Κόλλησαν 300 έργα από λάθος υπογραφή


Κολλημένα στο… μπετόν και τα… χαρτιά παραμένουν εδώ και έναν χρόνο 300 δημόσια έργα στην περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, ύψους 4 – 5 εκατ. ευρώ. Οι εργολάβοι παρότι έδωσαν πίστωση χρόνου για να πληρωθούν στη συνέχεια τα εγκατέλειψαν, καθώς η διεύθυνση Οικονομικού Ελέγχου έκρινε άκυρες τις συμβάσεις.

Και αυτό επειδή η διοίκηση της περιφέρειας προσπέρασε το νέο νόμο που προβλέπει ότι για να συνεχιστούν τα έργα απαιτείται υποχρεωτικά υπογραφή του περιφερειάρχη και όχι των υπευθύνων των Τεχνικών Υπηρεσιών, όπως συνέβαινε στο παρελθόν!Αυτήν τη στιγμή, όπως λένε οι εργολήπτες, σύμφωνα με
το ρεπορτάζ της Φανής Σοβιτσλή στον ιστότοπο makthes.gr  δεν κινείται φύλλο στη δεύτερη περιφέρεια της χώρας, επειδή τόσο ο περιφερειάρχης όσο και ο αναπληρωτής του (Παναγιώτης και Διονύσης Ψωμιάδης) δεν διάβασαν το νόμο και αρκέστηκαν στις λάθος συμβουλές των νομικών συμβούλων της Π.Κ.Μ. ότι οι συμβάσεις μπορούν να ισχύσουν με το παλιό καθεστώς.Ότι μπορούν δηλαδή να έχουν νομική ισχύ οι συμβάσεις με τις υπογραφές των προϊσταμένων των τεχνικών υπηρεσιών της περιφέρειας, ενώ με τον Καλλικράτη ο νέος νόμος απαιτεί -υποχρεωτικά- υπογραφή ή εξουσιοδότηση του περιφερειάρχη.«Το θέμα αφορά και άλλες περιφέρειες της χώρας, ωστόσο στην Κεντρική Μακεδονία το πρόβλημα είναι μεγάλο, γιατί είναι πολλά τα έργα. Και όλα αυτά επειδή ο κ. Ψωμιάδης ή δεν διάβασε το νόμο ή, επειδή είναι συγκεντρωτικός, δεν εξουσιοδότησε τις υπηρεσίες για την υπογραφή του, όπως έκαναν άλλοι περιφερειάρχες» σχολίασε ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Εργοληπτών Ελλάδος Κωνσταντίνος Σαββίδης.Παρά την παρέμβαση του κ. Μπόλαρη στο συμβούλιο, ο οποίος ζήτησε ενημέρωση από τη διοίκηση της περιφέρειας, απάντηση δεν δόθηκε επί της ουσίας, παρά μόνο ότι για το θέμα είναι ενήμερος ο υπουργός Εσωτερικών Ευριπίδης Στυλιανίδης, που εξετάζει το ενδεχόμενο έκδοσης διευκρινιστικής εγκυκλίου.«Αυτήν τη στιγμή στην περιφέρεια είναι παγωμένα περί τα 300 έργα, ενώ μόνο στο νομό Σερρών είναι 50 που έπρεπε να υλοποιούνται, για να εξυπηρετούν τους πολίτες» τόνισε ο επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης στην περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας. Πρόσθεσε ακόμα ότι όλες αυτές οι συμβάσεις είναι στην ουσία άκυρες, οι εργολάβοι δεν μπορούν να πληρωθούν και η ανάπτυξη στην περιφέρεια είναι στο μηδέν εξαιτίας της αβελτηρίας της διοίκησης.«Είναι αδιανόητο αυτό που συμβαίνει, επειδή κάποιοι επιχειρούν να κάνουν εμπόριο ελπίδας. Η ανάπτυξη είναι ζητούμενο για τη χώρα σ’ αυτή τη δύσκολη συγκυρία και η διοίκηση της περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας την υπονομεύει, αρνούμενη να διαβάσει το νόμο» επισήμανε ο κ. Μπόλαρης.
Keywords
Τυχαία Θέματα