«Όχι» του βρετανικού Κοινοβουλίου σε επέμβαση στη Συρία

«Όχι» στη στρατιωτική επέμβαση στη Συρία είπε η Βρετανία. Το βρετανικό Κοινοβούλιο ψήφισε κατά της κυβερνητικής πρότασης, με 332 ψήφους κατά και 220 υπέρ, σε μια μαραθώνια συνεδρίαση.

Συγκεκριμένα, οι βρετανοί βουλευτές καταψήφισαν την κυβερνητική πρόταση που καταδικάζει «τη χρήση χημικών όπλων στη Συρία στις 21 Αυγούστου 2013 από το καθεστώς» και «συμφωνεί να δοθεί από την πλευρά της διεθνούς κοινότητας μια απάντηση ανθρωπιστική, ισχυρή, η οποία θα προβλέπει, αν κριθεί απαραίτητο, στρατιωτική δράση

που θα είναι νόμιμη, προσήκουσα και με στόχο να σωθούν ανθρώπινες ζωές εμποδίζοντας κάθε μελλοντική χρήση χημικών όπλων στη Συρία».

Πολλά μέσα ενημέρωσης, μετά την ανακοίνωση του αποτελέσματος, έκαναν λόγο για μεγάλη πολιτική ήττα του Κάμερον, καθώς δε μπόρεσε να περάσει από τη Βουλή την πρότασή του για στρατιωτική επέμβαση στη Συρία.

«Είναι ξεκάθαρο για μένα ότι το βρετανικό κοινοβούλιο και ο βρετανικός λαό δεν θέλουν να δουν στρατιωτική επέμβαση στη Συρία. Το κατανοώ αυτό και θα πράξω αναλόγως», ήταν η πρώτη δήλωση του βρετανού πρωθυπουργού, Ντέιβιντ Κάμερον.

Στη συνέχεια επιβεβαίωσε ότι δεν σκοπεύει να επικαλεστεί το βασιλικό προνόμιο και να πάει αντίθετα στη βούληση του κοινοβουλίου. «Σας διαβεβαιώνω για αυτό», είπε. «Πιστεύω ακράδαντα ότι πρέπει να υπάρξει μια σκληρή απάντηση κατά της χρήσης χημικών όπλων. Πιστεύω όμως επίσης ότι πρέπει να υπάρχει σεβασμός στη βούληση του κοινοβουλίου», πρόσθεσε.

Νωρίτερα, πριν από τη ψηφοφορία, ο Κάμερον δήλωσε από το βήμα της Βουλής πως δεν προτείνει πόλεμο. Στη συνέχεια υπογράμμισε πως στόχος μιας πιθανής επέμβασης στη Συρία δεν θα είναι η καταστροφή του χημικού οπλοστασίου του Άσαντ αλλά να περιορίσει τις δυνατότητες του καθεστώτος της Δαμασκού να χρησιμοποιήσει χημικά όπλα.

«Η Βρετανία δεν πρόκειται να λάβει μέρος σε οποιαδήποτε στρατιωτική δράση εναντίον της Συρίας», δήλωσε μετά τη ψηφοφορία ο υπουργός Άμυνας, Φίλιπ Χάμοντ, αφού -όπως τόνισε- η κυβέρνηση έχασε στην ψηφοφορία που διεξήχθη στο κοινοβούλιο επί του θέματος.

«Ήλπιζα ότι θα κερδίσουμε αλλά καταλαβαίνουμε ότι υπάρχουν μεγάλες αμφιβολίες σχετικά με την ανάμειξή μας στη Μέση Ανατολή», δήλωσε ο Χάμοντ κατά τη διάρκεια του δελτίου ειδήσεων του τηλεοπτικού δικτύου BBC.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες, ένας από τους βασικούς συμμάχους της χώρας, θα απογοητευτεί με την ανακοίνωση ότι η Μεγάλη Βρετανία «δεν θα εμπλακεί στην υπόθεση», είπε και πρόσθεσε ότι «δεν νομίζω πως η αποχή της Βρετανίας θα έχει ως αποτέλεσμα να σταματήσει οποιαδήποτε δράση».

Σκεπτικισμός στις ΗΠΑ
Το ηχηρό «όχι» των βρετανών βουλευτών στην επέμβαση στη Συρία, προκαλεί σκεπτικισμό στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού, καθώς οι ΗΠΑ βλέπουν τη σημαντικότερη σύμμαχό τους να μη μπορεί να αναλάβει στρατιωτική δράση.

Πλέον τίθεται το ερώτημα «τι θα κάνει ο Ομπάμα;». Σύμφωνα με πληροφορίες η πρώτη αντίδραση του αμερικανού προέδρου είναι πως η Αμερική μπορεί να δράσει και μόνη της. Μέχρι στιγμής πάντως δεν υπάρχει κάποια επίσημη ανακοίνωση.

«Έχουμε δει το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας του Κοινοβουλίου απόψε στο Ηνωμένο Βασίλειο. Οι ΗΠΑ θα συνεχίσουν να συνεννοούνται με την βρετανική κυβέρνηση, έναν από τους στενότερους φίλους και συμμάχους μας», δήλωσε η εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου, Caitlin Hayden, με αφορμή το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας.

«Η απόφαση του προέδρου Ομπάμα θα έχει ως οδηγό το συμφέρον των ΗΠΑ. Πιστεύει ότι υπάρχουν βασικά συμφέροντα που διακυβεύονται για τις ΗΠΑ και ότι οι χώρες που παραβιάζουν τους διεθνείς κανόνες σχετικά με τα χημικά όπλα πρέπει να λογοδοτήσουν», σημείωσε.

Στο μεταξύ, σε δηλώσεις του αργά το βράδυ της Πέμπτης, ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου Τζος Έρνεστ, τόνισε ότι επιδίωξη των ΗΠΑ είναι να δώσουν μία περιορισμένης κλίμακας «απάντηση» στη χρήση χημικών όπλων, και όχι να κάνουν μία επέμβαση, όπως εκείνη που έγινε στο Ιράκ. Πρόκειται για μια προσπάθεια από την πλευρά των ΗΠΑ να ρίξουν τους τόνους, την ώρα που πληθαίνουν οι επικριτικές φωνές που συγκρίνουν τις ενέργειες του προέδρου Μπαράκ Ομπάμα με εκείνες του προκατόχου του, Τζορτζ Μπους, ο οποίος είχε δικαιολογήσει την εισβολή με τον ισχυρισμό ότι το καθεστώς του Σαντάμ Χουσέιν διέθετε όπλα μαζικής καταστροφής, τα οποία δεν βρέθηκαν ποτέ.

«Συζητάμε για κάτι πολύ ξεχωριστό και περιορισμένο» και όχι για μια ανοιχτή σύγκρουση με στόχο την αλλαγή του καθεστώτος», είπε ο Έρνεστ κατά την ενημέρωση της δημοσιογράφων στην Ουάσινγκτον.

Ερωτώμενος για τη συμβολή άλλων κρατών και οργανισμών σε μια στρατιωτική επιχείρηση στη Συρία, ο εκπρόσωπος απάντησε ότι πολλοί ηγέτες και οργανισμοί, όπως ο Αραβικός Σύνδεσμος, έχουν εκφράσει τον αποτροπιασμό τους για τη χρήση χημικών όπλων εκ μέρους της Συρίας. «Η γνώμη των άλλων ηγετών στο θέμα αυτό μετράει», πρόσθεσε και επανέλαβε πως όταν ο πρόεδρος Ομπάμα αποφασίσει ποιες είναι οι κατάλληλες ενέργειες που πρέπει να γίνουν, τότε οι ΗΠΑ θα παράσχουν το δικό τους νομικό έρεισμα, εφόσον χρειαστεί. «Εάν απαιτείται ένα νομικό έρεισμα για να στηριχθεί η απόφαση του προέδρου, θα το παρουσιάσουμε», κατέληξε.

Αξιωματούχοι της κυβέρνησης ανακοίνωσαν στους βουλευτές, κατά τη διάρκεια τηλεδιάσκεψης, ότι δεν έχουν «καμία αμφιβολία» πως έγινε χρήση χημικών όπλων στη Συρία και ότι για αυτό ευθύνεται η κυβέρνηση του προέδρου Μπασάρ αλ-Άσαντ, δήλωσε στο πρακτορείο Reuters ο ηγέτης των Δημοκρατικών στην Επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων της Βουλής, Έλιοτ Ένγκελ.

Οι αξιωματούχοι επικαλέστηκαν αποδεικτικά στοιχεία, όπως «τις επικοινωνίες υψηλόβαθμων Σύρων αξιωματούχων» και είπαν ότι είχαν παρατηρήσει τη μετακίνηση προσωπικού γύρω από τη Δαμασκό, κάτι που υποδεικνύει ότι «προετοιμάζονταν για κάτι μεγάλο, όπως μια επίθεση με χημικά», είπε ο Ένγκελ.

Keywords
Τυχαία Θέματα