«Με κάθε τρόπο θα εφαρμοστεί ο νόμος για τη διαθεσιμότητα»

Εναλλακτικά σενάρια εξετάζει το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης προκειμένου να διασφαλίσει την εφαρμογή του μέτρου της διαθεσιμότητας και επιχειρώντας να αντιμετωπίσει το αδιέξοδο που δημιουργείται εξαιτίας της άρνησης φορέων του Δημοσίου – κυρίως δήμων – να στείλουν στοιχεία και να εκδώσουν διαπιστωτικές πράξεις για υπαλλήλους τους.

«Με κάθε τρόπο ο νόμος θα εφαρμοστεί» διαμηνύουν κύκλοι της ηγεσίας του υπουργείου, ενώ συναγερμός έχει σημάνει στο νομικό επιτελείο που αναζητεί τον τρόπο απεμπλοκής και υπαγωγής τουλάχιστον 2.000 υπαλλήλων σε διαθεσιμότητα έως το τέλος του έτους όπως

προβλέπει και η σχετική δέσμευση έναντι της τρόικας. Ενα από τα σενάρια αφορούν την κατάθεση ρύθμισης ώστε να παρακαμφθεί η αναγκαιότητα υπογραφής από τους δημάρχους των διαπιστωτικών πράξεων υπαγωγής σε διαθεσιμότητα, ενδεχόμενο όμως που αιρετοί και δημοτικοί υπάλληλοι έχουν χαρακτηρίσει ως αντισυνταγματικό καθώς παραβιάζει την αυτονομία των δήμων.

Ειδικότερα, μελετάται σύμφωνα με πληροφορίες εάν το υπουργείο μπορεί να πατήσει πάνω στη διάταξη με την οποία καθιερώθηκε η έννοια του κρατικού υπαλλήλου για όλους τους απασχολούμενους στο Δημόσιο και βάσει αυτής να εκδοθούν σε κεντρικό επίπεδο οι διαπιστωτικές πράξεις.

Παράλληλα, ένα άμεσο μέτρο για το οποίο έχει εξάλλου προειδοποιήσει με ανακοίνωσή του το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης αποτελεί και η υπαγωγή σε διαθεσιμότητα όλων των υπαλλήλων των κατηγοριών που περιγράφονται στον νόμο, ανεξαρτήτως εάν εμπίπτουν σε κάποια από τις εξαιρέσεις. Θα οδηγούσε δηλαδή σε περικοπή στο 75% των αποδοχών και εργαζομένων που κανονικά δεν επηρεάζονται.

Το μέτρο δεν εφαρμόστηκε για τις αμοιβές του τρέχοντος μήνα καθώς οι καταστάσεις μισθοδοσίας ετοιμάζονται πολύ νωρίτερα, αλλά στελέχη του Δημοσίου δεν αποκλείουν οι περικοπές να γίνουν στις αποδοχές Δεκεμβρίου, γεγονός που ενδέχεται να πυροδοτήσει αντιδράσεις στους κόλπους των δημοσίων υπαλλήλων ενόψει των Χριστουγέννων.

Η ανησυχία πάντως για το μέλλον των υπαλλήλων εντείνεται λόγω της επιμονής του υπουργείου στη διαθεσιμότητα, όταν υπάρχουν πληροφορίες πως ο αριθμός των 2.000 υπερκαλύπτεται από επίορκους υπαλλήλους. Σύμφωνα με στοιχεία του γενικού επιθεωρητή Δημόσιας Διοίκησης, υπάρχουν 2.500 υπάλληλοι με σοβαρά πειθαρχικά παραπτώματα που εμπίπτουν στις νέες διατάξεις και τίθενται σε αυτοδίκαιη αργία. Αποφασισμένοι εμφανίζονται από την πλευρά τους οι δημοτικοί υπάλληλοι να συνεχίσουν τις καταλήψεις σε δημοτικά κτίρια, ώστε να μην αποσταλούν στοιχεία.

Με απόφαση της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργαζομένων στους Δήμους (ΠΟΕ-ΟΤΑ) οι κινητοποιήσεις παρατείνονται έως την ερχόμενη Παρασκευή, ενώ έντονη υπήρξε η αντίδραση για τη νέα χθεσινή άρνηση του υπουργού Διοικητικής Μεταρρύθμισης Αντώνη Μανιτάκη να τους δεχθεί, παραπέμποντας σε ραντεβού τις επόμενες ημέρες μαζί με τον υπουργό Εσωτερικών.
Ενταση στην Κρήτη
Ενταση επικράτησε χθες και στα γραφεία της αποκεντρωμένης διοίκησης Κρήτης, όταν έληξε η κατάληψη έπειτα από αστυνομική επιχείρηση.

Keywords
Τυχαία Θέματα