Ο Γιανουκόβιτς προσπάθησε να διαφύγει στην Ρωσία – Άγνωστη η τοποθεσία του

Δύσκολες είναι όπως όλα δείχνουν οι ώρες που περνά ο έκπτωτος πλέον (αλλά αυτοαποκαλούμενος) πρόεδρος της Ουκρανίας, Βίκτορ Γιανουκόβιτς, ο οποίος επιχείρησε να διαφύγει από την χώρα και να μεταβεί στην Ρωσία.

Ο Γιανουκόβιτς ο οποίος σύμφωνα με τις φήμες που κυκλοφορούν προσπαθεί να κρατήσει με νύχια και με δόντια την εξουσία του και δεν τον ενδιαφέρει εάν για να γίνει αυτό θα πρέπει ακόμα και να διχοτομήσει την χώρα. Από χθες τα σενάρια τα οποία κυκλοφορούν μιλούν για προσπάθειά του να

σφετεριστεί το ρωσόφιλο κομμάτι της Ουκρανίας, τις νοτιοανατολικές περιοχές της ανακηρύσσοντάς τις ανεξάρτητες, ωστόσο κάτι τέτοιο μέχρι στιγμής δεν φαίνεται να γίνεται.

Την ώρα που η ηρεμία, έστω και επιφανειακή, φαίνεται να επανέρχεται στην Ουκρανία μετά και την αρχηγική εμφάνιση της Γιούλια Τιμοσένκο στην Πλατεία Ανεξαρτησίας στο Κίεβο, η τύχη του έκπτωτου προέδρου Βίκτορ Γιανουκόβιτς συνεχίζει να αγνοείται. Ο Γιανουκόβιτς διαβλέποντας πλέον πως η εξουσία του δεν έχει καμμία επαφή με τα πολιτιά δρώμενα της χώρας μιας και το ίδιο το κοινοβούλιο τον απέλυσε, εξαφανίστηκε και περιφέρεται από την μία πόλη στην άλλη σύμφωνα με τα τελευταία δεδομένα.

Χωρίς να έχει επιβεβαιωθεί πλήρως η τοποθεσία στην οποία βρίσκεται, ο έκπτωτος πρόεδρος φαίρεται να έφτασε μέχρι το Ντόνετσκ προκειμένου να διαφύγει στη Ρωσία. Η προσπάθειά του αυτή όμως απέτυχε, καθώς οι αρμόδιες υπηρεσίες του αρνήθηκαν την έξοδο από τη χώρα.

Νέος πρόεδρος της χώρας

Ο πρόεδρος της ουκρανικής Βουλής Ολεξάντερ Τουρτσίνοφ θα αναλάβει προσωρινά χρέη προέδρου της χώρας, όπως αποφασίστηκε έπειτα από ψηφοφορία. Ο Τουρτσίνοφ είναι στενός σύμμαχος της πρώην πρωθυπουργού Γιούλια Τιμοσένκο και θα παραμείνει επικεφαλής του κράτους έως τις 25 Μαΐου οπότε και θα διεξαχθούν οι προεδρικές εκλογές.

Ο Τουρτσίνοφ κάλεσε νωρίτερα τους βουλευτές να καταλήξουν σε συμφωνία για το σχηματισμό κυβέρνησης εθνικής ενότητας έως την Τρίτη. «Αυτό το έργο αποτελεί προτεραιότητα» δήλωσε ο Αλεξάντερ Τουρτσίνοφ στη Βουλή.

Υπογράμμισε ότι οι συζητήσεις για το σχηματισμό κυβέρνησης πρέπει να ξεκινήσουν αμέσως, μία ημέρα μετά την απόφαση του κοινοβουλίου να καθαιρέσει τον πρόεδρο Βίκτορ Γιανουκόβιτς και δύο ημέρες μετά τη συμφωνία που επιτεύχθηκε με τον Γιανουκόβιτς με στόχο το σχηματισμό κυβέρνησης εθνικής ενότητας.

Το ουκρανικό κοινοβούλιο ανακοίνωσε σήμερα ότι έδωσε εντολή για τη σύλληψη του πρώην υπουργού Εσόδων Ολεκσάντερ Κλιμένκο και του πρώην γενικού εισαγγελέα Βίκτορ Πσόνκα. Ο Ολεχ Μαχνίτσκι που εκτελεί χρέη γενικού εισαγγελέα δήλωσε ότι «μια έρευνα έχει αρχίσει και μια ερευνητική-επιχειρησιακή ομάδα εργάζεται για τη προφυλάκιση των προσώπων αυτών προκειμένου να οδηγηθούν στη δικαιοσύνη».

Ο νέος υπηρεσιακός υπουργός Εσωτερικών, Αρσεν Αβάκοφ, δήλωσε επίσης στο κοινοβούλιο ότι η αστυνομία συνεργάζεται με την υπηρεσία κρατικής ασφάλειας και το γραφείο του γενικού εισαγγελέα για τη διεξαγωγή έρευνας «σοβαρών εγκλημάτων κατά του ουκρανικού λαού, συμπεριλαμβανομένων αυτών που διαπράχθηκαν από πρώην αρχηγούς του κράτους».

Παράλληλα αίσθηση σε όλο τον κόσμο έκανε η αρχηγική εμφάνιση της Γιούλια Τιμοσένκο το βράδυ του Σαββάτου στην Πλατεία Ανεξαρτησίας όπου το πλήθος την αποθέωσε. «Αυτή είναι η νίκη σας, εσείς είστε οι ήρωες» είπε ξεκινώντας την ομιλία της ενώπιον χιλιάδων διαδηλωτών που ξέσπασαν σε ζητωκραυγές όταν είδαν την πρώην πρόεδρο στην εξέδρα την ώρα που η ίδια βρισκόταν σε αναπηρικό καροτσάκι. «Όταν οι ελεύθεροι σκοπευτές χτυπούσαν στο ψαχνό τους συντρόφους μας, αυτές οι σφαίρες θα πονάνε πάντα. Αν δεν κυνηγήσουμε τους υπευθύνους θα νιώθουμε πάντα ντροπή» είπε ενώ υποσχέθηκε πως όσοι είναι υπεύθυνοι για όσα συνέβησαν τις τελευταίες ημέρες θα λογοδοτήσουν.

Στην συνέχεια ζήτησε από το πλήθος να μην επαναπαυθεί, να συνεχίσει τις κινητοποιήσεις του ενώ αναφορικά με τους πολιτικούς της χώρας είπε ότι «δεν στάθηκαν αντάξιοι σας, δεν ήταν αντάξιοι ούτε μιας σταγόνας αίμα που χύθηκε για την Ουκρανία». Δεν δίστασε μάλιστα να ζητήσει και συγγνώμη εκ μέρους όλων όσοι υπηρέτησαν το πολιτικό σύστημα της χώρας άσχετα με τα αξιώματα που είχε ο καθένας ή το ποιο κόμμα υπηρέτησαν.

Πρόσθεσε ότι ο Βίκτορ Γιανουκόβιτς θα έπρεπε να «εξαναγκαστεί να έλθει» στην πλατεία αυτή και υπογράμμισε ότι η Ουκρανία «θα διαλυθεί χωρίς εσάς» ζητώντας οι κινητοποιήσεις να συνεχιστούν.

Προτού φτάσει στην Πλατεία Ανεξαρτησίας, η Γιούλια Τιμοσένκο μόλις απελευθερώθηκε από τις φυλακές του Χάρκοβο όπου κρατείτο από το 2011 έκανε λόγο για πτώση μίας δικτατορίας ενώ εξέφρασε την βεβαιότητα πως η Ουκρανία «θα γίνει ένα μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης και αυτό θα τα αλλάξει όλα».

Απειλείται η εδαφική ακεραιότητα της Ουκρανίας

Ο πρωθυπουργός της Πολωνίας Ντόναλντ Τουσκ εκτίμησε σήμερα ότι υπάρχουν δυνάμεις οι οποίες απειλούν την εδαφική ακεραιότητα της Ουκρανίας, χωρίς να διευκρινίσει σε τι αναφέρεται.

«Δεν το λέω αυτό για να φοβίσω κανέναν, αλλά είναι εμφανές ξεκάθαρα ότι υπάρχουν δυνάμεις οι οποίες επιθυμούν να θέσουν εν αμφιβόλω την (εδαφική) ακεραιότητα της Ουκρανίας», είπε ο επικεφαλής της πολωνικής κυβέρνησης μιλώντας στον ιδιωτικό τηλεοπτικό σταθμό TVN24. «Πρέπει να ειπωθεί με σαφή και ξεκάθαρο τρόπο ότι το σενάριο αυτό δεν μπορεί να προβλεφθεί, αλλά οι απειλές είναι αληθινές», πρόσθεσε.

Γκρεμίζουν τα αγάλματα του Λένιν

«Θα έλθει ο καιρός ο κόσμος να μάθει με πολύ σαφή τρόπο ποιοι ενήργησαν, και γιατί, για να αποδυναμώσουν και να αποσυνθέσουν την Ουκρανία», συνέχισε, υπογραμμίζοντας πως το πιο σημαντικό αυτή τη στιγμή είναι να διατηρηθεί η ειρήνη στη χώρα, που χαρακτήρισε πολύ εύθραυστη. «Δεν υπάρχει καμιά αμφιβολία ότι η κατάσταση είναι ακόμη δυναμική και από οικονομική άποψη. Οι δυσκολίες μόλις αρχίζουν», επισήμανε ο Τουσκ.

Οι διαδηλωτές έχουν επιδοθεί στην καταστροφή των αγαλμάτων του Λένιν που κοσμούν πολλές πλατείες σε διάφορες πόλεις της χώρας, σε μια συμβολική κίνηση που δείχνει την εναντίωσή τους στη Ρωσική στροφή που οδήγησε τη χώρα ο πρόεδρος Γιανουκόβιτς. Το άγαλμα του Λένιν στο Κίεβο έχει πέσει ήδη από τον Δεκέμβριο, όμως νέες εικόνες δείχνουν διαδηλωτές να ρίχνουν παρόμοια αγάλματα στις πόλεις Bila Tserkva, Khmelnitsky και Zhytomyr.

The post Ο Γιανουκόβιτς προσπάθησε να διαφύγει στην Ρωσία – Άγνωστη η τοποθεσία του appeared first on Paraskhnio.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα