Μύθος ότι η μουσική ενισχύει τη νοημοσύνη των παιδιών

Οι επιστήμονες έρχονται να καταρρίψουν έναν μύθο όσον αφορά την μουσική εκπαίδευση των παιδιών, καθώς μέχρι τώρα κυριαρχούσε η αντίληψη ότι τα τα παιδιά γίνονται πιο έξυπνα μέσω της μουσικής.

Σύμφωνα με τους ερευνητές η μουσική εκπαίδευση ναι μεν ενισχύει τη δημιουργικότητα του παιδιού, την πνευματική καλλιέργειά του και την αυτοπεποίθησή του, αλλά όχι τη νοημοσύνη του.

Την μελέτη αυτή πραγματοποίησαν ψυχολόγοι και παιδαγωγοί του πανεπιστημίου του Χάρβαρντ.

Το πείραμα που έκαναν οι ερευνητές αφορούσε τετράχρονα παιδιά, μαζί με τις οικογένειες τους, τα οποία στη συνέχεια χωρίστηκαν

σε δύο ομάδες, μία έκανε μαθήματα μουσικής και η άλλη έκανε μαθήματα εικαστικών τεχνών.

Έπειτα από ένα χρονικό διάστημα οι Αμερικανοί επιστήμονες έκαναν τέσσερα διαφορετικά τεστ προκειμένου να ελέγξουν αν είχε βελτιωθεί το επίπεδο νοημοσύνης των παιδιών.

Το συμπέρασμα στο οποίο κατέληξαν είναι ότι η μουσική δεν παρέχει νοητικά-γνωστικά οφέλη, καθώς και οι δύο ομάδες εμφάνισαν παρόμοιες επιδόσεις στα τεστ.

Επειδή όμως το πρώτο πείραμα περιλάμβανε μόνο 29 παιδιά, οι ερευνητές επανέλαβαν την διαδικασία αυτή με 45 παιδιά και τα αποτελέσματα ήταν τα ίδια, επιβεβαιώνοντας ότι η μουσική δεν παρέχει κάποιο ξεχωριστό κέρδος από πλευράς νοημοσύνης.

Ο μύθος αυτός είχε εμφανιστεί έπειτα από μια επιστημονική έρευνα, η οποία ήταν και η πρώτη, αφού είχε καταλήξει στο συμπέρασμα ότι μετά την ακρόαση κομματιών του Μότσαρτ, οι συμμετέχοντες τα πήγαιναν πολύ καλύτερα σε κάποια νοητικά τεστ. Η έρευνα αυτή μάλιστα τότε είχε δημοσιευθεί στο διεθνούς κύρους περιοδικό «Nature».

Στη συνέχεια όμως η έρευνα καταγγέλθηκε ως λανθασμένη, κάτι που επιβεβαιώνει η νέα αμερικανική μελέτη.

Όπως τονίζει ο Αμερικανός ερευνητής, αυτό σε καμία περίπτωση δεν ακυρώνει τη σημασία της μουσικής και τα οφέλη που προσφέρει στα παιδιά, αναφέροντας χαρακτηριστικά: «Υπάρχουν πολύ πειστικοί λόγοι για να διδάσκονται τα παιδιά μουσική. Η μουσική είναι μια αρχαία, μοναδικά ανθρώπινη, δραστηριότητα. Τα αρχαιότερα φλάουτα που έχουν βρεθεί, είναι ηλικίας 40.000 ετών και τα ανθρώπινα τραγούδια υπήρχαν πολύ πιο πριν. Κάθε πολιτισμός στον κόσμο έχει μουσική και ιδίως μουσική για παιδιά. Η μουσική σχετίζεται με το τι σημαίνει να είμαστε άνθρωποι και θα ήταν τρελό να μη τη διδάσκουμε στα παιδιά μας».

The post Μύθος ότι η μουσική ενισχύει τη νοημοσύνη των παιδιών appeared first on Paraskhnio.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα