Ο Οδυσσέας φοιτά στο Stanford

Με το μεγάλο έπος του Ομήρου επισκέπτεται για πρώτη φορά την Αθήνα το Stanford Summer Theater του διεθνώς αναγνωρισμένου Πανεπιστημίου του Stanford, παρουσιάζοντας την παράσταση «Οι περιπλανήσεις του Οδυσσέα», στο Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης, από τις 12 έως τις 15 Σεπτεμβρίου, στις 8.30 το βράδυ.

Η

επίσκεψη αυτή εγκαινιάζει το νέο τριετές πρόγραμμα του Ιδρύματος, σε συνεργασία με μεγάλα Πανεπιστήμια του εξωτερικού, με θέμα: «Αρχαίο δράμα: επιρροές και σύγχρονες προσεγγίσεις».

Παράσταση δίχως τέλος

Βασισμένες σε ένα κομμάτι της Οδύσσειας του Ομήρου, οι «Περιπλανήσεις του Οδυσσέα» θα παρουσιαστούν στα αγγλικά, με σύντομες υποβοηθητικές αναφορές στα ελληνικά.

Με τη συμμετοχή επαγγελματιών καλλιτεχνών και διδασκόντων, το 2ο καλύτερο Πανεπιστήμιο στον κόσμο και το 1ο στην επεξεργασία θεμάτων αρχαίου δράματος και κλασικών σπουδών, έρχεται από τις ΗΠΑ με την παράσταση που απέσπασε διθυραμβικές κριτικές και μεγάλη αποδοχή από το κοινό.

Βασισμένες σε ένα κομμάτι της Οδύσσειας του Ομήρου, οι «Περιπλανήσεις του Οδυσσέα», σε μετάφραση Όλιβερ Τάπλιν, θα παρουσιαστούν στα αγγλικά, με σύντομες υποβοηθητικές αναφορές στα ελληνικά.

Ο σκηνοθέτης της παράστασης και καθηγητής στο Stanford, Ρας Ρεμ, σημειώνει: «Ο Αριστοτέλης, στην Ποιητική του, συνοψίζει την ιστορία της Οδύσσειας του Ομήρου: Ένας άντρας λείπει από το σπίτι για πολλά χρόνια, γιατί έχει τον Ποσειδώνα εναντίον του. Είναι μόνος. Πίσω στην πατρίδα, στο σπίτι του, μνηστήρες σπαταλούν την περιουσία του και συνωμοτούν εναντίον του γιου του. Αφού ”θαλασσοδάρθηκε” επί 10 χρόνια, ο Οδυσσέας επιστρέφει, αποκαλύπτεται, επιτίθεται, νικά τους εχθρούς του και σώζεται. Αυτή είναι η ουσία. Τα υπόλοιπα είναι διάφορα επεισόδια.

Ο Αριστοτέλης προσδιορίζει σωστά τα ουσιώδη στοιχεία της ιστορίας. Ένας περιπλανώμενος ήρωας, ο οποίος επιστρέφει, για να σώσει την οικογένειά του και να ανακτήσει το σπίτι του. Ωστόσο, οι περιπέτειες, που αναφέρονται συνοπτικά από τον Αριστοτέλη με τη λέξη ”θαλασσοδάρθηκε”, παίζουν μεγάλο ρόλο στην δημοτικότητα του έπους. Και είναι αυτό το μέρος της ιστορίας -οι θαλασσοδαρμένες περιπλανήσεις του Οδυσσέα – που επιλέξαμε να παρουσιάσουμε στην παράστασή μας.

Μετά από όλες τις θαλάσσιες περιπέτειές του, τη στιγμή που οι φιλόξενοι Φαίακες τον γεμίζουν δώρα και εκείνος παίρνει ακόμη μια φορά τον δρόμο για την Ιθάκη, τότε ακριβώς τελειώνει και το δικό μας έργο, εκεί στην 14η Ραψωδία, και, εάν θέλετε να μάθετε τί έγινε μετά, παρακαλούμε να μας ξανακαλέσετε του χρόνου, για να σας διηγηθούμε το ένδοξο τέλος του έπους».

Η επιστήμη συναντά την τέχνη

Η Ariel Mazel-Gee στο ρόλο της Ναυσικάς.

Το Stanford Summer Theater ιδρύθηκε το 1997, με στόχο να φέρει σε επαφή το επαγγελματικό θέατρο με την πανεπιστημιακή, αλλά και την ευρύτερη κοινότητα του San Francisco, μέσω ενός ετήσιου Φεστιβάλ. Συνδυάζοντας το κύρος και την υποδομή ενός από τα σημαντικότερα ερευνητικά Iδρύματα παγκοσμίως, παρουσιάζει παραστάσεις υψηλών προσδοκιών, με το ανήσυχο πνεύμα και το ταλέν

Keywords
Τυχαία Θέματα