Κοινωνικό συμβόλαιο με τους νέους

Του Δ. ΓΙΑΝΝΑΚΟΠΟΥΛΟΥ

Στα μέσα της δεκαετίας του 1970 ο Κωνσταντίνος Καραμανλής είχε συστήσει ομάδα νέων οικονομολόγων με τη συμμετοχή, μεταξύ άλλων, του Αντώνη Σαμαρά και του Γιώργου Προβόπουλου. Βασίστηκε πολύ στη σκέψη τους, στις καινοτόμες προτάσεις τους και στη διάθεσή τους για τη δημιουργία ενός νέου οικονομικού περιβάλλοντος, ικανού να δημιουργήσει την αναγκαία υπέρβαση στην πρώτη μεταπολιτευτική περίοδο.
«Σήμερα ερχόμαστε

όλοι να επιβεβαιώσουμε ότι το έργο του ζει και μας εμπνέει. Κι όταν λέω ότι το επιβεβαιώνουμε όλοι, εννοώ όλοι. Κι εμείς που είμαστε οι κληρονόμοι του, αλλά και οι επίγονοι εκείνων που τον πολέμησαν» ανέφερε στα μέσα της εβδομάδας ο Σαμαράς κατά την εκδήλωση του Ιδρύματος Καραμανλή για τα 15 χρόνια από τον θάνατό του.
Λίγο αργότερα, βαδίζοντας στα χνάρια του εθνάρχη, ο πρωθυπουργός ζήτησε από νέους επιχειρηματίες, με τους οποίους συναντήθηκε, να διαμορφώσουν μαζί ένα νέο κοινωνικό συμβόλαιο. «Αυτό που χρειάζεται είναι το κράτος να χρηματοδοτεί και να χτυπήσει τη γραφειοκρατία ώστε να δημιουργηθεί μια νέα κουλτούρα. Υποχρέωση της πολιτείας και των υπουργών Ανάπτυξης είναι η διαμόρφωση ενός φιλικού περιβάλλοντος για να αναλάβουν το ρίσκο και τη νέα ιδέα να την κάνουν επένδυση. Και έτσι θα δημιουργηθεί η υπεραξία που θα αναθερμαίνει την οικονομία» είπε.
Η υπεραξία της εργασίας, της διαρκούς προσπάθειας και της καινοτομίας αποτελούν για τον Σαμαρά αδιαπραγμάτευτους και πρωταρχικούς στόχους. Γι’ αυτό και στη συνάντηση της Παρασκευής αποφασίστηκε η συμμετοχή των νέων επιχειρηματιών στον σχεδιασμό του ΕΣΠΑ και στην εξεύρεση λύσεων απεγκλωβισμού των νεοφυών επιχειρήσεων από γραφειοκρατικές διαδικασίες, ώστε να μπορέσουν να αναπτυχθούν και να αυξήσουν τις θέσεις απασχόλησης.
Αγροτικός τομέας και καινοτομία, ιδιαίτερα σε πληροφορική και τηλεπικοινωνίες, είναι οι τομείς για τους οποίους ο πρωθυπουργός συμφώνησε ότι υπάρχουν περιθώρια περαιτέρω ανάπτυξης. Όπως ανέφεραν οι επιχειρηματίες, ο πρωθυπουργός για κάποια από τα ζητήματα που του έθεσαν επικοινωνούσε τηλεφωνικά με τον αρμόδιο υπουργό και ζητούσε να υπάρξει άμεση συνεργασία για να λυθούν τα προβλήματα.
Από τον πρωθυπουργό ζήτησαν τρόπους χρηματοδότησης και πάταξη της γραφειοκρατίας, ενώ, με έμφαση, έθεσαν το θέμα της διασύνδεσης της εκπαίδευσης με την επιχειρηματικότητα.
Σε καλύτερη θέση Η ακατάπαυστη προσπάθεια Σαμαρά, για συγκράτηση της κάθετης πτώσης των οικονομικών δεικτών σε πρώτη φάση και αναστροφή του κλίματος μέχρι τα τέλη του έτους, έχει αρχίσει να αποδίδει αποτελέσματα και αυτό φαίνεται από τα χαμόγελα των τροϊκανών για τα βελτιωμένα δημοσιονομικά μεγέθη.
Για παράδειγμα, στον τομέα της Υγείας, που μέχρι πριν από λίγους μήνες αποτελούσε κόκκινο πανί για τους εταίρους - δανειστές, οι επικεφαλής της τρόικας τώρα εκφράζουν την ικανοποίησή τους για την εκπλήρωση του συνόλου των στόχων, γεγονός που ενισχύει τη διαπραγματευτική θέση των αρμόδιων υπουργών, οι οποίοι ζήτησαν και πέτυχαν να προχωρήσουν σε προσλήψεις ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού.
Αντιστοίχως, εξετάζουν σοβαρά την πρόταση του οικονομικού επιτελείου να εντάξουν όλες τις οφειλές σε Ταμεία και Δημόσιο, στην εφορία, προκειμένου να δώσουν την ευκαιρία σε εκατοντάδες χιλιάδες μικρούς οφειλέτες των ασφαλιστικών οργανισμών να ρυθμίσουν τα χρέη τους χωρίς να «πνιγούν».
Σύμφωνα με πληροφορίες, στόχος είναι έως την 1/7/2013 να μεταφερθούν όλα τα χρέη ασφαλισμένων στα ασφαλιστικά ταμεία στο ΙΚΑ και από το 2017 να βεβαιωθούν όλα στην εφορία, προκειμένου να αναζητούνται κεντρικά από το υπουργείο Οικονομικών. Κατά τις ίδιες πηγές, οι νέες ρυθμίσεις θα περιληφθούν σε πράξη νομοθετικού περιεχομένου, η οποία αναμένεται να προωθηθεί άμεσα, λόγω πίεσης χρόνου, όπως επιχειρηματολογούν κυβερνητικοί αξιωματούχοι. Στην ίδια πράξη νομοθετικού περιεχομένου περιλαμβάνεται και ρύθμιση για τη λειτουργία του συστήματος ΑΡΙΑΔΝΗ, με στόχο την εξοικονόμηση 620 εκατ. ευρώ, αλλά και μέτρα κατά της εισφοροδιαφυγής με στόχο να εξοικονομηθούν άλλα 80 εκατ. ευρώ.

Αντιπρόταση για τις απολύσεις

Για το ακανθώδες ζήτημα του περιορισμού του λειτουργικού κόστους του Δημοσίου, ο Σαμαράς έχει ήδη ετοιμάσει αντιπρόταση επί του αιτήματος για άμεσες απολύσεις στον στενό και ευρύτερο δημόσιο τομέα, δεσμευόμενος ότι «τέτοιο μέτρο δεν πρόκειται να εφαρμοστεί», ξεκαθαρίζοντας παράλληλα ότι δεν υπάρχει περίπτωση να ληφθούν νέα μέτρα που αφορούν σε εισοδήματα και φόρους. Οι τελικές προτάσεις θα παρουσιαστούν σήμερα από τον Γ. Στουρνάρα στους εκπροσώπους της τρόικας, ενώ θα οριστικοποιηθούν στη συνάντηση που θα έχει τις επόμενες ώρες ο πρωθυπουργός μαζί τους, βάζοντας κόκκινες γραμμές στο ζήτημα των ρυθμίσεων των ληξιπρόθεσμων οφειλών, των τραπεζικών δανείων και των θέσεων εργασίας στο Δημόσιο και τις ΔΕΚΟ.

Γρήγορα οι αναθέσεις

Στον τομέα των άμεσων επενδύσεων, ο πρωθυπουργός δίνει μεγάλη έμφαση στη συνεργασία με τη νέα κυβέρνηση της Κύπρου και τον Ν. Αναστασιάδη, με τον οποίο συναντάται σήμερα το μεσημέρι. Ο Σαμαράς από τον χειμώνα του 2011 έχει ήδη καλλιεργήσει το κλίμα συνεργασίας μεταξύ των δύο χωρών για την κοινή ανάπτυξη των ΑΟΖ στο Αιγαίο και με την εξασφάλιση της στήριξης των Ευρωπαίων εταίρων προχωρά στο επόμενο βήμα που είναι η ανακήρυξη της Ελληνικής Ζώνης και η εκμετάλλευση των πλούσιων κοιτασμάτων υδρογονανθράκων.
Στόχος είναι το επόμενο δίμηνο να υπογραφτούν τα σχετικά πρωτόκολλα συνεργασίας και να ξεκινήσουν οι διαδικασίες ανάθεσης των έργων σε κορυφαίες εταιρείες εξόρυξης του εξωτερικού υπό την εποπτεία της Ελλάδας.

Keywords
Τυχαία Θέματα