Το μαρτύριο της σταγόνας συνεχίζεται

Δεν κατέστη δυνατό να συμφωνήσουν ΔΝΤ και ΕΕ σε λύση για το ελληνικό ζήτημα στο Eurogroup της Δευτέρας και έτσι η συζήτηση μετατέθηκε για την επόμενη Τρίτη, 20 Νοέμβρη όταν και θα πραγματοποιηθεί η νέα σύσκεψη των υπουργών Οικονομικών των κρατών-μελών της Ευρωζώνης.

Αμέσως μετά την ολοκλήρωση της συνεδρίασης, τόσο ο επικεφαλής του Eurogroup, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, όσο και η διευθύντρια του ΔΝΤ,
Κριστίν Λαγκάρντ, χαιρέτισαν τις αποφάσεις της ........
χώρας μας, ωστόσο είπαν πως παραμένουν ακόμα ορισμένα προαπαιτούμενα που πρέπει να κάνει η Ελλάδα.

Πάντως, ο έλληνας υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας, όταν ερωτήθηκε σχετικά λίγο αργότερα, διευκρίνισε πως πρόκειται για λίγες διοικητικές διαδικασίες που απομένουν.

Η διαδικασία που θα ακολουθηθεί για την εκταμίευση της δόσης των 31,2 δισ. ευρώ

Βάσει των όσων είπε ο κ. Στουρνάρας οι δανειστές έχουν λίγες ημέρες μόνο περιθώριο, μέχρι το Σάββατο 17 Νοέμβρη συγκεκριμένα, προκειμένου να... επιλύσουν τις διαφορές τους και να καταλήξουν σε συμφωνία, αφού όπως εξήγησε, τότε αναμένεται να είναι έτοιμη η πλήρης έκθεση της Τρόικα (που θα περιλαμβάνει και το κομμάτι για τη βιωσιμότητα του χρέους – το «αγκάθι» ανάμεσα σε ΔΝΤ και ΕΕ).

Κατόπιν, το Εurogroup που θα συνέλθει στις 20 Νοεμβρίου, αναμένεται να επικυρώσει την έκθεση της Τρόικα στο σύνολό της, ανάβοντας το πράσινο φως για την εκταμίευση της δόσης των 31,2 δισ. ευρώ που έχει παγώσει από τον περασμένο Ιούνιο.

Ακολούθως θα δοθεί μια εβδομάδα περιθώριο στα κοινοβούλια των κρατών-μελών να εγκρίνουν τη συμμετοχή της χώρας τους και εν συνεχεία θα ακολουθήσει ένα ακόμη Eurogroup στις 26 Νοεμβρίου (είτε με φυσική παρουσία, είτε με τηλεδιάσκεψη) προκειμένου να διαπιστώσει αν όλα είναι έτοιμα για την τελική έγκριση της δόσης μαμούθ προς την Ελλάδα και λογικά να επικυρώσει και τυπικά πλέον την απόφαση.

Επιβεβαιώθηκε η διάσταση απόφαση μεταξύ ΔΝΤ – ΕΕ

Σε ότι αφορά τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους, οι αντικρουόμενες δηλώσεις του κ. Γιούνκερ και της γενικής διευθύντριας του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ σχετικά με το έτος αναφοράς (2020 ή 2022), κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου, επιβεβαιώνουν τη διαφορά απόψεων που επικρατεί ανάμεσα στην Ευρωζώνη και το ΔΝΤ.

Τόσο ο επικεφαλής του Eurogroup, όσο και η εκτελεστική διευθύντρια του ΔΝΤ έδειξαν με σαφήνεια τη διαφωνία τους σχετικά με την ημερομηνία κατά την οποία η Ελλάδα αναμένεται να μειώσει το ποσοστό του δημόσιου χρέους της στο 120% του ΑΕΠ.

«Υπάρχει μεγάλη πιθανότητα η προθεσμία να πάει προς τα πίσω έως το 2022, αντί του 2020, όπως αναμενόταν μέχρι σήμερα», είπε ο κ. Γιούνγκερ, τη στιγμή που η κυρία Λαγκάρντ δήλωσε ότι το ΔΝΤ «βλέπει» πάντα την προθεσμία έως το 2020, σημειώνοντας πως «έχουμε διαφορές, δουλεύουμε και προσπαθούμε να τις επιλύσουμε».

Πολλοί αναλυτές πιστεύουν ότι δεν είναι ρεαλιστική η μείωση του χρέους της Ελλάδας στο 120% του ΑΕΠ το 2020, καθώς ήδη αναμένεται να φτάσει το 190% του
Keywords
Τυχαία Θέματα