Ο Βενιζέλος ξεκαθαρίζει με το κόμμα του και απαντά … «Ντροπή σας, κύριε Τσίπρα»

Τριγμούς στο εσωτερικό του ΠΑΣΟΚ έχουν προκαλέσει τα σενάρια πολιτικής αστάθειας, τα οποία πυροδοτούν το ήδη φορτισμένο κλίμα που υπάρχει στο κόμμα μετά το «αντάρτικο» μερίδας στελεχών του κόμματος.

Τα εν λόγω σενάρια φούντωσαν μετά τη συνέντευξη που παραχώρησε στην «Αυγή» ο Αλέξης Τσίπρας, ο οποίος έκανε άνοιγμα στους βουλευτές

που θα καταψηφίσουν τα μέτρα.

«Ο φόβος της κυβέρνησης για τις ευρωεκλογές λειτουργεί ως καταλύτης εξελίξεων πριν από τον Μάιο», τόνισε μεταξύ άλλων στη συνέντευξή του υπό τον τίτλο «Το σχέδιο των 100 πρώτων ημερών της κυβέρνησης της Αριστεράς».

Το αγωνιώδες ερώτημα «ποιος θα είναι ο επόμενος βουλευτής του ΠΑΣΟΚ που θα διαφοροποιηθεί σε κρίσιμη ψηφοφορία» που τίθεται όλο και συχνότερα την τελευταία εβδομάδα μετά την υπερψήφιση της πρότασης μομφής του ΣΥΡΙΖΑ από τη βουλευτή Πέλλας κυρία Θεοδώρα Τζάκρη και την παραίτηση του βουλευτή Λέσβου κ. Νίκου Σηφουνάκη από τη θέση του υπεύθυνου για θέματα Ναυτιλίας, προκαλεί έντονους προβληματισμούς στον κύκλο των συνεργατών του κ. Βενιζέλου, αλλά και ευρύτερα στο κυβερνητικό επιτελείο.

Η κατάσταση παίρνει νέα τροπή μετά τις πληροφορίες που κάνουν λόγο για σκέψεις εσωκομματικών αντιπάλων του Βενιζέλου να ρίχνουν γέφυρες προς τον ΣΥΡΙΖΑ και να κάνουν υπόγειες συνεννοήσεις.

«Φωτιές» άναψαν οι δηλώσεις Τσίπρα στην «Αυγή»

Λαμβάνοντας υπόψιν τα παραπάνω ο κ. Τσίπρας έσπευσε να δηλώσει πως «ήδη άρχισαν οι συζητήσεις για νέο διάδοχο κυβερνητικό σχήμα, από κύκλους προσκείμενους στην κυβέρνηση».

Ο αρχηγός της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης τόνισε ότι η συζήτηση στη Βουλή και η ψήφος της Θεοδώρας Τζάκρη υπέρ της πρότασης μομφής «διεύρυνε την εντύπωση ότι η κυβέρνηση είναι ετοιμόρροπη».

«Ιδιαίτερα στο ΠΑΣΟΚ είναι λογικό να υπάρχουν διαφοροποιήσεις. Οι βουλευτές καλούνται όχι μόνο να είναι μνημονιακοί, αλλά και δεκανίκια της πιο ακραίας δεξιάς κυβέρνησης που γνώρισε ο τόπος», είπε ακόμα ο κ. Τσίπρας.

Η απάντηση του Βενιζέλου στα «Νέα»

«Ντροπή» χαρακτήρισε τα λεγόμενα του Αλέξη Τσίπρα ο Ευάγγελος Βενιζέλος σε δηλώσεις του στην εφημερίδα «Τα Νέα». Ο πρόεδρος του κόμματος εξαπέλυσε σφοδρή επίθεση κατά του προέδρου της αξιωματικής αντιπολίτευσης και συνέχισε λέγοντας πως πρόκειται για «απροκάλυπτη και αγοραία πρόσκληση αποστασίας που εκφράζει βεβαίως τη θεσμική και πολιτική του ευτέλεια».

Τόνιζε δε πως «αποδεικνύει την τραγική έλλειψη δημοκρατικού και κοινοβουλευτικού ήθους. Δείχνει ότι η στενή ηγετική ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ και όποιοι την καθοδηγούν δεν έχουν καμία σχέση με την παράδοση, τις ευαισθησίες, τις μνήμες και την ιστορική συνείδηση της δημοκρατικής παράταξης που ο Ανδρέας Παπανδρέου ταύτισε μεταδικτατορικά με το ΠΑΣΟΚ».

Παράλληλα, σημείωσε τα εξής: «Ο κ. Τσίπρας-αγωνιζόμενος να αντιμετωπίσει το στρατηγικό του αδιέξοδο και να καλύψει την γκάφα της πρότασης μομφής-υπερβαίνει τα εσκαμμένα και προσβάλλει ευθέως τους βουλευτές του ΠΑΣΟΚ, που ούτε λίγο ούτε πολύ τους εκλαμβάνει ως ζήτουλες μιας βουλευτικής έδρας, εκφράζοντας την ακατάσχετη αλαζονεία του μικροκομματικού του “νεοπλουτισμού”. Δεν καταλαβαίνει προφανώς αυτό που του είπα στη Βουλή: Ότι ο ΣΥΡΙΖΑ είναι κόμμα-συγκυριακό όχημα διαμαρτυρίας και όχι κόμμα-παράταξη.»

«Ο λόγος του κ. Τσίπρα είναι άσφαιρος. Υπάρχει όμως θέμα θεσμικό και ηθικό ακόμη και όταν δεν υπάρχει θέμα πρακτικό. Από αυτήν και μόνο τη σκοπιά η απάντησή μας είναι: Ντροπή, κύριε Τσίπρα», σημειώνει ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ και προειδοποιεί πως επίσημη απάντηση θα δοθεί την Τετάρτη από την ΚΟ του κόμματος σε έκτακτη σύνοδό της με αντικείμενο«την προστασία των κοινοβουλευτικών θεσμών και ηθών από νέες μορφές πολιτικής αλητείας».

Το άρθρο της Τζάκρη και το tweet του Παναρέτου

Καθόλου τυχαίο χαρακτηρίζουν πηγές του ΠΑΣΟΚ το άρθρο της κ. Τζάκρη που δημοσιεύθηκε το Σάββατο στην «Εφημερίδα των Συντακτών» και στο οποίο η βουλευτής Πέλλας προέβλεπε ότι το σημερινό κυβερνητικό σχήμα θα παραδώσει τον προσεχή Μάιο την εξουσία σε μια αριστερή κυβέρνηση.

Την καχυποψία για υπόγειες διαδρομές φίλων του κ. Παπανδρέου προς τον ΣΥΡΙΖΑ ενίσχυσε και μια ανάρτηση στο tweeter που έκανε την ίδια μέρα ένας από τους παλαιότερους φίλους του πρώην πρωθυπουργού, ο κ. Γιάννης Πανάρετος. «Αν ο ΣΥΡΙΖΑ θέλει να κυβερνήσει προοδευτικά πρέπει να πείσει για τις προθέσεις του τους παπανδρεϊκούς και όχι να φλερτάρει με τους ΑΝΕΛ», έγραψε ο πρώην υφυπουργός Παιδείας και εμπνευστής του σχεδίου ανοικτής διακυβέρνησης (open.gov) που επιχειρήθηκε να εφαρμοστεί μετά τις εκλογές του 2009.

Θέμα διαδοχής Βενιζέλου άνοιξε «Το Βήμα»

Την ίδια ώρα αίσθηση προκαλούν τα δημοσιεύματα που ανακινούν ζητήματα παραίτησής του από την ηγεσία του κόμματος, με κυριότερο εκείνο του «Βήματος της Κυριακής» που αναφέρει πως ο κ. Βενιζέλος δεν ελέγχει ούτε την κοινοβουλευτική ομάδα αλλά ούτε τον κομματικό μηχανισμό.

Στο επίμαχο δημοσίευμα, αν και αναφέρεται ότι «στην περίπτωση που ανοίξει άκαιρα μια διαδικασία διαδοχής, το πιθανότερο είναι να τιναχθεί στον αέρα το ΠΑΣΟΚ», κατονομάζονται ως πιθανότεροι διάδοχοι οι κύριοι Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, Κώστας Σκανδαλίδης, Φίλιππος Σαχινίδης, καθώς και από τη νεώτερη γενιά στελεχών ο γραμματέας του κόμματος κ. Νίκος Ανδρουλάκης και ο εκπρόσωπος Τύπου κ. Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος.

Πηγή φωτογραφίας: Fosphotos.com

The post Ο Βενιζέλος ξεκαθαρίζει με το κόμμα του και απαντά … «Ντροπή σας, κύριε Τσίπρα» appeared first on Paraskhnio.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα