Μητσοτάκης: Απόλυση δημοσίων υπαλλήλων το 2014 σε φορείς με περιττό προσωπικό

Τι προανήγγειλε ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης στη Βουλή

Απομάκρυνση υπαλλήλων από το δημόσιο το 2014, στην περίπτωση που προκύψουν περιττοί υπάλληλοι σε Νομικά Πρόσωπα Δημοσίου και Ιδιωτικού Δικαίου, προανήγγειλε ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης, Κυριάκος Μητσοτάκης, κατά την ομιλία του στη Βουλή για τον προϋπολογισμό.

Κατά τη διάρκεια της τοποέτησης του, ο υπουργός παρουσίασε αναλυτικά τα τρία κεντρικά μέρη του σχεδίου του υπουργείου του για το 2014 για την αναμόρφωση

της Δημόσιας Διοίκησης.

Πιο συγκεκριμένα, όπως είπε, προέχει η ολοκλήρωση αξιολόγησης των δομών όλου του Δημοσίου, με έμφαση στα υπουργεία. Σημειώνοντας ότι εντός του επόμενου τετραμήνου πρέπει να έχουν ολοκληρωθεί όλα τα Προεδρικά Διατάγματα για τα οργανοδιαγράμματα, τους ρόλους και τις αρμοδιότητες κάθε υπηρεσίας, ο κ.Μητσοτάκης χαρακτήρισε «κατάκτηση» το γεγονός ότι έχει προκύψει ήδη μείωση περίπου κατά 48% στα επιτελικά σημεία του κράτους.

Ταυτόχρονα, όμως, επεκτείνοντας την αξιολόγηση πέραν του πυρήνα του Δημοσίου, στην περιφέρειά του, προανήγγειλε απολύσεις στο βαθμό που θα κριθεί πως ΝΠΙΔ, ΝΠΔΔ και Ανώνυμες Εταιρείες έχουν περιττό προσωπικό. «Αν μέσα από την αξιολόγηση προκύψει ότι υπάρχει περιττό προσωπικό στους φορείς αυτούς, τότε ναι, πρέπει να φύγει», είπε χαρακτηριστικά και πρόσθεσε πως ή όλη διαδικασία θα ολοκληρωθεί εντός των επόμενων μηνών.

Στη συνέχεια, αναφέρθηκε στην επαναξιολόγηση του προϊόντος που παράγει κάθε δημόσια περιουσία, χωρίς σπατάλες και με αξιοποίηση του δυναμικού της ηλεκτρονικής διακυβέρνησης. «Αν οι πολίτες και οι επιχειρήσεις βαρύνονται με υπερβολικά βάρη, πρέπει να γίνει αξιολόγηση», είπε, προτείνοντας απλοποίηση διαδικασιών.

Για παράδειγμα, αναφέρθηκε στη διαπίστωση ότι στην χώρα μας γίνονται περίπου 30 εκατομμύρια επικυρώσεις αντιγράφων στη χώρα μας, προτείνοντας να καταργηθεί η ίδια η διαδικασία της επικύρωσης, που αποτελεί τυπική διαδικασία σφραγίδας που δεν προσφέρει τίποτα, όπως είπε, και να αντικατασταθεί από ένα απλό, ευανάγνωστο φωτοαντίγραφο.

Παρομοίως πρότεινε να απλοποιηθεί το σύστημα αδειοδότησης μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων, με αντικατάσταση της άδειας άσκησης αρμοδιότητας από γνωστοποίηση στον δήμο ότι θα ξεκινήσει να λειτουργεί. Χαρακτήρισε μάλιστα «σημαντική κατάκτηση» να σταματήσουμε να θεωρούμε a priori ύποπτο τον επιχειρηματία, ελέγχοντάς τον βεβαίως στη συνέχεια.

Ο κ. Μητσοτάκης έκανε λόγο για σημαντική συρρίκνωση του δημόσιου τομέα από το τέλος του 2009 μέχρι σήμερα, με το πρόβλημα πια να μην είναι το μέγεθος του δημοσίου, αλλά η αναποτελεσματικότητά του. Ο ίδιος έκανε λόγο για δαπάνη μισθοδοσίας που μειώθηκε από τα 24 στα 15 δις ευρώ, αλλά και την ανάγκη παροχής καλών υπηρεσιών με το μικρότερο δυνατό κόστος.

The post Μητσοτάκης: Απόλυση δημοσίων υπαλλήλων το 2014 σε φορείς με περιττό προσωπικό appeared first on Paraskhnio.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα