Κυριακή, με μπλόκα, διαμαρτυρίες και ανοιχτά καταστήματα

Με αναμενόμενα προβλήματα ξεκίνησε το νέο μέτρο για το «σπάσιμο» της κυριακάτικης αργίας, με αρκετά καταστήματα να είναι κλειστά σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Πάτρα και Ηράκλειο.

Αθήνα

Στην Αθήνα, το μέτρο έγινε κάπως

αποδεκτό, αφού από τις 11 το πρωί που άνοιξαν πολλά μαγαζιά, κεντρικοί δρόμοι της πρωτεύουσας δεν θύμιζαν καθημερινές. Όμως νωρίτερα στην συμβολή της Ερμού με την πλατεία Συντάγματος υπήρχαν συγκεντρωμένοι εργαζόμενοι, συνδικαλιστές και πολίτες που διαμαρτύρονταν για την λειτουργία των καταστημάτων τις Κυριακές.

Εν τω μεταξύ, σε δηλώσεις του ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Αθηνών Παναγής Καρέλλας έκανε λόγο για εντυπωσιακή ανταπόκριση στο μέτρο, αν και διευκρίνισε ότι θα πρέπει να μετρηθούν τα αποτελέσματα και να «γίνει το ταμείο» της ημέρας, προκειμένου να μπορούν να εξαχθούν συμπεράσματα. Επίσης, τόνισε, ότι πρέπει να τηρηθούν οι υποχρεώσεις προς τους εμποροϋπαλλήλους, με την επιπλέον αμοιβή και τα ρεπό που πρέπει να δοθούν σε όσους εργάζονται Κυριακές.

Από την πλευρά του ο δήμαρχος Αθηναίων Γιώργος Καμίνης είπε πως τον ενδιαφέρει «τις Κυριακές το κέντρο να έχει ζωή» και επεσήμανε ότι η Αθήνα αποτελεί μοναδική περίπτωση πρωτεύουσας με κλειστά όλες τις Κυριακές τα καταστήματά της.

Θεσσαλονίκη

Στη Θεσσαλονίκη Άνοιξαν στις 11 το πρωί τα περισσότερα καταστήματα αλλά πραγματοποιήθηκε διαμαρτυρία της Ένωσης Εμποροϋπαλλήλων κατά της κυριακάτικης λειτουργίας τους. Όπως είπε ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Κωστής Χαντζαρίδης «τα καταστήματα στο κέντρο της Θεσσαλονίκης άνοιξαν σε ποσοστό 90% και η προσέλευση του κόσμου είναι μεγάλη από την αρχή, λόγω και του καλού καιρού» και διευκρίνισε ότι ανοιχτά είναι οι μεγάλες αλυσίδες σούπερ μάρκετ και άλλες κατηγορίες καταστημάτων, ενώ σε αυτά που παραμένουν κλειστά περιλαμβάνονται κοσμηματοπωλεία και καταστήματα οπτικών.

Εξ άλλου, ο Γιώργος Τσαμπούκης, μέλος της Ομοσπονδίας Εμποροϋπαλλήλων, δήλωσε ότι όσα καταστήματα άνοιξαν, δουλεύουν με λιγότερο προσωπικό, καθώς η συμμετοχή των εργαζομένων στην 24ωρη απεργία είναι ικανοποιητική.

Πάτρα

Αρκετά ήταν τα μαγαζιά που άνοιξαν σήμερα στην Πάτρα, ενώ πολλά μέλη του Εμπορικού Συλλόγου αποδοκίμασαν την συγκεκριμένη ενέργεια.Αυτά που άνοιξαν ήταν κυρίως πολυκαταστήματα, καταστήματα μεγάλων εταιρειών, αλλά και εμπορικά. Στο κέντρο της πόλης, έξω από υποκατάστημα μεγάλης αλυσίδας, βρισκόντουσαν έμποροι, οι οποίοι διαμαρτυρήθηκαν για το άνοιγμα, με συνθήματα και σφυρίχτρες.

Ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Πάτρας, Γιώργος Ρώρος, ζητούσε από τους διαμαρτυρόμενους να μην ανοίγουν διάλογο με τους υπεύθυνους καταστημάτων, οι οποίοι άνοιξαν τα μαγαζιά τους. Μάλιστα, δύο ιδιοκτήτες μαγαζιών, άνοιξαν τα καταστήματά τους, πριν τις 11 το πρωί και αντιμετωπίζουν πρόβλημα με τον νόμο.

Ηράκλειο

Η πλειοψηφία των καταστημάτων στο Ηράκλειο της Κρήτης δεν «άκουσε» στην κυριακάτικη εργασία και λίγα ήταν τα μαγαζιά που λειτούργησαν. Όπως έγινε γνωστό, μεγάλη αλυσίδα καταστημάτων παιχνιδιών, είπε στους εργαζόμενους να δουλέψουν και όταν εκείνοι επιχείρησαν να ανοίξουν το κατάστημα, εμποδίστηκαν από μέλη του Εργατικού Κέντρου Ηρακλείου και μάλιστα τους έβγαλαν έξω. Επίσης, όπως κατήγγειλαν συνδικαλιστές, ένα σούπερ μάρκετ, απείλησε με απόλυση εργαζόμενους εάν δεν εργαστούν…

The post Κυριακή, με μπλόκα, διαμαρτυρίες και ανοιχτά καταστήματα appeared first on Paraskhnio.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα