Μόνιμος εφιάλτης τα τοξικά απόβλητα

Του ΙΩΑΝΝΗ ΠΑΡΓΙΝΟΥ

Δυστυχώς, μπροστά στο μεγάλο παράνομο κέρδος δεν υπάρχει καθόλου συνείδηση και κάποιοι εγκληματούν κατ’ εξακολούθηση. Υπάρχουν εταιρείες που μαζεύουν τα τοξικά απόβλητα στην Ελλάδα και εκεί θα έπρεπε να τα εναποθέτουν όσοι τα παράγουν. Από εκεί ξεκινά ένα ταξίδι σε χώρες του εξωτερικού που έχουν την υποδομή υποδοχής τους, το κόστος όμως είναι υψηλό και εδώ αρχίζουν τα παρατράγουδα και οι παρανομίες.
Το κόστος μεταφοράς στο εξωτερικό, ανάλογα με την τοξικότητα των αποβλήτων, για ένα φορτηγό

στοιχίζει από 20.000 ευρώ έως και 40.000 ευρώ. Για τον λόγο αυτόν ή τα αφήνουν μέσα σε βαρέλια σε διάφορες περιοχές της Αττικής (σε κατοικημένες και εκτός σχεδίου περιοχές) ή τα θάβουν σε δασικές εκτάσεις ή και σε ιδιόκτητες. Γενικώς, τα ρίχνουν όπου βρουν, τοξικά και μη τοξικά, δημιουργώντας τεράστια προβλήματα στο περιβάλλον και στην υγεία των πολιτών.
Το λαθραίο θάψιμό τους σε ιδιόκτητες εκτάσεις κοστίζει από 2.000 ευρώ έως 5.000 ευρώ, 1.000 ευρώ κοστίζει η μεταφορά συν τα μηχανήματα που τα θάβουν, κόστος χαμηλό εάν αναλογιστεί κανείς ποιο είναι το κόστος με τη νόμιμη διαδικασία. Για την περισυλλογή των τοξικών αποβλήτων σε βαρέλια το κράτος δαπανά χρήματα μέσω της Αποκεντρωμένης Διοίκησης. Επίσης, δαπανά κονδύλια και για την αποκατάσταση εδαφών σε περιοχές όπου έχουν θαφτεί τοξικά απόβλητα. Στην ουσία, δηλαδή, επιβαρύνεται ο κάθε Έλληνας πολίτης για να πλουτίζουν αυτοί οι ασυνείδητοι που γεμίζουν το έδαφος με τοξικά απόβλητα.

Ποια κρατική προστασία υπάρχει;

Για την προστασία από αυτές τις εγκληματικές ενέργειες, στην αρχή προστατευόμασταν μόνο από καταγγελίες. Σήμερα, το κράτος έχει δημιουργήσει την Αστυνομία Περιβάλλοντος με μια δύναμη μόνο 30 ατόμων, εκ των οποίων μερικοί αποσπώνται και για άλλα καθήκοντα. Θα πρέπει ο κάθε ένας να κατανοεί πόσο σοβαρό έργο έχουν να κάνουν και τι έχουν να αντιμετωπίσουν λόγω των μεγάλων ποσών που δίνονται στην παράνομη διαδικασία που αναφέραμε παραπάνω. Αναμφίβολα, οι εν λόγω υπηρεσίες θα πρέπει να ενισχυθούν υλικοτεχνικά και έμψυχα για να φέρουν περισσότερα αποτελέσματα από τα πολύ καλά έως σήμερα.

 Υπάρχει το σώμα Επιθεωρητών περιβάλλοντος του ΥΠΕΚΑ με ικανό επιστημονικό προσωπικό και πολύ δουλειά στον τομέα του όπου μέρος των αποκαλύψεων τέτοιων γεγονότων οφείλεται και σε αυτούς. Ωστόσο, θα πρέπει να αναθεωρηθούν εκ βάθρων οι βάρδιες των επιθεωρητών, έτσι ώστε όλο το 24ωρο σε κλήση της Αστυνομίας να είναι παρόντες ώστε να τεκμηριώνουν επιστημονικά την παρανομία για να οδηγούνται στο αυτόφωρο οι δράστες.

Αιρετή περιφέρεια
Από εδώ και πέρα υπάρχει και η Αιρετή περιφέρεια, όπου συγκεκριμένοι αντιπεριφερειάρχες έχουν δείξει ζήλο και με τη σωστή συνεργασία με την Αποκεντρωμένη Διοίκηση (Δασαρχεία – Διεύθυνση Περιβάλλοντος – Χωροταξίας) και τις αστυνομικές αρχές έχουν φέρει θετικά αποτελέσματα. Όμως, αυτό δεν αρκεί. Χρειάζεται εγρήγορση των πολιτών και των Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Οι παραβάτες έχουν, δυστυχώς, αρκετούς συνεργούς. Γι’ αυτό οι δασικές υπ

Keywords
Τυχαία Θέματα