ΕΚΤ: Βελτίωση των δημόσιων οικονομικών

Περαιτέρω πρόοδο σημείωσε η χώρα μας το 2013 ως προς την αποκατάσταση της διατηρησιμότητας των δημόσιων οικονομικών και τη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας σύμφωνα με ετήσια έκθεση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) για το προηγούμενο έτος. Η ελληνική οικονομία επίσης άρχισε να σταθεροποιείται το δεύτερο τρίμηνο του έτους, μετά από βαθιά και παρατεταμένη ύφεση.

Όπως σημειώνεται στην έκθεση: «Οι εκτεταμένες μεταρρυθμίσεις στην αγορά εργασίας που εφαρμόστηκαν το 2012, αρχίζουν να αποδίδουν

καρπούς, καθώς τα στοιχεία για τις καθαρές προσλήψεις στον ιδιωτικό τομέα είναι ενθαρρυντικά». Στην έκθεση τονίζεται επίσης πως αν και οι τιμές «άργησαν να ανταποκριθούν στην υποχώρηση του κόστους εργασίας ανά μονάδα προϊόντος, η διαδικασία μείωσής τους έχει ενισχυθεί το 2013 και αναμένεται να στηρίξει επίσης τη διαρκή βελτίωση του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών της χώρας».

Επίσης όσον αφορά στο κομμάτι της δημοσιονομικής διαχείρισης αναφέρεται οτι από τις εντατικότατες προσπάθειες προσαρμογής το διάστημα 2010-2013, εκτιμάται ότι επιτεύχθηκε αξιόλογο πρωτογενές πλεόνασμα (με βάση τη μεθοδολογία του Προγράμματος Οικονομικής Πολιτικής) το 2013. Μάλιστα τονίζεται οτι: «Το αποτέλεσμα είναι καλύτερο σε σχέση με τον στόχο του προγράμματος για ισοσκελισμένο προϋπολογισμό σε όρους πρωτογενούς αποτελέσματος, κυρίως λόγω της μείωσης των δαπανών».

The post ΕΚΤ: Βελτίωση των δημόσιων οικονομικών appeared first on Paraskhnio.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα