Νέα πρόταση πώλησης χρυσού στην Κεντρική Τράπεζα της Κύπρου

Μέσω της Κεντρικής Τράπεζας προσπαθεί η κυβέρνηση της Κύπρου να βρει 400 εκατ. ευρώ

Επανέρχεται στην Κύπρο η πρόταση πώλησης μέρους των αποθεμάτων χρυσού που διαθέτει η Κεντρική Τράπεζα (Κ.Τ.), καθώς η κυπριακή κυβέρνηση της ζητά 400 εκατ. ευρώ για κάλυψη αναγκών του προγράμματος για το 2014.

Σύμφωνα με την οικονομική ιστοσελίδα «StockWatch», η κυβέρνηση

έθεσε πρόσφατα το ζήτημα, ενώ το Δ.Σ. της τράπεζας καλείται να εξετάσει το αίτημα το επόμενο διάστημα.

Η Κύπρος έχει συμφωνήσει με τους πιστωτές τη «διανομή κερδών από την Κ.Τ. ύψους 400 εκατ. ευρώ», που θα δοθούν το 2014, ωστόσο η Κ.Τ. υπολογίζεται ότι θα έχει φέτος κέρδη κοντά στα 200 εκατ. ευρώ, άρα δεν επαρκούν.

Άλλωστε, από τα κέρδη θα αφαιρεθούν οι προβλέψεις που θα κρατήσει η Τράπεζα για την παραχώρηση έκτακτης ρευστότητας στο σύστημα, από την οποία προέρχονται τα αυξημένα έσοδα.

Επομένως, λόγω της δυσκολίας να βρεθούν τα 400 εκατ. ευρώ, μία από τις επιλογές είναι η πώληση των αποθεμάτων χρυσού που διαθέτει η Τράπεζα, τα οποία με τις σημερινές τιμές ανέρχονται στα 440 εκατ. ευρώ.

Η πιθανότητα πώλησης του χρυσού είχε τεθεί στους πιστωτές μετά το Μάρτιο, προκαλώντας όμως την αντίδραση της Κ.Τ. και της ΕΚΤ. Ο Μάριο Ντράγκι είχε δηλώσει τον Απρίλιο ότι τα όποια κέρδη από την πώληση χρυσού πρέπει να καλύψουν πρώτα τις πιθανές ζημιές από τον ELA.

Η πρόταση πώλησης χρυσού έιχε τεθεί στην Κεντρική Τράπεζα και το 2008, προκαλώντας ρήξη μεταξύ του τέως διοικητή Αθανάσιου Ορφανίδη και της τότε κυβέρνησης του Δημήτρη Χριστόφια, που θα το αξιοποιούσε για την δημοσιονομική της πολιτική.

The post Νέα πρόταση πώλησης χρυσού στην Κεντρική Τράπεζα της Κύπρου appeared first on Paraskhnio.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα