«Ναι» από το ΣτΕ σε φωτοβολταϊκό σταθμό στη Μεγαλόπολη

Το Συμβούλιο της Επικρατείας ενέκρινε την κατασκευή φωτοβολταϊκού σταθμού παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας στη Μεγαλόπολη Αρκαδίας.

Το Ε’ Τμήμα του Συμβουλίου της Επικρατείας (ΣτΕ) με την υπ’ αριθμ. 1226/2014 απόφασή του, ενέκρινε την κατασκευή και λειτουργία φωτοβολταϊκού σταθμού παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας στη Μεγαλόπολη Αρκαδίας.

Στο Συμβούλιο της επικρατείας είχαν προσφύγει η Κυνηγετική Ομοσπονδία Ελλάδος, η Γ’ Κυνηγετική Ομοσπονδία Πελοποννήσου και ένας κάτοικος της Μεγαλόπολης ζητώντας να ακυρωθεί η απόφαση του γενικού γραμματέα Περιφέρειας

Πελοποννήσου με την οποία εγκρίθηκαν οι περιβαλλοντικοί όροι και η μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων για την εγκατάσταση και λειτουργία φωτοβολταϊκού σταθμού παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας.

Το ΣτΕ απέρριψε ως αβάσιμους όλους τους ισχυρισμούς των Κυνηγετικών Ομοσπονδιών, κ.λπ. Ειδικότερα, οι δικαστές, μεταξύ των άλλων, δέχθηκαν ότι η περιοχή που θα εγκατασταθεί ο φωτοβολταϊκός σταθμός δεν είναι δασική έκταση, ούτε έχει ενταχθεί σε προστατευόμενη ζώνη (” Natura 2000“), είναι σύμφωνη η υπό λειτουργία μονάδα στο γενικό πολεοδομικό σχέδιο της Μεγαλόπολης και έχουν ληφθεί όλα τα αναγκαία μέτρα για να μην υπάρχει έντονη αντανάκλαση του ήλιου στα πάνελ των φωτοβολταϊκών συστημάτων, έτσι ώστε να μην δημιουργούνται επιπτώσεις στη διαβίωση και αναπαραγωγή των θηραμάτων.

Ο φωτοβολταϊκός σταθμός παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας θα εχει έκταση 1600 στρέμματα και θα κατασκευαστεί στη θέση “Μεγάλες Λάκκες” του Δήμου Μεγαλόπολης, σε απόσταση 700 μέτρων από τη Μεγαλόπολη (εκτός του γενικού πολεοδομικού σχεδίου Μεγαλόπολης). Σε κοντινή απόσταση βρίσκεται το ορυχείο λιγνίτη της περιοχής. Ο φωτοβολταϊκός σταθμός προβλέπεται να έχει 225.264 φωτοβολταϊκά πλαίσια, βάσεις στήριξης, έναν οικίσκο 100 τ.μ., εσωτερικούς δρόμους, κ.λπ.

Όπως αναφέρεται στη σχετική μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων, στην επίμαχη έκταση προβλέπεται η φύτευση 750 στρεμμάτων περιμετρικά του φωτοβολταϊκού πάρκου, η δενδροφύτευση 1.350 στρεμμάτων κοντά στο λιγνιτωρυχείο και η κατασκευή δύο λιμνών και περιμετρικά τους, σε έκταση 25 στρεμμάτων, η δημιουργία χώρου πρασίνου προκειμένου να δημιουργηθεί στο μέλλον υδροβιότοπος.

The post «Ναι» από το ΣτΕ σε φωτοβολταϊκό σταθμό στη Μεγαλόπολη appeared first on Paraskhnio.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα