Κυριάκος Πιερρακάκης: «Δεν ζούμε στην Ευρώπη του Ντελόρ και του Μιτεράν»

Του Βαγγέλη Γιακουμή

Ο Κυριάκος Πιερρακάκης, που είναι υποψήφιος με την Ελιά στις ευρωεκλογές, επιχειρεί μέσα από τη συνέντευξή του στο «Π» να περιγράψει την Ευρώπη σήμερα.

Τι δεν πήγε καλά στην Ευρώπη;

Το ότι κάτι δεν πήγε καλά στην Ευρώπη αποτυπώνεται στο ότι έχουμε μια ραγδαία άνοδο των ακροδεξιών κομμάτων σε πολλές χώρες, όπως στη Γαλλία, στην Ολλανδία, στο Βέλγιο, στην Αυστρία και, φυσικά, στην Ελλάδα.

Η ΟΝΕ αποδείχθηκε μόνο νομισματική και όχι οικονομική ένωση, που να επιτρέπει τον δομημένο οικονομικό συντονισμό ανάμεσα στα κράτη. Δείτε τι έγινε με το ευρώ στην Ελλάδα: τα επιτόκια έπεσαν, το κράτος συσσώρευσε χρέος, οι Ελληνες ξεκίνησαν να δανείζονται και αυτοί από τις τράπεζες, ο δανεισμός διοχετεύτηκε στην αγορά κατοικίας, οι επιχειρηματίες έπαψαν να επενδύουν σε εμπορεύσιμους κλάδους και εστίασαν μόνο στην εσωτερική αγορά, οι τιμές στην Ελλάδα εκτοξεύτηκαν, η παραγωγικότητα έπεσε κ.λπ. Δεν είχαμε τους μηχανισμούς εκείνους, οι οποίοι θα επέτρεπαν το πολιτικό σύστημα στην Ελλάδα να είχε μια καλύτερη διαχείριση του ευρώ.

Δεν είναι μια τελειωμένη υπόθεση η Ευρώπη;

Το 2010 ως Ελληνες συνειδητοποιήσαμε την ανάγκη των θετικών για τη χώρα ευρωπαϊκών ισορροπιών, ακριβώς επειδή δεν τις συναντήσαμε. Αν το 2010 είχαμε μια προοδευτική Ευρώπη απέναντί μας, θα είχαμε αντιμετωπίσει και ένα άλλο μνημόνιο, πιο μεταρρυθμιστικό, με λιγότερη λιτότητα. Το πρόβλημα του Ευρωπαϊκού Νότου δεν έχει λυθεί.

Και η εξαπάτηση του ευρωπαϊκού οράματος;

Σίγουρα δεν ζούμε στην Ευρώπη του Μιτεράν, του Ντελόρ, του Κολ και του Σουμάν, αλλά γι’ αυτό δεν φταίνε μόνο τα πρόσωπα. Εκτιμώ ότι η πολιτική των Χριστιανοδημοκρατών στη Γερμανία χαρακτηρίζεται από μια κοντόφθαλμη αντίληψη περί εθνικού συμφέροντος.

The post Κυριάκος Πιερρακάκης: «Δεν ζούμε στην Ευρώπη του Ντελόρ και του Μιτεράν» appeared first on Paraskhnio.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα