InKefalonia.gr: Η ενημέρωση της Κεφαλονιάς

Συνέντευξη του δημοσιογράφου Χαλαβαζή Γιώργου στο “paraskhnio.gr“

Ποια είναι τα μηνύματα που λαμβάνετε από τους πολίτες της περιοχής σας, όσον αφορά στο επίπεδο ζωής τους και τα προβλήματα της καθημερινότητας;

«Αν και η Κεφαλονιά παραδοσιακά είχε ένα υψηλό βιοτικό επίπεδο, τα τελευταία χρόνια και λόγω της κρίσης έχουν εμφανιστεί αρκετά προβλήματα και στο νησί. Το εμπόριο όπως και σε άλλα μέρη της Ελλάδας αντιμετωπίζει πρόβλημα, ενώ πλέον βλέπεις πολλά ξενοίκιαστα μαγαζιά στον πιο εμπορικό δρόμο του νησιού.

Ευτυχώς ακόμα δεν έχουμε δει στο νησί εικόνες από ανθρώπους να ψάχνουν την τροφή τους στα απορρίμματα και ευχόμαστε να μην την δούμε ποτέ».

Μερικά από τα σημαντικότερα προβλήματα, που απειλούν την κοινωνική συνοχή και πλήττουν ένα σημαντικό κομμάτι του πληθυσμού, είναι η ανεργία, η έλλειψη υποδομών στα σχολεία και οι δυσμενείς συνθήκες σχετικά με την ιατροφαρμακευτική περίθαλψη. Ποια είναι η κατάσταση που επικρατεί στην δική σας περιοχή σε αυτούς τους τομείς και αν υπάρχουν τρόποι να καταπολεμηθούν αυτά τα φαινόμενα;

«Και στην Κεφαλονιά το φαινόμενο της ανεργίας είναι σε υψηλά επίπεδα, ενώ υπάρχουν σοβαρά προβλήματα τόσο σε θέματα παιδείας, όσο και σε θέματα περίθαλψης. Όσον αφορά την ανεργία, το θετικό στην περίπτωση της Κεφαλονιάς, είναι πως ως τουριστικό νησί, απορροφά μεγάλο μέρος εργαζομένων και ανέργων τις περιόδους Απριλίου – Οκτωβρίου. Όσον αφορά τα προβλήματα στην Παιδεία, αυτό εστιάζεται κυρίως στις κτηριακές εγκαταστάσεις και ήδη από την Περιφέρεια γίνεται προσπάθεια για ανέγερση νέων σχολικών συγκροτημάτων. Το θέμα της υγείας είναι μεγάλο και το σημαντικότερο είναι η συγχώνευση του Νοσοκομείου Ληξουρίου (Μαντζαβινάτειο) με αυτό του Αργοστολίου που επιχειρείται τον τελευταίο καιρό και έχει προκαλέσει πολλές αντιδράσεις».

Ακούμε πολύ συχνά για την περιβόητη περιφερειακή ανάπτυξη. Ποια είναι τα σημαντικότερα έργα που πρέπει άμεσα να δρομολογηθούν στην περιοχή σας και με ποιο τρόπο;

«Η καλυτέρευση του οδικού δικτύου του νησιού είναι ένα από τα μεγάλα έργα που θα πρέπει άμεσα να δρομολογηθούν, ώστε να λύσουν πολλά προβλήματα στις μετακινήσεις των πολιτών στο νησί. Επίσης εδώ και λίγους μήνες ξεκίνησαν τα σημαντικά έργα αλλαγής του παλιού δικτύου ύδρευσης του Αργοστολίου. Ένα έργο που όταν ολοκληρωθεί θα βοηθήσει στην καλυτέρευση της ποιότητας ζωής της πόλης».

Τι δυνατότητες υπάρχουν στην περιφέρειά σας, και πως θα μπορούσαν να αναπτυχθούν περαιτέρω;

«Η Κεφαλονιά έχει πολύ μεγάλες δυνατότητες τόσο στην τουριστική της υπόσταση, όσο και στην παραγωγική της. Τουριστικά η Κεφαλονιά μπορεί ακόμα περισσότερο να αναπτυχθεί και ολοχρονικά, καθώς συνδυάζει αρμονικά βουνό και θάλασσα. Παράλληλα έχει τη δυνατότατα να παράγει εξαιρετικής ποιότητας προϊόντα (όπως είναι το Κεφαλλονίτικο κρασί Ρομπόλα και τα εξαιρετικά τυροκομικά). Αρκεί βέβαια όλα αυτά να αντιμετωπιστούν με σοβαρότητα και υπευθυνότητα από τους αρμοδίους και να υπάρχει ένα πρόγραμμα και ένας σχεδιασμός πάνω σε αυτές τις κατευθύνσεις που θα δώσει μεγαλύτερη ώθηση στο νησί».

Πολλοί αναφέρουν πως «μόνο οι Περιφέρειες, και όχι η κεντρική κυβέρνηση, μπορούν αναστρέψουν την κρίση». Ποια είναι η άποψή σας πάνω σε αυτό ; Έχει ρόλο η τοπική αυτοδιοίκηση;

«Είναι μεγάλο και σημαντικό το ερώτημά σας, ωστόσο η απάντησή του είναι πολύπλευρη. Σίγουρα οι περιφέρειες θα μπορούσαν να ανατρέψουν την κρίση, ωστόσο η κρίση έχε εξαπλωθεί τόσο γρήγορα και σε τόσο μεγάλο επίπεδο που πλέον έχει ξεφύγει από το επίπεδο της αντιμετώπισης περιφερειακά. Η τοπική αυτοδιοίκηση σίγουρα θα έπρεπε να έχει ρόλο σε αυτό. Ωστόσο πλέον όλοι οι Καλλικρατικοί δήμοι έχουν γίνει «δύσκαμπτοι» και πολλές φορές αισθάνονται ξεκομμένοι από την κεντρική πολιτική σκηνή».

Η φωνή της ελληνικής περιφέρειας φτάνει στην κεντρική πολιτική εξουσία;

«Θεωρώ ότι η φωνή φτάνει μεν αλλά… εξασθενημένη! Και αυτό το ζούμε σε καθημερινά σοβαρά ζητήματα και τελευταία το διαπιστώσαμε και με την περίπτωση του ΤΕΙ Ιονίων Νήσων, όσον αφορά το περίφημο σχέδιο Αθηνά. Ενώ είναι αντίθετο όλο το νησί, οι ίδιοι οι φοιτητές στην προοπτική κλεισίματος τμημάτων του ΤΕΙ στην Κεφαλονιά, η κεντρική πολιτική εξουσία φαίνεται να κωφεύει στις ανάγκες και στα θέλω των πολιτών της περιφέρειας και για έναν αδιευκρίνιστο λόγο επιμένει να τους αγνοεί».

Γιώργος Χαλαβαζής
Δημοσιογράφος Inkefalonia.gr

Keywords
Τυχαία Θέματα