«Κλειδί» η ενέργεια

Του Χρήστου Καπούτση

Η Ελλάδα, λόγω της γεωγραφικής της θέσης, έχει τη δυνατότητα να εξελιχθεί σε διαμεσολαβητικό ενεργειακό κόμβο.  Οι συνομιλίες που είχε στο Ισραήλ ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, Π. Παναγιωτόπουλος, με υψηλόβαθμα κυβερνητικά στελέχη, αφορούσαν και την ενέργεια.
Μετά την ανακάλυψη των κοιτασμάτων φυσικού αερίου στην περιοχή της ανατολικής Μεσογείου και την προοπτική ανάδειξης της χώρας μας σε δίαυλο, για τη μεταφορά του φυσικού αερίου προς την Ευρώπη, το Ισραήλ επιδιώκει τη στενότερη συνεργασία με την

Ελλάδα στον ενεργειακό, διπλωματικό και στρατιωτικό τομέα.
Επίσης, με αντιπροσωπεία της εταιρείας Trans Adriatic Pipeline (TAP) συναντήθηκε στο υπουργείο Εξωτερικών ο Δημήτρης Αβραμόπουλος. Ο Aδριατικός Αγωγός (Trans Adriatic Pipeline – TAP) είναι ένα έργο αγωγού φυσικού αερίου. Ο αγωγός θα ξεκινάει από την Ελλάδα, θα διασχίζει την Αλβανία και την Αδριατική Θάλασσα και θα καταλήγει στα παράλια της νότιας Ιταλίας, επιτρέποντας την άμεση ροή του φυσικού αερίου από την περιοχή της Κασπίας προς τις ευρωπαϊκές αγορές.
Εφόσον η ελληνική κυβέρνηση αξιοποιήσει τη γεωγραφική θέση της χώρας μας και προωθήσει επωφελείς συμφωνίες με στόχο την ομαλή και ασφαλή ροή του φυσικού αερίου, τότε η Ελλάδα θα αποκτήσει και ισχυρούς συμμάχους.
Συνεπώς, η ενέργεια είναι το «κλειδί» για την αναβάθμιση του διεθνούς κύρους της χώρας μας και της θωράκισής της σε κάθε μορφή διαβρωτικής κρίσης που μας απειλεί.

Keywords
Τυχαία Θέματα