Κύπρος: Όλα τα σενάρια για την επόμενη μέρα

Μετά το ιστορικό “ΟΧΙ” που είπαν χθες σύσσωμοι οι κύπριοι βουλευτές, απορρίπτοντας την πρόταση του Eurogroup, για διάσωση της κυπριακής οικονομίας μέσω φορολόγησης των καταθέσεων, όλα είναι πλέον ανοιχτά για την Κύπρο, με τον Πρόεδρο της Ν. Αναστασιάδη να έχει να επεξεργαστεί κυρίως δύο σενάρια.

Σενάριο 1: Με συμμετοχή Τρόικας και Ρωσίας

1. Κανονικά η αναχρηματοδότηση των τραπεζών

από τα 10 δισ. της απόφασης του Eurogroup

2.Παράταση αποπληρωμής του Ρωσικού δανείου μέχρι το 2021 (2.5 δισ.)

3.Τέλος ενίσχυσης σε ένα ειδικό Ταμείο της χώρας με συμμετοχή μόνο των Κύπριων πολιτών. Παράλληλα ένα σχέδιο εσωτερικού δανεισμού, με δάνειο από τα Ταμεία Πρόνοιας.

4.Ρευστότητα απεριόριστη από τον ELA5.Ρωσική δέσμευση για μεταφορά καταθετών στο νησί ώστε να παραμείνει η Κύπρος χρηματοπιστωτικό κέντροΣενάριο 2: Με συμμετοχή μόνο της Ρωσίας και εκτός η ΤρόικαΣτην περίπτωση αυτή η Κύπρος ουσιαστικά θα προσπαθήσει να τακτοποιήσει τα του οίκου της μόνο με την ρωσική βοήθεια.1.Απευθείας εξαγορά της Λαϊκής και της Τράπεζας Κύπρου. Εδώ θα γίνει και η κεφαλαιοποίηση των 2,5 δισ. ευρώ. 2.Στρατηγικός ρόλος στην Ρωσία στο θέμα του τερματικού φυσικού αερίου.3.Νέο δάνειο για την κάλυψη των χρηματοδοτικών αναγκών με πολύ ευνοϊκούς όρους.Από την πλευρά του ο «Φιλελεύθερος» αναφέρει πως η λύση που προτείνεται είναι μέσω των αποθεματικών συνταξιοδοτικών ταμείων και ταμείων προνοίας που συμποσούνται σε 3,5 δισ. ευρώ. Η συμπλήρωση των €5,8 δισ. θα γίνει είτε μέσω πιθανής βοήθειας από τρίτη χώρα όπως η Ρωσία, αλλά και η επιβολή ενός μικρότερου τέλους κουρέματος επί των καταθέσεων.

Στο τραπέζι παραμένει και η ελεγχόμενη χρεοκοπία των δύο μεγάλων τραπεζών, οι οποίες σήμερα στηρίζουν τη λειτουργία τους στη βοήθεια από την ΕΚΤ.

Με το σχέδιο αυτό οι ασφαλισμένες καταθέσεις και τα εξυπηρετούμενα δάνεια θα μεταφερθούν σε δύο νέες τραπεζικές οντότητες και τα υπόλοιπα θα τεθούν υπό καθεστώς εκκαθάρισης. Σήμερα θα αποφασιστεί και το πότε θα ανοίξουν οι τράπεζες.Τηλεφωνική πρόσκληση Αναστασιάδη στη Μόσχα από Πούτιν

Πρόσκληση στον πρόεδρο της Κύπρου Νίκο Αναστασιάδη να επισκεφθεί τη Μόσχα όποτε εκείνος το επιθυμεί, απηύθυνε ο Ρώσος ηγέτης Βλαντίμιρ Πούτιν, σύμφωνα με επίσημη ανακοίνωση του Κρεμλίνου σχετικά με τη χθεσινοβραδινή τους τηλεφωνική επικοινωνία.

Όπως αναφέρεται, ο κ. Αναστασιάδης «ενημέρωσε τον Βλαντίμιρ Πούτιν για την απόφαση, που έλαβε το κοινοβούλιο της Κύπρου να αρνηθεί την πρόταση που είχε διατυπώσει το Eurogroup».

Ο Ρώσος πρόεδρος με τη σειρά του «εξέφρασε εκ νέου την ανησυχία του για τυχόν υιοθέτηση οποιωνδήποτε μέτρων ικανών να πλήξουν τα συμφέροντα των ρωσικών νομικών και φυσικών προσώπων», συμπληρώνεται στην ανακοίνωση.

«Κατά την τηλεφωνική συνομιλία οι πρόεδροι Ρωσίας και Κύπρου συμφώνησαν να συνεχίσουν τις διαβουλεύσεις για το ζήτημα αυτό τόσο σε διμερές επίπεδο, όσο και με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή», συμπληρώνει το Κρεμλίνο

Αντιδράσεις Eurogroup-Σόιμπλε

Η πρώτη αντίδραση ήρθε από το Eurogroup που άφησε το σχέδιο, ως έχει, στο τραπέζι τονίζοντας ότι η λύση εναπόκειται στην πλευρά της Κύπρου, ήταν όμως χαρακτηριστική η οργισμένη αντίδραση Σόιμπλε που έκανε λόγο για ευθύνες μόνο της Ρωσίας, διαμηνύοντας εμμέσως πλην σαφώς πως θεωρεί ήδη χρεοκοπημένες τις δύο τράπεζες.

Το παιχνίδι όμως παίζεται σε δύο ταμπλό. Η Κύπρος φαίνεται να κρατάει διάπλατα ανοιχτή την πόρτα της Ρωσίας. Μισή ώρα και σε απόλυτα θετικό κλίμα συζήτησαν τηλεφωνικά Αναστασιάδης και Πούτιν και οι πληροφορίες απ’ την Κύπρο λένε πως ο Ρώσος πρόεδρος μετά το όχι της Κυπριακής Βουλής τάχθηκε ανοιχτά υπέρ της Κύπρου. Ωστόσο η Κύπρος πρέπει να βρει τα 5,8 δισεκατομμύρια που χρειάζεται. Η ΕΚΤ διαμηνύει ότι θα συνεχίσει να εξασφαλίζει τη ρευστότητα, όμως το ποσό μένει ως αγκάθι στο πλευρό της Κυπριακής πλευράς.

Keywords
Τυχαία Θέματα