Κουβέλης: Η χώρα χρειάζεται αλλαγή πολιτικής και όχι εκλογές

Το μπαλάκι στην κυβέρνηση έριξε σε συνέντευξή του στην «Καθημερινή» ο Φώτης Κουβέλης, ο οποίος τόνισε πως οι όποιες εξελίξεις στην κοινωνία προσδιορίζονται και εξαρτώνται κυρίως από τις πράξεις της.

Παράλληλα, υποστήριξε πως το πλέον σημαντικό για την Ελλάδα δεν είναι απαραίτητα οι εκλογές, αλλά η άρδην μεταβολή της άσκησης της πολιτικής.

Παράλληλα σε ερώτηση για τυχόν συνεργασία με τον Πάνο Καμμένο, ο Φώτης Κουβέλης, ουσιαστικά ξεκαθάρισε πως δεν υπάρχει κανένα κοινό σημείο μεταξύ τους.

Εν συνεχεία, ο αρχηγός της ΔΗΜΑΡ ξεκαθάρισε πως σκοπός του κόμματός του δεν είναι η πολιτική του αδιεξόδου, ενώ τόνισε πως μια κυβέρνηση διακομματική οφείλει να έχει προγραμματικό χαρακτήρα.

Τέλος σε ερώτηση για το εάν θα οδηγήσει την ΔΗΜΑΡ στις επόμενες εκλογές ως αρχηγός ξεκαθάρισε πως όσο η παρουσία του κρίνεται χρήσιμη τότε θα βρίσκται εντός του κόμματος.

Παρακάτω, παρατίθενται χαρακτηριστικά αποσπάσματα της συνέντευξης του Φώτη Κουβέλη στην εφημερίδα «Καθημερινή»:

-Κε πρόεδρε μια δήλωσή σας ερμηνεύθηκε ως η έναρξη της αντίστροφης μέτρησης για τις εκλογές. Είπατε ότι δεν θα στηρίξετε οποιοδήποτε πρόσωπο προταθεί από τη ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ για την διαδοχή του Κάρ. Παπούλια, αν η κυβέρνηση δεν μεταβάλει άρδην την πολιτική της. Δεν έρχεται αυτό σε αντίφαση με την πάγια άποψη σας ότι η χώρα πρέπει να αποφύγει τις εθνικές κάλπες;

- Η θέση μου ήταν και παραμένει ότι η χώρα δεν χρειάζεται εκλογές. Χρειάζεται αλλαγή πολιτικής. Αυτό επανέλαβα: είπα, δηλαδή, ότι η εκλογή προέδρου Δημοκρατίας δεν μπορεί να αντιμετωπισθεί αυτοτελώς, αλλά σε συνάρτηση με τις ασκούμενες πολιτικές. Αν οι πολιτικές αυτές δεν αλλάξουν, εκτίμησα, δεν συγκεντρώνεται ο αναγκαίος αριθμός των 180 ψήφων.

- Μετά την δήλωσή σας, ωστόσο, είναι δύσκολο να μην οδηγηθούμε σε εθνικές κάλπες

- Η ευθύνη ανήκει στην κυβέρνηση. Με τις πράξεις ή τις παραλείψεις της, αυτή πρωτίστως προσδιορίζει τις εξελίξεις. Με τις πολιτικές που ακολουθούνται, θα εξακολουθήσουν να στενάζουν και η κοινωνία και η οικονομία. Προσθέτω, μάλιστα, ότι παρά τους προεκλογικούς λεονταρισμούς, η προοπτική λήψης νέων μέτρων είναι παρούσα. Σε αυτή την περίπτωση, η άμεση προσφυγή στην κάλπη είναι επιβεβλημένη.

- Δημοσκοπικά σήμερα ο ΣΥΡΙΖΑ προηγείται κι ο μόνος λογικός συνομιλητής του είναι η ΔΗΜΑΡ, αλλά και οι ΑΝΕΛ με τους οποίους συμφωνεί σε επί μέρους ζητήματα ο κ. Τσίπρας. Θα μπορούσατε να φανταστείτε τον εαυτό σας να συνεργάζεται με τον κ. Καμμένο;

- Δεν μπορώ να φαντασθώ πού θα συμφωνούσα με τον κ. Καμμένο…

- Ας μου επιτραπεί τότε μία υπόθεση εργασίας: αν η χώρα βρεθεί μπροστά σε αδυναμία σχηματισμού κυβέρνησης και υπάρξει ο κίνδυνος και νέας προσφυγής στις κάλπες, εσείς τι θα κάνετε;

- Η Δημοκρατική Αριστερά είναι υπεύθυνη δύναμη και δεν επενδύει στην πολιτική των αδιεξόδων. Πόσω, μάλλον, εάν κινδυνεύει ο τόπος. Οι πολίτες γυρίζουν την πλάτη στα πλαστά διχαστικά διλήμματα και τάσσονται με συντριπτικά ποσοστά υπέρ των κυβερνήσεων συνεργασίας. Κανείς, επομένως, δεν μπορεί – και δεν πρέπει – να αποκλείσει μία κυβέρνηση ευρείας συνεννόησης, εάν το απαιτήσουν τα συμφέροντα της χώρας.

- Αν καταλαβαίνω καλά μιλάτε για το ενδεχόμενο του μεγάλου συνασπισμού ΝΔ- ΣΥΡΙΖΑ ή για κάτι άλλο;

- Αναφέρομαι σε μία διακομματική κυβέρνηση συνεννόησης προγραμματικού χαρακτήρα, η οποία είναι αδύνατο να προωθηθεί χωρίς την εξισορροπητική παρουσία ενός ισχυρού προοδευτικού πόλου

-Ας υποθέσουμε ότι σας προτεινόταν να είστε εσείς ο επόμενος πρόεδρος με την πολιτική διασφάλιση εκ μέρους της κυβέρνησης της δικής σας αποφασιστικής συμμετοχής στη διαμόρφωση της κυβερνητικής πολιτικής. Και πάλι θα το απορρίπτατε;

- Αυτό που λέτε αφορά άλλο τύπο πολιτεύματος, με αναβαθμισμένα προεδρικά χαρακτηριστικά.

-Αρα, δεν υπάρχει καμία περίπτωση να μην οδηγήσετε εσείς την ΔΗΜΑΡ στις κάλπες, όποτε κι αν γίνουν εθνικές εκλογές;

Όσο οι σύντροφοί μου με εμπιστεύονται και θεωρούν χρήσιμη την παρουσία μου, θα συνεχίσω να υπηρετώ τη Δημοκρατική Αριστερά και την πολιτική του δημοκρατικού σοσιαλισμού.

The post Κουβέλης: Η χώρα χρειάζεται αλλαγή πολιτικής και όχι εκλογές appeared first on Paraskhnio.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα