«Ο Καρυοθραύστης»

Εθνική Λυρική Σκηνή
Θέατρο Ολυμπία
23, 27, 28 Δεκεμβρίου 2012
6 Ιανουαρίου 2013
Ώρα έναρξης: 20.00

Μια επιπλέον παράσταση του μπαλέτου «Ο Καρυοθραύστης» προστίθεται στο πρόγραμμα της Εθνικής Λυρικής Σκηνής για την Κυριακή 6 Ιανουαρίου 2013. Οι υπόλοιπες παραστάσεις του Καρυοθραύστη είναι ήδη sold out.

Στην παράσταση της 6ης Ιανουαρίου τη μουσική διεύθυνση θα έχει ο Γιώργος Βράνος, τον ρόλο της Κλάρα – Μαρία η Νατάσσα Σιούτα, του Πρίγκιπα Αλεξέι ο Ιγκόρ Σιάτζκο, του Ντρόσελμαγερ ο Γιώργος Βαρβαριώτης και της Νεράιδας του βορρά η Χριστίνα Μακρίδου. Συμμετέχουν

η Ορχήστρα, οι Α’ Χορευτές, οι Σολίστ, οι Κορυφαίοι, το Corps de ballet και η Παιδική Χορωδία της ΕΛΣ στο πλαίσιο της εκπαιδευτικής της αποστολής.

Με ένα από τα πιο διάσημα μπαλέτα όλων των εποχών, τον Καρυοθραύστη του Τσαϊκόφσκι, ξεκινά η καλλιτεχνική περίοδος 2012-13 για το μπαλέτο της Εθνικής Λυρικής Σκηνής, σε χορογραφία του Ρενάτο Τζανέλλα και μουσική διεύθυνση των Γιάρι Χαιμαιλαίινεν και Γιώργου Βράνου.

Λίγα λόγια για την παράσταση

Ο Καρυοθραύστης δικαίως θεωρείται ένα από τα δημοφιλέστερα μπαλέτα του ρεπερτορίου, αφού η συναισθηματική δύναμη και η θεατρικότητα της μουσικής του Τσαϊκόφσκι μαγεύουν το κοινό. Η συγκεκριμένη παραγωγή πρωτοπαρουσιάστηκε το 2000 στην Κρατική Όπερα της Βιέννης, σε χορογραφία Ρενάτο Τζανέλλα. Ο Τζανέλλα χορογράφησε φέτος εκ νέου τον Καρυοθραύστη ειδικά για το μπαλέτο της ΕΛΣ, σε μια εντυπωσιακή παραγωγή που θα παρουσιαστεί για πρώτη φορά στην Ελλάδα.

Στον Καρυοθραύστη, την ομορφότερη ιστορία των Χριστουγέννων, τα όρια μεταξύ της πραγματικότητας και του ονείρου είναι δυσδιάκριτα. Το θρυλικό μπαλέτο του Τσαϊκόφσκι, θα παρουσιαστεί μαζί με μέρος της μουσικής από την Εισαγωγή – Φαντασία Ρωμαίος και Ιουλιέττα, επίσης του Τσαϊκόφσκι. Στη νέα παραγωγή του Μπαλέτου της ΕΛΣ, η χορογραφία εστιάζει στο όνειρο της Κλάρας, που αποδεικνύεται μια δραματική διαδικασία ενηλικίωσης μέσα από την αγάπη και τον φόβο.

Τα εντυπωσιακά σκηνικά και τα κοστούμια της παραγωγής έχει σχεδιάσει ο διακεκριμένος σκηνογράφος Κριστόφ Κρέμερ, ο οποίος έχει συνεργαστεί με σημαντικά λυρικά θέατρα και φεστιβάλ όπως η Κρατική Όπερα της Βιέννης, Κρατική Όπερα Δρέσδης, Φεστιβάλ Μπρέγκεντς, Γερμανική Όπερα Ρήνου, Θέατρο των Ανακτόρων Μονάχου, Κρατικό Θέατρο Βισμπάντεν κ.α..
O Καρυοθραύστης με μια ματιά

Ο συνθέτης
Ο Ρώσος Πιότρ Ίλιτς Τσαϊκόφσκι [1840-1893] υπήρξε ένας από τους δημοφιλέστερους συνθέτες του 19ου αιώνα. Συνέθεσε με την ίδια επιτυχία συμφωνίες, κοντσέρτα, όπερες, μουσική δωματίου και μουσική για τα μπαλέτα. Η λίμνη των κύκνων [1877], Η Ωραία κοιμωμένη [1890], Ο Καρυοθραύστης [1892], τα οποία μέχρι σήμερα παραμένουν τα δημοφιλέστερα του ρεπερτορίου, χάρη στην συναισθηματική δύναμη και τη θεατρικότητα της μουσικής τους.

Τα ίδια στοιχεία, που διέπουν συνολικά το δημιουργικό έργο του Τσαϊκόφσκι οδήγησαν επίσης αρκετούς χορογράφους να αξιοποιήσουν μουσική του συνθέτη δημιουργώντας νέα έργα. Έτσι, δεν είναι συμπτωματικό ότι το όνομα του συνθέτη έχει συνδεθεί με την τέχνη του χορού, ίσως περισσότερο από οποιουδήποτε άλλου συναδέλφου του.

Το έργο
Στην αρχική δίπρακτη μορφή του, σε χορογραφία του Λεφ Ιβάνοφ και λιμπρέτο του Μαριύς Πετιπά, για το οποίο συνέθεσε τη μουσική του ο Τσαϊκόφσκι, ο Καρυοθραύστης πρωτοπαρουσιάστηκε στο αυτοκρατορικό θέατρο Μαριίνσκι της Αγίας Πετρούπολης στις 18 Δεκεμβρίου 1892. Ήταν μέρος μιας βραδιάς που περιλάμβανε, επίσης, την μονόπρακτη όπερα Ιολάνθη του Τσαϊκόφσκι.

Η αρχική υπόθεση βασίζεται στο διήγημα Ο καρυοθραύστης και ο βασιλιάς των ποντικιών [Nussknacker und Mausekönig] του Ε.Τ.Α. Χόφμαν. Ακολούθησαν αρκετές χορογραφίες, ανάμεσα στις οποίες του Ζωρζ Μπαλανσίν [1954], του Γιούρι Γκριγκορόβιτς [1966], του Τζον Κράνκο την ίδια χρονιά, του Ρούντολφ Νουρέγεφ [1967] και του Τζον Νώυμαγερ [1971].
Συντελεστές
Μουσική διεύθυνση: Γιώργος Βράνος (21, 22, 23, 27, 28 Δεκεμβρίου)
Χορογραφία: Ρενάτο Τζανέλλα
Σκηνικά – Κοστούμια: Κριστόφ Κρέμερ
Φωτισμοί: Ρενάτο Τζανέλλα
Διεύθυνση Παιδικής Χορωδίας: Μάτα Κατσούλη

Παίζουν:
Κλάρα – Μαρία/Πρίγκιπας Αλεξέι
Ευρυδίκη Ισαακίδου/Αλεξάντερ Νέσκωβ (21 και 27 Δεκεμβρίου)
Μαρία Κουσουνή/Βαγγέλης Μπίκος ( 22 και 28 Δεκεμβρίου)
Νατάσσα Σιούτα/Ίγκορ Σιάτζκο (23 Δεκεμβρίου)
Ντρόσσελμαγερ: Ντανίλο Ζέκα (21 και 27 Δεκεμβρίου)
Στράτος Παπανούσης (22 και 28 Δεκεμβρίου)
Γιώργος Βαρβαριώτης (23 Δεκεμβρίου)
Νεράιδα του Βορρά
Αιμιλία Γάσπαρη (21 και 27 Δεκεμβρίου)
Αλίνα Στεργιανού (22 και 28 Δεκεμβρίου)
Χριστίνα Μακρίδου (23 Δεκεμβρίου)

Με την Ορχήστρα, τους Α’ Χορευτές, τους Σολίστ, τους Κορυφαίους και το Corps de ballet της ΕΛΣ. Συμμετέχει η Παιδική Χορωδία της ΕΛΣ στο πλαίσιο της εκπαιδευτικής της αποστολής.

Τιμές εισιτηρίων:

50 ευρώ
45 ευρώ
40 ευρώ
30 ευρώ
25 ευρώ
20 ευρώ
Παιδικό, φοιτητικό: 15 ευρώ
Σημείωση: Για ομαδικά εισιτήρια (Τηλ. 210 3711 342 – 210 3711200)

Προπώληση εισιτηρίων
- Ταμεία τoυ Θεάτρου Ολυμπία
Ακαδημίας 59-61
Αθήνα/Καθημερινά 9.00 – 21.00
- Τηλ. πωλήσεις 210 3662 100, 210 3612 461, 210 3643 725
- Ηλεκτρονική προπώληση: www.nationalopera.gr

Πηγή: http://www.zougla.gr

Keywords
Τυχαία Θέματα