ΣΚΑΝΔΑΛΟ ΕΥΡΩΠΑΙΚΩΝ ΔΙΑΣΤΑΣΕΩΝ Η "ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ" ΕΡΤ – EURONEWS

Γραφει ο Καραμανλικός(και θα γραφει συχνα από εδώ και περα)…

Για μερικούς δεν ήταν κεραυνός εν αιθρία η υπόθεση της πρόθεσης συνεργασίας του πολύγλωσσου τηλεοπτικού σταθμού Euronews με την ΕΡΤ.

Οι «Γάλλοι», που στην πλειοψηφία τους είναι πλέον νεαροί σε ηλικία βρετανοί μανατζεράδες, ήθελαν από χρόνια να εντάξουν την ελληνική γλώσσα στο πρόγραμμα του σταθμού. Ο λόγος απλός: Το Euronews χρηματοδοτείται σε ποσοστό 50% από την Ευρωπαϊκή Ένωση (μέσω διαφόρων προγραμμάτων), σε ποσοστό 20% από τις ετήσιες συνδρομές των δημόσιων
τηλεοράσεων-μελών του και σε ποσοστό 30% από διαφημίσεις......
Πρόκειται, δηλαδή για μια καλοστημένη μιντιακή επιχείρηση που υλοποιεί μια κατάλληλη συνταγή για την αφαίμαξη κονδυλίων από τον ευρω-κοινοτικό κορβανά. Προβάλλοντας «άχρωμες» ειδήσεις και το έργο των ευρωπαίων επιτρόπων κατάφερε να κερδίσει πόντους στις δορυφορικές μετρήσεις τηλεθέασης.

Η συμμετοχή της ΕΡΤ στο Euronews είναι θεσμοθετημένη από την έναρξη λειτουργίας του τηλεοπτικού δικτύου. Η ΕΡΤ αποτελεί έναν από τους ιδρυτικούς μετόχους του Euronews και καταβάλει ετήσια συνδρομή γύρω στις 300.000 ευρώ, μετά την πρόσφατη μείωσή της.

Μετά τις αλλεπάλληλες αποτυχημένες προσπάθειες να ενταχθεί η ελληνική γλώσσα στο Euronews, λόγω υψηλού τιμήματος για την υπηρεσία αυτή, και κατόπιν πολλών αρνήσεων από την πλευρά των διοικήσεων της ΕΡΤ να καταβάλεται ετησίως ποσό περίπου 5 εκατομμυρίων ευρώ μόνο για τη μετάφραση του προγράμματός του στα ελληνικά, βρέθηκε «παραθυράκι» για τη χρηματοδότηση του εγχειρήματος.

Το ίδιο το Euronews εξασφάλισε χρηματοδότηση 7 εκατομμυρίων ευρώ ετησίως για 3 συν 2 χρόνια από την Ε.Ε., προκειμένου να μεταδίδει πρόγραμμα στα ελληνικά, ικανοποιώντας δύο χώρες: την Ελλάδα, με συνεργασία της ΕΡΤ και την Κύπρο, με συνεργασία του ΡΙΚ.

Τέθηκαν, όμως, ως προϋποθέσεις η συνέχιση της καταβολής της ετήσιας συνδρομής των δύο οργανισμών προς το Euronews και η παροχή επίγειας ψηφιακής συχνότητας για τη μετάδοση του προγράμματος. Κι εδώ αρχίζει το… πάρτι!

Ως γνωστόν η ΕΡΤ δεν είναι αρμόδια για τη διανομή συχνοτήτων στην Ελλάδα και το Euronews είναι η πρώτη φορά που επιζητά επίγεια διανομή σήματος. Παντού αλλού εκπέμπει δορυφορικά. Το πώς αντιμετώπισε το θέμα το ΡΙΚ μας είναι αδιάφορο. Άλλωστε οι Κύπριοι έχουν πάντα τον …τρόπο τους!

Αλλά η ΕΡΤ διέθετε τρεις συχνότητες από την πιλοτική λειτουργία της ψηφιακής τηλεόρασης και οι Γάλλοι βρήκαν τρόπο να το μάθουν. Έτσι συμφώνησαν με τη διοίκηση Ταγματάρχη να κάνουν χρήση μιας από αυτές τις συχνότητες, χωρίς κανείς να αντιληφθεί τι ετοιμάζουν στην Ελλάδα.

Από την πλευρά της ΕΡΤ ορίστηκαν ως εκπρόσωποι διαπραγματευτές οι Λάμπης Ταγματάρχης (ως Δ/νων Σύμβουλος), ο τότε Γενικός Διευθυντής Ενημέρωσης Βασίλης Μπίτσης και η Διευθύντρια Διεθνών Σχέσεων Φωτεινή Γιαννουλάτου (μάλλον θύμα στην υπόθεση!).

Το τι ακριβώς «διαπραγματεύθηκαν» είναι απολύτως άγνωστο, αφού επί της ουσίας αποδέχτηκαν αυτούσια πρόταση του Eu
Keywords
Τυχαία Θέματα