Νεκρός ο πρεσβευτής των ΗΠΑ στη Λιβύη

Τη ζωή του Αμερικανού πρεσβευτή της Λιβύης και ακόμη τριών υπαλλήλων κόστισε η επίθεση με ρουκέτες στη Βαγγάζη.

Την είδηση είχε επιβεβαιώσει νωρίτερα η υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Χίλαρι Κλίντον αλλά δεν είχε αποκαλύψει τις ταυτότητες των θυμάτων. Η επίθεση έγινε το βράδυ της Τρίτης, ανήμερα της συμπλήρωσης 11 ετών από τις τρομοκρατικές επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου.

Ανεπιβεβαίωτο παραμένει το αν ο πρεσβευτής επέβαινε στο αυτοκίνητό του ή

βρισκόταν μέσα στο προξενείο της Λιβύης όταν σημειώθηκε η επίθεση. “Ο Αμερικανός πρεσβευτής στη Λιβύη και τρεις εργαζόμενοι στην πρεσβεία σκοτώθηκαν όταν ένοπλοι επιτέθηκαν με ρουκέτες εναντίον τους”, είπε στο Reuters ο αξιωματούχος στην Βεγγάζη.

Ένοπλοι επιτέθηκαν στο κτήριο του Αμερικανικού προξενείου το απόγευμα της Τρίτης και συγκρούστηκαν με το στρατό της Λιβύης, αναγκάζοντας τις δυνάμεις ασφαλείας να υπαναχωρήσουν εξαιτίας των αλλεπάλληλων πυροβολισμών.

Ανταποκριτές του Reuters που ήταν αυτόπτες μάρτυρες των γεγονότων είπαν πως είδαν ανθρώπους να κάνουν έφοδο στο κτήριο και να απομακρύνονται κρατώντας γραφεία, καρέκλες και πλυντήρια ρούχων.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι οι ένοπλοι επιτέθηκαν στο κτήριο διαμαρτυρόμενοι για την προβολή ταινίας, που θεώρησαν ότι προσβάλλει το Ισλάμ.

Σύμφωνα με τις λιβυκές αρχές, οι δράστες διαμαρτύρονταν για την ίδια ταινία που προκάλεσε την έντονη αντίδραση χιλιάδων Αιγυπτίων, κυρίως σαλαφιστών, οι οποίοι διαδήλωσαν έξω από την αμερικανική πρεσβεία στο Κάιρο και έκαψαν τη σημαία των ΗΠΑ.

Σύμφωνα με την εφημερίδα Wall Street Journal, η ταινία που προκάλεσε τα βίαια επεισόδια σκηνοθετήθηκε από ισραηλο-αμερικανό, ο οποίος θεωρεί το Ισλάμ καρκίνο.

Η ταινία με τίτλο “Innocence of Muslims” του 54χρονου Σαμ Μπασίλ από την Καλιφόρνια χρηματοδοτήθηκε από Εβραίους Αμερικανούς και σύμφωνα με τον σκηνοθέτη και παραγωγό της “είναι πολιτική ταινία και όχι θρησκευτική”.

Τόσο η επίθεση στη Βεγγάζη όσο κι εκείνη στην Αίγυπτο προκάλεσαν νέο πεδίο αντιπαράθεσης ανάμεσα στον υποψήφιο των Ρεπουμπλικάνων για την προεδρία, Μιτ Ρόμνεϊ και την κυβέρνηση Ομπάμα.

“Νιώθω αποτροπιασμό από τις επιθέσεις εναντίον αμερικανικών διπλωματικών αποστολών στη Λιβύη και την Αίγυπτο και από τον θάνατο ενός Αμερικανού εργαζόμενου στο προξενείο στην Βεγγάζη”, αναφέρει σε ανακοίνωσή του ο Ρόμνεϊ

“Είναι ντροπή που η πρώτη αντίδραση της κυβέρνησης Ομπάμα ήταν να καταδικάσει τις επιθέσεις εναντίον των διπλωματικών μας αποστολών, αλλά να εκφράσει και συμπάθεια προς αυτούς που τις πραγματοποίησαν”, είπε χαρακτηριστικά.

Keywords
Τυχαία Θέματα