Ανοιχτά πολλά καταστήματα σήμερα – μπλόκα συνδικαλιστών σε μεγάλες αλυσίδες

Σε εξέλιξη είναι σήμερα Κυριακή το «πείραμα» της προαιρετικής λειτουργίας των εμπορικών καταστημάτων στην μέχρι σήμερα παραδοσιακή αργία, σε όλη την Ελλάδα. Ενταση σε αρκετές περιπτώσεις από δυναμικές παρεμβάσεις συνδικαλιστών.

Οι εμπορικοί σύλλογοι στις μεγάλες πόλεις έχουν πάρει διαφορετικές αποφάσεις, χωρίς ωστόσο οι θέσεις τους να είναι δεσμευτικές για τα μέλη τους. Αντίθετα, η συντριπτική πλειοψηφία των μεγάλων αλυσίδων έχει ταχθεί υπέρ του μέτρου.

Στην Αττική τα εμπορικά καταστήματα θα είναι ανοιχτά

στην Αθήνα, όπως και στον Πειραιά με απόφαση του συλλόγου, καθώς και -μεταξύ άλλων- σε Γλυφάδα, Κηφισιά, Μαρούσι, Χαλάνδρι, Νέα Ιωνία, Παλαιό Φάληρο και στα Πατήσια. Κλειστά θα είναι στη Νίκαια, στο Κερατσίνι, στον Κορυδαλλό, στο Πέραμα, στο Μοσχάτο και στο Γαλάτσι.

Στην περιφέρεια ανοικτά μεταξύ των άλλων περιοχών θα είναι τα καταστήματα στη Θεσσαλονίκη, στο Άργος, στην Κεφαλλονιά και την Ιθάκη, το Ναύπλιο και το Γύθειο, ενώ κλειστά θα είναι σε περιοχές σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΣΕΕ όπως η Πάτρα, η Λάρισα, Καλαμάτα, Πύργος και Λειβαδιά.

Σε ό,τι αφορά το ωράριο, σύμφωνα με την απόφαση, τα καταστήματα θα είναι ανοιχτά από τις 11.00 το πρωί έως τις 20.00 το βράδυ.

Οι εμπορικοί Σύλλογοι Αθηνών, Πειραιώς, Θεσσαλονίκης έλαβαν απόφαση να λειτουργήσουν με διαφορετικά ωράρια. Έτσι στην Αθήνα τα καταστήματα θα είναι ανοιχτά από τις 11.00 έως τις 18.00, στον Πειραιά από τις 11.00 έως τις 15.00 και στη Θεσσαλονίκη από τις 11.00 έως τις 17.00.

Οι καταναλωτές «τίμησαν» τα καταστήματα στην Αθήνα

Γεμάτος κόσμο είναι από το πρωί ο κεντρικός εμπορικός δρόμος της Αθήνας, με σημαντικό αριθμό καταστημάτων να έχει ανοίξει και να λειτουργεί κανονικά.

Στην συμβολή με την πλατεία Συντάγματος υπάρχουν συγκεντρωμένοι εργαζόμενοι, συνδικαλιστές και πολίτες που διαμαρτύρονται για την λειτουργία τις Κυριακές, χωρίς ωστόσο να υπάρχει ένταση.

Ο Δήμαρχος Αθηναίων Γ.Καμίνης με δηλώσεις του σημείωσε ότι υπάρχει πάρα πολύς κόσμος που επισκέφθηκε τα καταστήματα. «Με ενδιαφέρει τις Κυριακές το κέντρο να έχει ζωή», είπε χαρακτηριστικά και σημείωσε ότι η Αθήνα αποτελεί μοναδική περίπτωση πρωτεύουσας με κλειστά όλες τις Κυριακές τα καταστήματά της.

Ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Αθηνών Παναγής Καρέλλας έκανε λόγο για εντυπωσιακή ανταπόκριση στο μέτρο, αν και διευκρίνισε ότι θα πρέπει να μετρηθούν τα αποτελέσματα και να «γίνει το ταμείο» της ημέρας, προκειμένου να μπορούν να εξαχθούν συμπεράσματα.

Ειδική αναφορά έκαναν και οι δύο στην ανάγκη να τηρηθούν και οι υποχρεώσεις προς τους εμποροϋπαλλήλους, με την επιπλέον αμοιβή και τα ρεπό που πρέπει να δοθούν σε όσους εργάζονται σήμερα και τις επόμενες Κυριακές που θα ισχύσει το μέτρο. «Εάν δεν θέλουμε να βγάλουμε τα μάτια μας» αυτά θα πρέπει να καταβληθούν, είπε χαρακτηριστικά ο κ.Καρέλλας.

Ανοιχτό το 90% στη Θεσσαλονίκη

«Τα καταστήματα στο κέντρο της Θεσσαλονίκης άνοιξαν σε ποσοστό 90% και η προσέλευση του κόσμου είναι μεγάλη από την αρχή, λόγω και του καλού καιρού» δήλωσε ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου της πόλης Κωστής Χαντζαρίδης. Οπως είπε ανοιχτά είναι μεγάλες αλυσίδες σούπερ μάρκετ και άλλες κατηγορίες καταστημάτων, ενώ σε αυτά που παραμένουν κλειστά περιλαμβάνονται κοσμηματοπωλεία και καταστήματα οπτικών.

Οσα καταστήματα άνοιξαν δουλεύουν με λιγότερο προσωπικό, καθώς η συμμετοχή των εργαζομένων στην 24ωρη απεργία είναι ικανοποιητική, τόνισε ο Γιώργος Τσαμπούκης, μέλος της Ομοσπονδίας Εμποροϋπαλλήλων.

Με πρωτοβουλία της Ενωσης Εμποροϋπαλλήλων πραγματοποιήθηκε συγκέντρωση διαμαρτυρίας στον πεζόδρομο της Αριστοτέλους με Τσιμισκή και ακολούθησε πορεία στους κεντρικούς δρόμους.

Τον αγώνα των εμποροϋπαλλήλων και την 24ωρη απεργία στηρίζει το Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο Θεσσαλονίκης το οποίο σε ανακοίνωση του επισημαίνει: «Στη Θεσσαλονίκη δεν υπάρχει ανάλογη τουριστική κίνηση που να δικαιολογεί το άνοιγμα των καταστημάτων τις Κυριακές την ώρα μάλιστα που τα καταστήματα της στο κέντρο της πόλης εκτείνονται από την ΧΑΝΘ ως το Βαρδάρη και από την Παραλία ως την Κασσάνδρου, άρα δεν μπορούμε να μιλάμε για άνοιγμα των καταστημάτων μόνο στην τουριστική- εμπορική ζώνη . Η απόφαση αυτή προκαλεί σοβαρά ερωτήματα για τους πραγματικούς σκοπούς που εξυπηρετεί και μας πείθει πια όλους πως οι κυβερνώντες έχουν μηδενική αντίληψη της κατάστασης που βρίσκονται σήμερα οι Έλληνες πολίτες».

Στη Θεσσαλονίκη εξάλλου μέλη του ΠΑΜΕ απέκλεισαν την είσοδο σούπερ μάρκετ στην περιοχή της Πυλαίας. Περίπου 70 άτομα συγκεντρώθηκαν στον χώρο και διαμαρτυρήθηκαν με συνθήματα ενάντια στη λειτουργία των καταστημάτων τις Κυριακές.

Κλειστή η πλειοψηφία των καταστημάτων στο Ηράκλειο

Στο Ηράκλειο, μεγάλη αλυσίδα καταστημάτων παιχνιδιών, έστειλε τους εργαζόμενους να ανοίξουν την επιχείρηση. Οι εργαζόμενοι επιχείρησαν να ανοίξουν, όμως εκεί τους περίμεναν μέλη του εργατικού κέντρου Ηρακλείου οι οποίοι τους εμπόδισαν και τους έβγαλαν έξω. Επίσης, όπως κατήγγειλαν συνδικαλιστές, σούπερ μάρκετ της πόλης απείλησε με απόλυση εργαζόμενους εάν δεν εργαστούν σήμερα.
Πηγή ethnos.gr

Keywords
Τυχαία Θέματα