Νέα παράταση για τη δόση μας

Η λύση για την αποπληρωμή των ελληνικών ομολόγων που λήγουν στις 16 Νοεμβρίου, έχει βρεθεί, όπως δήλωσε στη συνέντευξη Τύπου, που παραχώρησε ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, μετά το τέλος της χτεσινής συνόδου, στις Βρυξέλλες. Για το λόγο αυτό, θα γίνει εκ νέου συνεδρίαση του Eurogroup, στις 20 Νοεμβρίου.

Ο πρόεδρος του Eurogroup, εξέφρασε την ελπίδα ότι με αφορμή τη νέα συνάντηση θα δοθεί

το «πράσινο φως» για την εκταμίευση της δόσης των 31,2δις ευρώ, για την Ελλάδα.

Σήμερα αναμένεται να εγκριθεί και επίσημα η χορήγησης της διετούς επιμήκυνσης προς την Ελλάδα, από το Ecofin.

Πηγές προσκείμενες στον υπουργό οικονομικών, εκτιμούν ότι αφού ληφθούν οι απαραίτητες αποφάσεις και γίνει η επικύρωση από τα εθνικά κοινοβούλια, θα αποταμιευτεί η επόμενη δόση των 31,2δις ευρώ. Υπολογίζεται χρονικά στα τέλη Νοεμβρίου με αρχές Δεκεμβρίου.

Σχετικά με τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους, οι ευρωπαίοι  εταίροι, εκτιμούν ότι πρέπει να μετατεθεί κατά δύο χρόνια, το 2020, η επαναφορά για το 120% του ΑΕΠ.

Σχετικά με την πρόοδο της Ελλάδας, ο κ.Γιούνκερ δήλωσε:

«Καλωσορίζουμε την πρόοδο που έχει σημειωθεί στην Ελλάδα και τη λήψη των αναγκαίων μέτρων από το ελληνικό κοινοβούλιο και το Εurogroup αναγνωρίζει ακόμα τις προσπάθειες που έχει καταβάλλει ο ελληνικός λαός».

Λαγκάρντ και Όλι Ρεν συμφώνησαν με τον Γιούνκερ για την πρόοδο της Ελλάδας και θεωρούν πολύ σημαντικό βήμα τόσο την ψήφιση των νέων μέτρων, όσο και του προϋπολογισμού. Ο ευρωπαίος επίτροπος, συμπλήρωσε ότι όσοι κράτησαν επικριτική στάση απέναντι στην Ελλάδα, θα πρέπει να αναθεωρήσουν. Ο ίδιος πρόσθεσε ότι,  θα πρέπει να γίνουν κι άλλες προσπάθειες από ελληνικής πλευράς.

Ικανοποίηση από πλευράς Λαγκάρντ εκδηλώθηκε για τις αλλαγές της ελληνικής κυβέρνησης στους τομείς της Υγείας και της Αφάλισης.

Οι εκτιμήσεις του Eurogroup, για την πρόοδο της Ελλάδας που  της δείχνουν  το δρόμο της επιστροφής προς την ανάπτυξη, βρίσκουν σύμφωνο τον Γάλλο υπουργό οικονομικών, Πιέρ Μοσκοβίσι, ο οποίος έκανε αναφορά και στην αποκατάσταση της εμπιστοσύνης προς τη χώρα μας, από πλευράς Ευρωζώνης.

Οι δηλώσεις του Γιάννη Στουρνάρα

Ο υπουργός οικονομικών εκφράζει την αισιοδοξία ότι θα επιτευχθεί η επιμήκυνση των χρονικών ορίων, ενώ πρόσθεσε ότι αναμένεται η  πλήρης έκθεση της Τρόικας, ως τη 17η Νοεμβρίου, ώστε αυτή να επικυρωθεί στο Eurogroup της επόμενης εβδομάδας.

Ο κ.Στουρνάρας, αναφέρθηκε επίσης στις έξι μέρες της προθεσμίας, που θα έχουν οι χώρες της Ευρωζώνης ώστε να αξιολογηθεί από τα κοινοβούλιά τους η έκθεση της Τρόικας, με σκοπό την εκταμίευση της επόμενης δόσης.

Βέβαιος για την εκταμίευση του πλήρες ποσού, φαίνεται να είναι ο υπουργός, ενώ  στην ερώτηση για το που θα γίνεται η κατάθεση των χρημάτων των δανειστών, στην ΕΚΤ ή στην Τράπεζα της Ελλάδας, απάντησε ότι οι καταθέσεις θα γίνονται στην Τράπεζα της Ελλάδας.

Όσο αφορά στην πορεία των δημόσιων δαπανών και εσόδων, αλλά και των εσόδων από τις αποκρατικοποιήσεις, ο κ.Στουρνάρας, δήλωσε ότι ο έλεγ

Keywords
Τυχαία Θέματα