Μεγάλη συμμετοχή στο δημοψήφισμα της Κριμαίας – ΗΠΑ και ΕΕ δεν αναγνωρίζουν το αποτέλεσμα

Εν αναμονή των πρώτων exit polls μετά την ολοκλήρωση της διεξαγωγής του δημοψηφίσματος της Κριμαίας για ενδεχόμενη προσάρτηση με την Ρωσική Ομοσπονδία, οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Ευρωπαϊκή Ένωση διαμηνύουν ότι δεν αποδέχονται και δεν πρόκειται να αναγνωρίσουν την έκβαση του παράνομου και αντισυνταγματικού δημοψηφίσματος.

Για

συμμετοχή 44,27% στο δημοψήφισμα μόνο τις πρώτες έξι ώρες κάνουν λόγο οι αρχές της Αυτόνομης Δημοκρατίας της Κριμαίας, ενώ σύσσωμοι Ζοζέ Μπαρόζο, Χέρμαν βαν Ρομπάι και Τζον Κέρι στέλνουν μήνυμα προς τη Μόσχα ότι δεν θα αναγνωρίσουν το αποτέλεσμα και προειδοποιούν με άμεση επιβολή κυρώσεων.

Ο αυτοανακηρυχθείς πρωθυπουργός της Κριμαίας Σεργκέι Αξιόνοφ δήλωσε ότι η Αυτόνομη Δημοκρατία θα ενωθεί το συντομότερο δυνατό με τη Ρωσία, μεταδίδει το πρακτορείο Interfax, ενώ σύμφωνα με το Russia Today που επικαλείται τα πρώτα exit polls, το 93% τάχθηκε υπέρ της απόσχισης από την Ουκρανία και της ένωσης της Κριμαίας με τη Ρωσία.

Σε κοινή ανακοίνωσή τους ο πρόεδρος της Κομισιόν και ο πρόεδρος της ΕΕ, Ζοζέ Μπαρόζο και Χέρμαν βαν Ρομπάι, υπογραμμίζουν πως η Ένωση δεν πρόκειται να αναγνωρίσει τη δρομολογούμενη απόσχιση της Κριμαίας, και καλούν τη Ρωσία να αποσύρει τις στρατιωτικές δυνάμεις από την Ουκρανία ώστε να επιστρέψουν στα προ της κρίσης επίπεδα και να παραμείνουν εντός των στρατοπέδων τους.

Βέτο άσκησε η Ρωσία στην πρόταση ψηφίσματος του Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ που απορρίπτει ως παράνομο το δημοψήφισμα στην Κριμαία. Το σχέδιο της απόφασης έλαβε 13 ψήφους υπέρ, μία κατά (αυτήν της Ρωσίας) ενώ η Κίνα απείχε της ψηφοφορίας. Ωστόσο το σχέδιο απορρίφθηκε, αφού αρκεί το βέτο ενός από τα πέντε μόνιμα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας για να μπλοκάρει οποιαδήποτε απόφαση.

Ωστόσο οι υπουργοί Άμυνας της Ρωσίας και της Ουκρανίας συμφώνησαν σε εκεχειρία στην Κριμαία μέχρι τις 21 Μαρτίου. Σύμφωνα με τον υπουργό Άμυνας της Ουκρανίας, σε αυτό το διάστημα, οι ρωσικές ένοπλες δυνάμεις δεν θα αναλάβουν δράση κατά ουκρανικών στρατιωτικών εγκαταστάσεων.

Πηγή Φωτογραφίας: Associated Press

The post Μεγάλη συμμετοχή στο δημοψήφισμα της Κριμαίας – ΗΠΑ και ΕΕ δεν αναγνωρίζουν το αποτέλεσμα appeared first on Paraskhnio.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα