Κρίσιμη συνάντηση Μπαρόζο – Μεντβέντεφ

Με τις εξελίξεις να «τρέχουν» πυρετωδώς γύρω από το θέμα της Κύπρου, κρίσιμη συνάντηση θα έχουν το απόγευμα της Πέμπτης ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο και ο Ρώσος πρωθυπουργός, Ντιμίτρι Μεντβέντεφ, με αποκλειστικό θέμα συζήτησης την κυπριακή κρίση.

Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο της Επιτροπής, Ολιβιέ Μπαγί, στη συνάντηση αυτή οι δύο ηγέτες θα ανταλλάξουν απόψεις, ενώ ο Πρόεδρος της Επιτροπής θα έχει την ευκαιρία να ενημερωθεί για τις ανησυχίες της ρωσικής πλευράς καθώς και για πιθανές λύσεις που ενδέχεται να προτείνει η Μόσχα.

Κληθείς να σχολιάσει τη δυσφορία της Ρωσίας για την απόφαση του Eurogroup για την Κύπρο, ο εκπρόσωπος της Επιτροπής τόνισε ότι το θέμα της Κύπρου συζητείται εδώ και μήνες με τους Ρώσους εταίρους.

Νωρίτερα ωστόσο, ο κ. Μεντβέντεφ, σημείωσε, σε αυστηρούς τόνους, ότι το πρόβλημα της Κύπρου πρέπει πρωτίστως να επιλυθεί από την ίδια, την ΕΕ και μόνον τρίτοι στη σειρά είναι άλλα κράτη, όπως η Ρωσία, που έχουν εκεί συμφέροντα.

Επίσης, σχολίασε τις προτάσεις για εξασφάλιση μεριδίων στα κοιτάσματα του υποθαλάσσιου φυσικού αερίου της Κύπρου ή της ναυτικής βάσης, ως θέματα υπό συζήτηση, αλλά «περίπλοκα», ενώ δεν παραλείπει να υπενθυμίσει τις τυχόν ενστάσεις της Τουρκίας.

«Ήρθαν οι εταίροι μας και μας έφεραν ένα ολόκληρο πακέτο προτάσεων, συμπεριλαμβάνοντας όντως μια επιλογή από υλικά περιουσιακά στοιχεία, τα οποία θεωρούν ότι θα μπορούσαν να εξεταστούν προς απόκτηση από τη Ρωσική Ομοσπονδία. Όμως, η σειρά είναι ακριβώς αυτή: γίνονται οι προτάσεις της ΕΕ και μάλιστα είναι επιθυμητό να συμβαδίζουν κάπως με τους κανόνες της πολιτισμένης συμβίωσης και τους κοινώς αποδεκτούς κανόνες του διεθνούς δικαίου και της εσωτερικής νομοθεσίας, των Συνταγμάτων των εμπλεκόμενων κρατών και των αστικών κωδίκων των κρατών της ΕΕ, στα οποία παρέχεται η εγγύηση ότι δεν μπορεί να θιγεί η ιδιοκτησία και, κατόπιν τούτου, εμείς φυσικά, θα κάνουμε τις προτάσεις μας, αλλά προς το παρόν δεν ακούσαμε κάτι εξαιρετικά καινούριο» είπε, με επικριτικό ύφος, ο κ. Μεντβέντεφ.

Διαβάστε επίσης στο “Π”: “Μπαρόζο: Έχω επίγνωση των ρωσικών συμφερόντων”

Keywords
Τυχαία Θέματα