Νέα σύσκεψη με την τρόικα το Σάββατο

Σύμφωνα με υψηλόβαθμο στέλεχος του υπουργείου στη σύσκεψη της Παρασκευής συζητήθηκε ο προϋπολογισμός του 2013 και του 2014 και οι δύο πλευρές είναι πολύ κοντά στο να κλείσουν το πρωτογενές πλεόνασμα για φέτος.

Ωστόσο, το ίδιο στέλεχος υποστήριξε ότι υπάρχουν ακόμη περιοχές που πρέπει να διερευνηθούν για το 2014, όπως το νομοσχέδιο για την φορολόγηση της ακίνητης περιουσίας, τα οικονομικά των ασφαλιστικών ταμείων, τις εκτιμήσεις του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους για τη φορολογική συμμόρφωση.

«Δεν

έχουν κλείσει, συνεχίζουμε», δήλωσε το υψηλόβαθμο στέλεχος και πρόσθεσε ότι το θέμα του νέου Ενιαίου Φόρου Ακινήτων δεν συζητήθηκε διεξοδικά, αλλά «συμφωνήσαμε στις βασικές δομές». Μάλιστα, από Δευτέρα τα τεχνικά κλιμάκια της τρόικας θα βρίσκονται στο ΓΛΚ για τα τρία αυτά θέματα τα οποία είναι «μέτωπα πολλών δισ.» όπως ανέφερε το ίδιο στέλεχος.

Επίσης, αξίζει να σημειωθεί πως το υψηλόβαθμο στέλεχος του υπουργείου ξεκαθάρισε ότι η κυβέρνηση επιμένει στην μη εφαρμογή της εισφοράς 0,2% επί του τζίρου των επιχειρήσεων υπέρ του ΟΑΕΕ και των περικοπών στους ένστολους. Πάντως, τα στοιχεία για τον προϋπολογισμό του 2014 θα οριστικοποιηθούν με την κατάθεση του προσχεδίου του νέου προϋπολογισμού την Δευτέρα, στις 7 Οκτωβρίου.

Πέραν αυτών, το υψηλόβαθμο στέλεχος του υπουργείου διευκρίνισε πως

«Δεν έχει καμία σχέση με την πραγματικότητα» η φημολογία ότι υπάρχει κενό 5 δισ. ευρώ για το 2014, που πρέπει να καλυφθεί με νέα μέτρα.

Σε ότι έχει να κάνει με τον προϋπολογισμό του 2013, το ίδιο στέλεχος δήλωσε πως «προφανώς είμαστε πολύ κοντά στο να κλείσουμε», καθώς υπάρχει συμφωνία στα βασικά μεγέθη. Η ύφεση θα διαμορφωθεί στο 4% («είμαστε πολύ συντηρητικοί στις εκτιμήσεις», σύμφωνα με τον εν λόγω παράγοντα), ενώ για το 2014 εκτιμάται οριακή αύξηση του ΑΕΠ κατά 0,6%.

Πηγή: Kathimerini

Keywords
Τυχαία Θέματα