«Λαοθάλασσα» στην Ερμού αλλά ο κόσμος πλέον δεν ψωνίζει!

Μια… «λαοθάλασσα» έχει κατακλύσει τον πιο εμπορικό δρόμο των Αθηνών, τον πεζόδρομο της Ερμού, ωστόσο η συντριπτική πλειοψηφία των Ελλήνων πολιτών, έχει βρεθεί στο κέντρο της πρωτεύουσας περισσότερο για να «χαζέψει» στις βιτρίνες των καταστημάτων και για να θαυμάσει το στολισμένο καράβι στο κέντρο της Πλατείας Συντάγματος, παρά για να ψωνίσει! Αν και το χαμόγελο δεν λείπει από τα χείλη των περαστικών, κοιτάζοντας κανείς τα άδεια χέρια τους, τον πιάνει μελαγχολία!

Άλλοτε, οι πολίτες αυτής της χώρας, περίμεναν

πώς και πώς τις γιορτινές ημέρες των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς για να γεμίσουν τα αγαπημένα τους πρόσωπα αλλά και τους εαυτούς τους με δώρα· τώρα, περιορίζονται στα απολύτως αναγκαία και αν. Τα χρόνια που προηγήθηκαν της ύφεσης, οι Έλληνες έκαναν κάθε λίγο και λιγάκι στάσεις κατά τη βόλτα τους στην Ερμού ή στους άλλους εμπορικούς δρόμους για να… ξαποστάσουν και να ξεπιαστούν τα χέρια τους από το βάρος των τσαντών με τα δώρα που κουβαλούσαν, ενώ τώρα αν παρατηρήσει κανείς τα χέρια τους, το πολύ να δει δύο τσάντες με ψώνια. Παράλληλα, η φράση «θα κατέβω στο Κέντρο για ψώνια», έχει γίνει «θα κατέβω στο Κέντρο για βόλτα», δείχνοντας το πόσο έχει αλλάξει η κατάσταση αλλά και την ανάγκη των φορολογουμένων να περικόψουν κάθε περιττή σπατάλη.

Πλήθος κόσμου κάνει ουρά στις βιτρίνες των καταστημάτων, κοιτώντας προϊόντα και είδη που για να αποκτήσει χρειάζεται ένας, ίσως και δύο ολόκληροι μισθοί ή επιδόματα του ΟΑΕΔ. Η αμήχανη στιγμή όμως, είναι όταν τα παιδάκια ζητούν από τους γονείς τους κάποιο παιχνίδι ή ένα ζευγάρι παπούτσια, που τους κέντρισε την προσοχή… Στην ερώτηση – παράκληση, «αχ μαμά – μπαμπά θα μου πάρεις αυτό;», ο γονιός σε πολλές περιπτώσεις αναγκάζεται να κάνει πως δεν άκουσε και ένας κόμπος δένει το στομάχι του.

Από τη μεριά τους, οι καταστηματάρχες περίμεναν πώς και πώς τις γιορτινές ημέρες για να «ρεφάρουν» κάπως τη χασούρα, ολόκληρη της χρονιάς. Μην ξεχνάμε άλλωστε, πως ο τζίρος των γιορτών καταλαμβάνει ένα πολύ μεγάλο ποσοστό στον ετήσιο τζίρο του λιανεμπορίου και για πολλές επιχειρήσεις είναι η τελευταία ευκαιρία να πάρουν μια ανάσα επιβίωσης. Ωστόσο, η περαιτέρω μείωσή του σημαίνει ένα νέο κύμα λουκέτων αμέσως μετά, όπως συμβαίνει τα τελευταία χρόνια.

Αυτό που μπορεί να διαπιστώσει κανείς ιδίοις όμασιν, απλά βολτάρωντας στους μεγάλους εμπορικούς δρόμους έρχονται να επιβεβαιώσουν και οι μετρήσεις Ινστιτούτο Εμπορίου και Υπηρεσιών (ΙΝΕΜΥ) της Εθνικής Συνομοσπονδίας Ελληνικού Εμπορίου (ΕΣΕΕ). Σύμφωνα με αυτές, από την αρχή της κρίσης μέχρι σήμερα, ο τζίρος έχει κάνει κατακόρυφη «βουτιά», της τάξης του 70%, ενώ για φέτος εκτιμάται ότι θα ανέλθει σε μόλις 6,8 δισ. σημειώνοντας πτώση 10% σε σχέση με την αντίστοιχη περυσινή περίοδο! Κάθε φέτος και χειρότερα με λίγα λόγια!

The post «Λαοθάλασσα» στην Ερμού αλλά ο κόσμος πλέον δεν ψωνίζει! appeared first on Paraskhnio.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα