Κρίσιμη εβδομάδα συνομιλιών για σχηματισμό κυβέρνησης στη Γερμανία

Ανοίγει σήμερα η πιο κρίσιμη εβδομάδα διαπραγματεύσεων για τον σχηματισμό κυβέρνησης συνασπισμού στη Γερμανία.

Σήμερα Δευτέρα, η Άνγκελα Μέρκελ θα έχει το δεύτερο και πιο κρίσιμο γύρο συνομιλιών με τους Σοσιαλδημοκράτες (SPD), όπου θα εξεταστεί το ενδεχόμενο σχηματισμού κυβέρνησης «μεγάλης συμμαχίας».

Μεταξύ άλλων, οι Σοσιαλδημοκράτες θέτουν ως όρο ένα εθνικό κατώτατο μισθό και υψηλότερους φόρους εισοδήματος για τους πλουσιότερους, όρο που οι Χριστιανοδημοκράτες και Χριστιανοκοινωνιστές

(CDU/CSU) απορρίπτουν.

Οι διαπραγματεύσεις του CSU/CDU με το SPD θα ακολουθηθούν αύριο Τρίτη από δεύτερο γύρο διερευνητικών επαφών και με τους Πράσινους.

«Οι συνομιλίες της Δευτέρας θα είναι καθοριστικής σημασίας για να απαντηθεί το ερώτημα του κατά πόσον υπάρχει μια σταθερή βάση για το σχηματισμό συνασπισμού», δήλωσε η γραμματέας του SPD, Αντρέα Νάλες.

Το SPD ανέφερε την Κυριακή ότι δεν θα υπάρξει συμφωνία, χωρίς τον ελάχιστο μισθό, ωστόσο, κατά τις προηγούμενές ημέρες φαίνεται να έχει υποχωρήσει κάπως στο μέτωπο της φορολόγησης των πλούσιων, με τον πρόεδρο της παράταξης, Ζίγκμαρ Γκάμπριελ, να δηλώνει πως προτιμά να δει το SPD εντός κυβέρνησης παρά εκτός.

Η Μέρκελ προσέρχεται στις συνομιλίες της Δευτέρας με τους Σοσιαλδημοκράτες διατηρώντας «ζεστή» και την επιλογή ενός συνασπισμού με τους Πράσινους, ελπίζοντας έτσι να ενισχύσει την διαπραγματευτική της θέση στη συνάντηση με το SPD.

«Δεν έχω την αίσθηση ότι η Μέρκελ συζητά μαζί μας μόνο για στρατηγικούς λόγους », ανέφερε χαρακτηριστικά η επικεφαλής της κοινοβουλευτικής ομάδας των Πρασίνων της Γερμανίας Κατρίν Γκέρινγκ – Εχκαρντ στην εφημερίδα Μπιλντ. «Θα μιλήσουμε εκτενώς μαζί της και πάλι την Τρίτη» συμπλήρωσε κάνοντας γνωστό το ραντεβού Χριστιανοδημοκρατών-Πρασίνων.

Παρόλο που ένα συνασπισμός CDU/CSU και Πρασίνων θεωρείται λιγότερο πιθανός, στελέχη του κόμματος της Μέρκελ καλλιεργούν την ιδέα για μια νεότευκτη συμμαχία των Χριστιανοδημοκρατών με τον παλιό πολιτικό εχθρό τους.

Εν τω μεταξύ η πιθανότητα οι συνομιλίες να κρατήσουν μεγάλο χρονικό διάστημα, ανησυχεί τους ευρωπαίους εταίρους της Γερμανίας, οι οποίοι φοβούνται ότι οι τρέχουσες διαπραγματεύσεις θα μπορούσαν να καθυστερήσουν τις αποφάσεις για τα μέτρα καταπολέμησης της κρίσης στην ευρωζώνη αλλά και το κυρίαρχο σχέδιο για την τραπεζική ένωση.

The post Κρίσιμη εβδομάδα συνομιλιών για σχηματισμό κυβέρνησης στη Γερμανία appeared first on Paraskhnio.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα