λαϊκή παροιμία.
Άρχισαν οι συζητήσεις – διαπραγματεύσεις.

Πρώτη ένσταση ήταν «Τι θα γίνει με το Περιστέρι και τα Περιστερόπουλα…»; Η διαβεβαίωση πως όποιος κι αν βγει δήμαρχος θα έχει την κυβερνητική στοργή καθησύχασε τις ερινύες.

Δεύτερη ένσταση του δημάρχου αφορούσε τον φίλο Γιάννη Σγουρό που «δεν χάλασε ποτέ χατίρι», «πως θα τον προδώσει» κλέβοντας, τρόπον τινά, τον θώκο του.! Κι αυτό όμως ξεπεράστηκε. Κάτι θα γίνει και για τον Γιάννη.

Η συζήτηση έφτασε στην προεκλογική ρητορεία και στους υποψηφίους αντιπεριφερειάρχες και λοιπούς υποψηφίους συμβούλους και πως θα επιλεγούν.

Εδώ ο Ανδρέας Παχατουρίδης διαπραγματεύτηκε την ανεξάρτητη αυτοδιοικητική του ιδιότητα με την οποία εκλέχτηκε δήμαρχος Περιστερίου και φυσικά δεν δέχτηκε να υποχωρήσει ούτε βήμα από την αντιμνημονιακή του ρητορεία.! Μια ρητορεία που γνωρίζουν οι Περιστεριώτες δεν μπορεί να την απαρνηθεί και κυρίως είναι αναγκαία για να αντιμετωπίσει την ΣΥΡΙΖΑία, Ρένα Δούρου στην πλατειά δεξαμενή της πληγωμένης κοινωνίας της Β΄ εκλογικής Περιφέρειας Αθηνών αλλά και στην Περιφέρεια Αττικής.

Εδώ ακριβώς, σ αυτό το σημείο της συζήτησης άρχισε να πλανάται η σκιά του κ. Φούχτελ. Πως θα δεχτεί να έχει υποψήφιο περιφερειάρχη έναν αντιμνημονιακό δήμαρχο από μια μνημονιακή κυβέρνηση;

Το δίλημμα παραμένει. Μαζί του και η πολιτική εκκρεμότητα της υποψηφιότητας.

Γ. Σπ. Π.

The post Οι δισταγμοί του Ανδρέα Παχατουρίδη για την Περιφέρεια Αττικής, οι πιέσεις του Μαξίμου κι ο ρόλος του Φούχτελ appeared first on Paraskhnio.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα