«Ο Σνόουντεν είναι ελεύθερος να μιλήσει»

Εκπρόσωπος του Κρεμλίνου δηλώνει πως ο πρώην πράκτορας της Υπηρεσίας Εθνικής Ασφάλειας (NSA), Έντουαρν Σνόουντεν είναι ελεύθερος να μιλήσει σε οποιονδήποτε θέλει.

Ο Σνόουντεν είχε εκφράσει την επιθυμία του να καταθέσει στην Γερμανική Βουλή για την υπόθεση των υποκλοπών και όλα δείχνουν ότι τίποτα δεν τον σταματά από το να ταξιδέψει στην Γερμανία.

Ο εκπρόσωπος Ντμίτρι Πεσκόφ είπε στο Γαλλικό Πρακτορείο:

«Χαίρει προσωρινού καθεστώτος πρόσφυγα. Αυτό το καθεστώς δεν προβλέπει κανέναν περιορισμό στις μετακινήσεις

του στην χώρα ή στις συζητήσεις που έχει με οποιονδήποτε».

Ο πρώην πράκτορας κατηγορείται από την Ουάσιγκτον για κατασκοπία και βρίσκεται στην Ρωσία με ασυλία ενός έτους.

Ένας από τους όρους της χορήγησης του ασύλου ήταν η απαίτηση του Βλαντιμίρ Πούτιν να σταματήσει να αποκαλύπτει μυστικά της NSA, που θα έβλαπταν την Αμερικάνικη Κυβέρνηση.

Ο Πεσκόφ δήλωσε σήμερα ότι ο όρος αυτός εξακολουθεί να ισχύει.

«Κανείς δεν θα του επιτρέψει να χρησιμοποιήσει το έδαφος της Ρωσίας για να βλάψει τα αμερικανικά συμφέροντα».

Όμως ο πρώην πράκτορας δεν είναι «αιχμάλωτος» στην χώρα και «είναι ελεύθερος να φτιάξει τις βαλίτσες του και να πάει όπου θέλει», σύμφωνα με τον Πεσκόφ.

Ο Σνόουντεν συνάντησε σε τοποθεσία που τηρήθηκε μυστική τον Γερμανό βουλευτή των Πρασίνων Χανς-Κρίστιαν Στρέμπελε την Πέμπτη και ο κύριος Στρέμπελε ότι προτίθεται να καταθέσει ενώπιον του γερμανικού κοινοβουλίου.

Ο δικηγόρος του πρώην τεχνικού συμβούλου της NSA επέμεινε ωστόσο στο γεγονός ότι ο Σνόουντεν δεν θα μπορέσει να μεταβεί στην Γερμανία καθώς έτσι θα μπορούσε να χάσει το προσωρινό καθεστώς πρόσφυγα το οποίο του έχει χορηγηθεί στη Ρωσία, αλλά θα μπορούσε να καταθέσει χωρίς να εγκαταλείψει το ρωσικό έδαφος.

The post «Ο Σνόουντεν είναι ελεύθερος να μιλήσει» appeared first on Paraskhnio.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα