Ο… Αντώνης Σαμαράς στο ψηφοδέλτιο του Απόστολου Τζιτζικώστα!

Καταρτίζει το νέο ψηφοδέλτιο για τις επόμενες περιφερειακές εκλογές ο Απόστολος Τζιτζικώστας και περιλαμβάνει… εκπλήξεις.

Ο Αντώνης Σαμαράς στο ψηφοδέλτιο του Απόστολου Τζιτζικώστα για την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας στις επόμενες εκλογές! Όχι βέβαια ο πρωθυπουργός, αλλά ο συνονόματός του παλιός μπασκετμπολίστας του Ηρακλή, που κατέβηκε

ως υποψήφιος των Ανεξαρτήτων Ελλήνων στην Α’ εκλογική περιφέρεια Θεσσαλονίκης και επέστρεψε στη ΝΔ…

Φίλος του Απόστολου Τζιτζικώστα, που μαθαίνουμε ότι θέλει να είναι υποψήφιος στο ψηφοδέλτιο που ετοιμάζει ο περιφερειάρχης για τις επόμενες εκλογές, ο κ. Σαμαράς είναι σήμερα παράγοντας στο μπάσκετ του Ηρακλή.

Η περίπτωση του κ. Αντώνη Σαμαρά δεν είναι η μοναδική. Ο κ. Τζιτζικώστας συνεχίζει τις επαφές του και την προετοιμασία του για τις επόμενες περιφερειακές εκλογές. Και έχει ήδη καταρτίσει ένα μέρος του ψηφοδελτίου του, όπως μαθαίνουμε, επιβεβαιώνοντας μάλιστα πως δε θα είναι αμιγώς νεοδημοκρατικό, ούτε θα περιλαμβάνει το σύνολο των περιφερειακών συμβούλων και υποψηφίων του προκατόχου του, Παναγιώτη Ψωμιάδη.

Σαφώς και αρκετοί περιφερειακοί σύμβουλοι της παράταξης που έστησε ο κ. Ψωμιάδης θα περιληφθούν στο νέο ψηφοδέλτιο. Πλην όμως και οι διαφοροποιήσεις θα είναι αισθητές. Τόσο, που θα είναι εμφανές ότι πρόκειται για μια νέα παράταξη, με το στίγμα του κ. Τζιτζικώστα.

Ο περιφερειάρχης θέλει να καταρτίσει ένα ψηφοδέλτιο που δε θα είναι κομματικά χρωματισμένο, που θα έχει χαρακτηριστικά ανανέωσης και ζωντάνιας, όπως λένε οι συνεργάτες του, που δε θα κουβαλάει βάρη του παρελθόντος και θα περιλαμβάνει ονόματα από διαφορετικές παρατάξεις, δηλαδή στελέχη που μοιράζονται τη διάθεση του κ. Τζιτζικώστα για προσφορά και έργο στον τόπο και στους πολίτες.

Ο κ. Τζιτζικώστας έχει ήδη καλή μαρτυρία και στους άλλους χώρους εκτός ΝΔ (παρότι είναι γνωστό ότι το συγκεκριμένο κόμμα είναι το… σπίτι του) εξαιτίας της μετριοπαθούς στάσης που τηρεί και της διάθεσης για συνεννόηση και συνεργασία με όλες τις πολιτικές δυνάμεις. Μια σειρά από πολιτικά στελέχη εκτός ΝΔ έχουν εκφράσει τη διάθεση να συμμετάσχουν στο υπό κατάρτιση ψηφοδέλτιό του, μεταξύ των οποίων –όπως μάθαμε- και νυν περιφερειακός σύμβουλος της παράταξης του κ. Μάρκου Μπόλαρη στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας.

Ο συγκεκριμένος περιφερειακός σύμβουλος έχει ρίξει ήδη γέφυρες και προσανατολίζεται στην κάθοδό του με τον κ. Τζιτζικώστα. Εξάλλου, στην παράταξη του κ. Μπόλαρη υπάρχουν τριγμοί από τότε που ο επικεφαλής αποστασιοποιήθηκε από το ΠΑΣΟΚ, την ώρα που τα υπόλοιπα στελέχη παραμένουν ενεργά στο κόμμα.

Η προσπάθεια του κ. Τζιτζικώστα να προβάλει ένα προφίλ υπερκομματικού υποψηφίου εν όψει των επόμενων εκλογών είναι εμφανής. Οι περιοδείες του εκτός Θεσσαλονίκης πολλαπλασιάστηκαν. Το τελευταίο διάστημα μια ή δυο φορές την εβδομάδα ο περιφερειάρχης βρίσκεται σε κάποιον από τους άλλους έξι νομούς της Κεντρικής Μακεδονίας, καθώς θέλει να μην υπηρετήσει τον «υδροκεφαλισμό» ή την «αθηνοποίηση» της Θεσσαλονίκης, αλλά να περάσει το μήνυμα ότι ο ίδιος αντιμετωπίζει ισότιμα το σύνολο των νομών της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας. Αυτό το νόημα άλλωστε είναι και το νέο μοντέλο διοίκησης (θεματικοί κι όχι χωρικοί αντιπεριφερειάρχες) που υιοθέτησε και εφαρμόζει.

Παράλληλα με τις συνεννοήσεις του με στελέχη που ο ίδιος θεωρεί αξιόλογα για συμμετοχή στο νέο ψηφοδέλτιο σε όλες τις περιφερειακές ενότητες, προχωρούν και οι επαφές του σε υψηλό πολιτικό επίπεδο. Δεν είναι τυχαία η συνάντησή του με τον κ. Αλέξη Τσίπρα και με τον κ. Φώτη Κουβέλη, με τους οποίους μάλιστα βρέθηκε κοινός τόπος συνεννόησης και σχεδόν ταυτόσημες απόψεις σε μια σειρά από ζητήματα (χωρίς ασφαλώς να λείπουν και οι πολιτικές διαφοροποιήσεις).

Ο κ. Τζιτζικώστας δεν ελπίζει προφανώς σε στήριξή του από το ΣΥΡΙΖΑ, όμως με τη ΔΗΜΑΡ φάνηκε να βρίσκεται ακόμη και κοινός βηματισμός σε ορισμένα ζητήματα τα οποία είναι κυρίαρχα.

Χαρακτηριστικό είναι το νέο ΕΣΠΑ 2014-2020. Σε αυτό έχει ρίξει μεγάλο βάρος της διοίκησής του ο κ. Τζιτζικώστας, σε μια προσπάθεια αφενός να απορροφηθεί εγκαίρως το σύνολο των κονδυλίων από το τρέχον ΕΣΠΑ, αφετέρου να προετοιμαστεί καταλλήλως το πρόγραμμα της Κεντρικής Μακεδονίας για την επόμενη προγραμματική περίοδο, ώστε να ενταχθούν άμεσα ώριμα έργα και δράσεις και να αρχίσει η εισροή κοινοτικών κονδυλίων στη στεγνή αγορά της Κεντρικής Μακεδονίας.

Ο κ. Τζιτζικώστας ελπίζει ότι θα μετρήσει στη συνείδηση του κόσμου η διάθεσή του για συνεργασία, για διαβούλευση και για κοινό βηματισμό όπου υπάρχει γόνιμο πεδίο συνεργασίας με όλους ανεξαρτήτως παραταξιακών και πολιτικών πεποιθήσεων. Επενδύει γι’ αυτό στην ανοιχτή διαβούλευση για όλους τους φορείς και τους πολίτες για το σχεδιασμό του νέου ΕΣΠΑ. Η διαδικτυακή πλατφόρμα που ανοίγει τη Δευτέρα στην ιστοσελίδα της Περιφέρειας, όπου κάθε πολίτης μπορεί να υποβάλει τις θέσεις του για το νέο ΕΣΠΑ είναι μια καινοτομία για τη χώρα, η οποία μάλιστα έχει τις… ευλογίες της κυβέρνησης.

Ο περιφερειάρχης επίσης στις περιοδείες του έγινε αποδέκτης αιτημάτων για την ένταξη στο νέο ΕΣΠΑ έργων εξαιρετικής τοπικής σημασίας, που όμως δεν εντάσσονται στις προτεραιότητες της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για το νέο ΕΣΠΑ. Μπροστά στην αναγκαιότητα για την υλοποίηση αυτών των έργων, ο κ. Τζιτζικώστας έχει δώσει εντολή στο επιτελείο του να εργαστεί ώστε να γίνουν οι απαραίτητες προσαρμογές και να γίνουν τα συγκεκριμένα έργα επιλέξιμα, ακόμη κι αν εκ πρώτης όψεως δε θα μπορούσαν να χρηματοδοτηθούν.

Πηγή: voria.gr

Keywords
Τυχαία Θέματα