Νέα οικονομική ανάπτυξη για τις βιομηχανικές χώρες σύμφωνα με την Παγκόσμια Τράπεζα

Σύμφωνα με τη νέα έκθεση της Παγκόσμιας Τράπεζας που δόθηκε στη δημοσιότητα την Τρίτη, το παγκόσμιο ΑΕΠ αναμένεται να αυξηθεί το 2014 κατά 3,2 % αντί για 3% , μετά από ανάπτυξη 2,4% το 2013, το 2015 κατά 3,4 % ενώ το 2016 κατά 3,5 %.

Η ενίσχυση της οικονομικής δραστηριότητας το 2014 θα σημειωθεί στις αναπτυσσόμενες οικονομίες αλλά και στις βιομηχανικές χώρες. Οι θετικές εξελίξεις στις

τελευταίες μάλιστα, είναι ο βασικός λόγος που η Παγκόσμια Τράπεζα διόρθωσε τώρα προς τα πάνω τις προβλέψεις της.

Για πρώτη φορά μετά από πέντε χρόνια, όπως υπογραμμίζεται, υπάρχουν ενδείξεις ότι στις πλουσιότερες χώρες έχει ξεκινήσει μια φάση βιώσιμης ανάκαμψης. Σαφής ενίσχυση της ανάπτυξης αναμένεται κυρίως στις ΗΠΑ.

Στις αναπτυγμένες οικονομίες το ΑΕΠ αναμένεται να αυξηθεί μεταξύ 2013 και 2016 από το 1,3 στο 2,4 % ενώ στις αναπτυσσόμενες και αναδυόμενες οικονομίες από 4,8 στο 5,7 % κατά την ίδια περίοδο.

Επιπλέον, αισιόδοξες είναι οι εκτιμήσεις της Παγκόσμιας Τράπεζας και για την Ευρωζώνη, αφού μετά από δύο χρόνια συρρίκνωσης της οικονομικής δραστηριότητας προβλέπεται έξοδος από την ύφεση. Η οικονομία της νομισματικής ένωσης αναμένεται να αναπτυχθεί κατά 1,1 % το 2014 και κατά 1,4 και 1,5 % το 2015 και το 2016 αντίστοιχα. Σαφώς καλύτερες είναι οι προοπτικές για την αμερικανική οικονομία, όπου αναμένονται διπλάσιοι ρυθμοί ανάπτυξης σε σύγκριση με την Ευρωζώνη.

Η Παγκόσμια Τράπεζα, όμως, προειδοποιεί την ίδια ώρα και για κινδύνους που ελλοχεύουν και που μπορεί να θέσουν σε κίνδυνο την παγκόσμια ανάπτυξη. Η πιθανότητα αύξησης των επιτοκίων στο πλαίσιο μιας πιο αυστηρής νομισματικής πολιτικής των κεντρικών τραπεζών θα μπορούσε να δημιουργήσει προβλήματα στις αναδυόμενες οικονομίες

The post Νέα οικονομική ανάπτυξη για τις βιομηχανικές χώρες σύμφωνα με την Παγκόσμια Τράπεζα appeared first on Paraskhnio.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα