«Μιλάει» το βαλιτσάκι της ΕΥΠ στην έρευνα για τη Χ.Α.- Στοιχεία για εγκληματική οργάνωση

Το πρώτο στοιχείο συμμετοχής φερόμενων ως μελών της Χρυσής Αυγής σε περισσότερα από ένα χτυπήματα τα οποία αποδόθηκαν σε αυτή, βρίσκεται στη δικογραφία που βρίσκεται στα χέρια του αντιεισαγγελέα του Αρείου Πάγου, Χαράλαμπου Βουρλιώτη.

Πρόκειται για ένα πρόσωπο που φέρεται να έχει ταυτοποιηθεί δακτυλοσκοπικά από την επίθεση σε βάρος μελών του ΚΚΕ στο Πέρασμα τα ξημερώματα της 13ης Σεπτεμβρίου και το οποίο σύμφωνα με πληροφορίες συμμετείχε

και στην επίθεση σε βάρος Αιγυπτίων νομίμων μεταναστών στην ιχθυόσκαλα, τον Ιούνιο του 2012. Για την επίθεση στο Πέραμα έχουν ταυτοποιηθεί από φωτογραφίες και άλλα τουλάχιστον τρία πρόσωπα που φέρονται να ανήκουν στον κύκλο υποστηρικτών ή μελών της Χ.Α..

Το στοιχείο αυτό πάντως κρίνεται ιδιαίτερα σοβαρό καθώς αποτελεί απτή ένδειξη σύστασης εγκληματικής οργάνωσης. Μάλιστα ο πρόεδρος του συνδικάτου μετάλλου Περάματος Σωτ. Πουλικόγιαννης, που ήταν παρών και δέχτηκε χτυπήματα στο Πέραμα, υποστήριξε πως η επίθεση σε βάρος των μελών του ΚΚΕ είχε ουσιαστικά προαναγγελθεί από τρείς βουλευτές της Χρυσής Αυγής (Μίχο, Παναγιώταρο, Λαγό) στις 8 Αυγούστου και μάλιστα όπως είπε «υπάρχει και σχετικό βίντεο». Και το στοιχείο αυτό είναι αξιοποιήσιμο και μπορεί το βίντεο να συμπεριληφθεί στη δικογραφία.

Νόμιμες συνακροάσεις

Ήδη πάντως όπως φαίνεται έχει ενεργοποιηθεί και η ΕΥΠ ώστε να μπει στο παιχνίδι αφού οι αρχές επιθυμούν να αξιοποιήσουν ήδη καταγεγραμμένες συνομιλίες που έχουν γίνει , «για λόγους εθνικής ασφαλείας», όπως έλεγε ανώτερη πηγή, ή ακόμα και σε άλλες περιπτώσεις εγκληματικών ενεργειών που γίνονταν νόμιμες συνακροάσεις. Δηλαδή προφανώς οι αρχές έχουν σχηματίσει ειδική ομάδα προκειμένου να αξιοποιήσει τυχόν καταγραφές τηλεφωνικών συνομιλιών το περιεχόμενο των οποίων αφορά στις ερευνώμενες εγκληματικές δράσεις.

Προηγούμενο δικαστικό παράδειγμα υφίσταται μάλιστα, όταν οι αρχές ασφαλείας διαλεύκαναν μεγάλο κύκλωμα εκβίασης στον Πειραιά, ερευνώντας άλλη υπόθεση στην εξέλιξη της οποίας «τυχαία» έπεσαν πάνω σε εκβιάσεις. Τα στοιχεία αυτά μπορούν συνδυαστικά να προσφέρουν πολλά στην έρευνα, αφού ακόμα και η ταυτοποίηση των προσώπων που συνομίλησαν με τον κατηγορούμενο για τη δολοφονία του Παύλου Φύσσα, δεν αρκεί από μόνη της για στηρίξει απόδειξη εμπλοκής . Ενώ το περιεχόμενο των συνομιλιών μαζί με την θέση του κάθε εμπλεκόμενου που μπορεί να προκύψει από τις κεραίες κινητής τηλεφωνίας, προφανώς θα φωτίσουν την υπόθεση.

Προστατευόμενοι μάρτυρες

Οι αρχές στον Άρειο Πάγο έχουν ήδη στα χέρια τους τα στοιχεία τουλάχιστον ενός πρώην μέλους της Χρυσής Αυγής και μάλιστα πιθανόν να υπήρξε και επικοινωνία με το πρόσωπο αυτό να δηλώνει έτοιμος να αποκαλύψει συνολικά τη δράση της οργάνωσης αλλά και ειδικά για τη δολοφονία του Παυλου Φύσσα. Ο αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου είναι σε επαφή, σύμφωνα με άλλες πηγές, και με ακόμα τουλάχιστον 2 πρόσωπα τα οποία ζητούν εγγυήσεις για τη σωματική τους ακεραιότητα και τεθούν σε καθεστώς προστασίας μαρτύρων.

Σχέση με εκβιάσεις;

Άλλες πληροφορίες αναφέρουν πως οι αρχές αναζητούν στοιχεία προσώπων που ανήκουν στον κύκλο των «μπράβων» και υπό δικαστική προστασία θα μπορούσαν να καταθέσουν πως πληρώνονταν από μέλη ή υποστηριχτές της Χρυσής Αυγής να συμμετέχουν σε επιθέσεις τέτοιου τύπου. Οι ερωτήσεις για αυτό το λόγο φέρονται να στρέφονται πολλές φορές σε τυχόν σχέσεις της Χρυσής Αυγής με κυκλώματος εκβιαστών.

Και οι δικαστικές αρχές του Πειραιά πάντως προχωρούν σε καταθέσεις μαρτύρων από το φονικό στο Κερατσίνι και το πρωί της Πέμπτης πιθανόν θα καταθέσει η φίλη του Παύλου Φύσσα που ήταν παρούσα στο περιστατικό.

Μάρτυρες

Από το πρωί έχουν εξεταστεί ως μάρτυρες από τον αντεισαγγελέα Βουρλιώτη, ο καθηγητής Συνταγματικού Δικαίου Γιώργος Σωτηρέλλης, ο συνδικαλιστής του ΠΑΜΕ και θύμα επίθεσης στο Πέραμα, Παύλος Πουλικόγιαννης, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος των ΑΝΕΛ, Νότης Μαριάς, ο δημοσιογράφος Δημ. Ψαράς και εκπρόσωποι Αιγυπτίων και Πακιστανών στην Ελλάδα.

Διαβάστε ακόμα:

Έσπασε η «ομερτά» στον Άρειο Πάγο – Το «βαθύ λαρύγγι» της Χρυσής Αυγής

Keywords
Τυχαία Θέματα