Ελπίδα για την θεραπεία των μελανωμάτων

Διπλασιασμό των περιστατικών μελανώματος μέσα στην επόμενη δεκαετία, του καρκίνου που έχει συνδεθεί με την έντονη ηλιοφάνεια και «χτυπά» κυρίως νεαρές ηλικίες, αναμένουν οι ειδικοί επιστήμονες.

Σημαντικά στοιχεία σε σχέση με την πάθηση και τις νέες θεραπευτικές προσεγγίσεις έδωσανσε συνέντευξη Τύπου, με θέμα «Εξατομικεύοντας τη θεραπεία στο μεταστατικό μελάνωμα», ο καθηγητής Ογκολογίας στη Σχολή Επιστημών Υγείας του ΤΕΙ Αθηνών, διευθυντής της Α΄ Ογκολογικής Κλινικής

του Νοσοκομείου «Metropolitan», κ. Δημήτρης Μπαφαλούκος, και η αναπληρώτρια καθηγήτρια Παθολογίας Ογκολογίας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών (Α΄ Παθολογική Κλινική Π.Γ.Ν.Α. «Λαϊκό»), κα Ελενα Γκόγκα.

Εντυπωσιακά αποτελέσματα στην αντιμετώπιση του κακοήθους μελανώματος υπόσχονται νέες θεραπείες. Μάλιστα, προσφάτως, δύο νέα φάρμακα έλαβαν τιμή από την πολιτεία, έτσι ώστε να έχουν πρόσβαση σε αυτά οι Ελληνες ασθενείς.

Το πρώτο είναι η βεμουραφενίμπη, ένας B-RAF αναστολέας. Η βεμουραφενίμπη είναι εξατομικευμένη θεραπεία, η οποία στοχεύει στη μετάλλαξη BRAF V600 και βελτιώνει την επιβίωση σε μία νόσο με κακή πρόγνωση. Ως αναστολέας BRAF, η βεμουραφενίμπη είναι ένα εξατομικευμένο φάρμακο χορηγούμενο από το στόμα, το οποίο είναι σχεδιασμένο για να αναστέλλει ειδικά τη δραστικότητα της μεταλλαγμένης πρωτεΐνης BRAF.

Μείωση κινδύνου

Ο φαρμακευτικός παράγοντας βεμουραφενίμπη έχει εγκριθεί σε περισσότερες από 60 χώρες, συμπεριλαμβανομένης και της Ελλάδας, και μέχρι σήμερα έχει χορηγηθεί σε περισσότερους από 11.000 ασθενείς παγκοσμίως.

Σύμφωνα με τον κ. Μπαφαλούκο, πρόσφατη μελέτη (BRIM-3) έδειξε ότι η βεμουραφενίμπη μείωσε τον κίνδυνο θανάτου κατά 63% και αύξησε το διάστημα μέχρι την υποτροπή κατά 74% σε σχέση με την κλασική χημειοθεραπεία (ντακαρβαζίνη – DTIC). Στη θεραπεία με βεμουραφενίμπη ανταποκρίθηκε το 50% των ασθενών, ενώ στην κλασική χημειοθεραπεία μόνο το 5%. «Η συνολική επιβίωση των ασθενών έφθασε στους 16 μήνες παρά τη μεταστατική νόσο, σαφώς αυξημένη από τα προηγούμενα χρόνια», σημείωσε ο κ. Μπαφαλούκος.

Επίσης, στο πρόσφατο Ευρωπαϊκό Συνέδριο Κλινικής Ογκολογίας, στο Αμστερνταμ, ανακοινώθηκε ότι η ανταπόκριση των ασθενών, οι οποίοι λαμβάνουν Β-RAF αναστολέα σε συνδυασμό με ΜΕΚ αναστολέα, που επίσης ανήκει στην ομάδα των στοχευμένων θεραπειών, φτάνει στο 82%.

Το δεύτερο φάρμακο για το κακοήθες μελάνωμα, που επίσης έλαβε προσφάτως τιμή, είναι ένα μονοκλωνικό αντίσωμα αναστολέας του CTL-4 (ανοσοθεραπεία, ιπιλιμουμάμπη) με σημαντικά αποτελέσματα.

Αυτή την περίοδο βρίσκεται προς έγκριση ένα νέο φάρμακο ανοσοθεραπείας, η νιβολουμάμπη, που μπλοκάρει το PD-1 (αντι-PD1) και ενεργοποιεί έτσι το πολύ σημαντικό «Τ λεμφοκύτταρο». Ο συνδυασμός των δύο ανοσοθεραπειών (ιπιλιμουμάμπη και νιβολουμάμπη) αυξάνει το ποσοστό ανταποκρίσεων στο 40% με γρήγορες υφέσεις και καλή ανοχή από τους ασθενείς.

Στο Παρασκήνιο που κυκλοφορεί

The post Ελπίδα για την θεραπεία των μελανωμάτων appeared first on Paraskhnio.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα