Μιχάλης Σάλλας: Ανέτρεψε τα δεδομένα

Του Βαγγέλη Δουράκη

«Colpo grosso» για την Πειραιώς του Μιχάλη Σάλλα, που βλέπει τις τελευταίες ημέρες τη μετοχή της να βρίσκεται στο επίκεντρο μεγάλων ξένων, αλλά και Ελλήνων, θεσμικών επενδυτών.
Η Τράπεζα Πειραιώς που, μέσα σε σύντομο χρονικό διάστημα κατάφερε να έχει το ενεργητικό της Εθνικής, όπως όλα δείχνουν στην επικείμενη αύξηση μετοχικού κεφαλαίου δεν θα κάνει χρήση των coco’s (μετατρέψιμα σε μετοχές ομόλογα). Δηλαδή, θα καταφέρει να αποφύγει τον «τσουχτερό» δανεισμό.
Οι αλλεπάλληλες επαφές με

διεθνείς επενδυτικούς οίκους, που είχε η διοίκηση της Πειραιώς στο Λονδίνο, ανέδειξε το έντονο ενδιαφέρον για την Ελλάδα και ορισμένα περιουσιακά στοιχεία αξίας. Η επιτυχία του Μιχάλη Σάλλα ήταν ότι έφερε την τράπεζα από αρνητική καθαρή θέση ύψους 2 δισ. ευρώ να εμφανίζεται πλέον με 800 εκατ. θετική καθαρή θέση, κάτι που σαφώς προκάλεσε το ενδιαφέρον των ξένων.
Δεν είναι τυχαίο, άλλωστε, ότι τις τελευταίες ημέρες σχεδόν το 16% των μετοχών της Πειραιώς έχει διακινηθεί στο χρηματιστήριο, πράγμα που υποδηλώνει ότι θεσμικοί, ξένοι (όπως η Citigroup με 2,4 εκατ. τεμάχια), αλλά και παλαιοί παραδοσιακοί μέτοχοι και, βεβαίως, οι μικρομέτοχοι προετοιμάζονται για την αύξηση κεφαλαίου στέλνοντας το δικό τους μήνυμα στήριξης προς τη διοίκηση.
Οπως όλα δείχνουν, η Πειραιώς επιτυγχάνει τον στόχο των 733 εκατ. ευρώ, συγκεντρώνει δηλαδή το 10% της ΑΜΚ των 7,33 δισ. ευρώ και, μάλιστα, χωρίς τη χρήση coco’s.

Υψηλότερα ποσοστά
Η διοίκηση του Μιχάλη Σάλλα μετά τη συμφωνία με τη Millennium bank, η οποία θα συμμετάσχει στην ΑΜΚ με 400 εκατ. και με τη Societe Generale, που θα βάλει 175 εκατ. ευρώ, βρίσκεται στην τελική ευθεία ώστε να «κλειδώσει» τα 733 εκατ. και πιθανότατα να κινηθεί και για υψηλότερα ποσοστά. Ομως και η συμφωνία που πέτυχε η Πειραιώς για την πώληση των τριών κυπριακών τραπεζών και το bonus κεφαλαίου 1,5 δισ. ευρώ που δόθηκε τελικά ανέτρεψε τα δεδομένα, με την ουσία της ποιοτικής αλλαγής να κρύβεται στον τρόπο αποτίμησης των δανείων των κυπριακών τραπεζών. Τα δάνεια εξαγοράστηκαν με έκπτωση και, σε συνδυασμό με τις υψηλές προβλέψεις για προβληματικά δάνεια των κυπριακών τραπεζών, έδωσαν τεράστια ώθηση στην κεφαλαιακή διάρθρωση της Πειραιώς. Εκτός απροόπτου στις 8 με 9 Μαΐου θα ανακοινωθούν οι όροι της αύξησης κεφαλαίου.
••• Οι κινήσεις του Μιχάλη Σάλλα προκάλεσαν το ενδιαφέρον των θεσμικών επενδυτών, οι οποίοι διαπίστωσαν ότι η Τράπεζα Πειραιώς εξελίσσεται σε ισχυρό παίκτη του τραπεζικού συστήματος στη χώρα μας. Με αυτόν τον «αέρα», η γενική συνέλευση των μετόχων της Τράπεζας Πειραιώς ενέκρινε την αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου, ύψους 7,335 δισ. ευρώ.
Μιλώντας στη γενική συνέλευση, ο πρόεδρος της Τράπεζας Πειραιώς δήλωσε αισιόδοξος για το μέλλον της ελληνικής οικονομίας και τις προσπάθειες που καταβάλλει η κυβέρνηση για την έξοδο από την κρίση μεσοπρόθεσμα. Οπως ο ίδιος επισήμανε: «Καταβάλλεται μια μεγάλη προσπάθεια από την κυβέρνηση για την ανασυγκρότηση της ελληνικής οικονομίας και την επανάκτηση της εμπιστοσύνης στο εξωτερικό. Πιστεύω ακράδαντα ότι θα τα καταφέρουμε. Γι’ αυτό, άλλωστε, καλούμε Ελληνες και ξένους επενδυτές να επενδύσουν στην Ελλάδα, καθώς και στο ελληνικό τραπεζικό σύστημα. Η συμμετοχή στην αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου των τραπεζών παρέχει τη δυνατότητα ενίσχυσης της χρηματοδότησης της οικονομικής δραστηριότητας και παγιοποιεί την εμπιστοσύνη προς το τραπεζικό σύστημα που αποτελεί προϋπόθεση για ταχύτερη έξοδο από την κρίση. Χρειάζεται πάντα να προσβλέπουμε στο μέλλον και να διορθώνουμε τα λάθη του παρελθόντος. Ηδη, έχουν γίνει σημαντικά βήματα. Εκτιμούμε ότι η ελληνική οικονομία θα περάσει εντός του έτους σε φάση πρωτογενούς πλεονάσματος και έτσι θα μπορέσουμε να διεκδικήσουμε και τη ρύθμιση του χρέους. Η προοπτική αυτή θα σηματοδοτήσει την αναστροφή της ύφεσης της ελληνικής οικονομίας να ξανανοίξουν δουλειές και να καταπολεμήσουμε τη μεγάλη ανεργία».

Keywords
Τυχαία Θέματα