Κίνηση Ελλήνων ευροβουλευτών κατά της Χρυσής Αυγής

Για «εξάντληση» των δημοκρατικών αντοχών των κοινωνιών σε κράτη με προγράμματα προσαρμογής κάνουν λόγο Έλληνες ευρωβουλευτές, οι οποίοι συγκρότησαν κοινό μέτωπο για την αντιμετώπιση της ανόδου του νεοναζισμού στην Ελλάδα και την Ευρώπη.

Το εν λόγω μέτωπο συγκροτήθηκε από την πλειοψηφία των ελλήνων ευρωβουλευτών με αφορμή την δολοφονία του Παύλου Φύσσα. Σε κοινή ερώτηση που κατατέθηκε για το θέμα προς το Συμβούλιο και την Κομισιόν, η

δολοφονία χαρακτηρίζεται ως το αποκορύφωμα μίας σειράς βίαιων ενεργειών από πλευράς της Χρυσής Αυγής, που γνώρισε «εντυπωσιακή» άνοδο στο περιβάλλον της οικονομικής κρίσης στην Ελλάδα. «Είναι προφανές ότι η ελληνική κυβέρνηση και οι αρμόδιες αρχές θα δράσουν άμεσα για την αντιμετώπιση τέτοιων φαινομένων στο πλαίσιο του συντάγματος και της εθνικής νομοθεσίας» αναφέρεται σχετικά, ενώ στη συνέχεια διευκρινίζεται ότι. η εξάπλωση όμως φιλοναζιστικών, ρατσιστικών φορέων και κινήσεων δεν αφορά μόνο στην Ελλάδα, καθώς έχει καταγραφεί ήδη σε πολλά κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Όπως επισημαίνεται, οι ομάδες αυτές επωφελούνται από τις πολιτικές δημοσιονομικής προσαρμογής σε όλα τα κράτη μέλη, κυρίως όμως σε εκείνα όπου οι κοινωνικές επιπτώσεις των μέτρων που λαμβάνονται έρχονται σε αντίθεση με το κοινωνικό μοντέλο επί του οποίου δομήθηκε η ΕΕ και το οποίο η Ευρωπαϊκή Επιτροπή χαρακτηρίζει «αναγκαίο» για την επιτυχή εφαρμογή προγραμμάτων προσαρμογής και την έξοδο από την κρίση.

«Όσο τα προγράμματα λιτότητας συμπιέζουν το εισόδημα των πολιτών και περιθωριοποιούν, κοινωνικά και εργασιακά, μεγάλες ομάδες, κυρίως νέων ανθρώπων, τόσο βρίσκουν έδαφος εγκληματικές συμπεριφορές με άλλοθι τη φτώχεια και την παράνομη μετανάστευση».

Απευθυνόμενοι προς την Κομισιόν και το Συμβούλιο, οι Έλληνες ευρωβουλευτές ρωτούν εάν υπολογίζονται οι κοινωνικές και πολιτικές παράμετροι των προγραμμάτων προσαρμογής και συνειδητοποιείται πως οι δημοκρατικές αντοχές των κοινωνιών εξαντλούνται.

Επίσης, τίθεται το ερώτημα ποιες πολιτικές πρόκειται να ενεργοποιηθούν για να αμβλυνθούν οι επιπτώσεις από την ύφεση και τη λιτότητα, προκειμένου να αποφευχθεί η επιδείνωση φαινομένων βίας και διάρρηξης της κοινωνικής συνοχής, που «επαναφέρουν στο προσκήνιο τη ναζιστική απειλή.

Οι υπογράφοντες βουλευτές εκπροσωπούν τις κοινοβουλευτικές ομάδες της ΝΔ, του ΠΑΣΟΚ, των Οικολόγων-Πρασίνων, του ΛΑΟΣ και της Δράσης και είναι οι εξής: Μαριέττα Γιαννάκου, Συλβάνα Ράπτη, Νίκη Τζαβέλα, Νίκος Χρυσόγελος, Θεόδωρος Σκυλακάκης, Άννυ Ποδηματά, Σπύρος Δανέλλης, Γεώργιος Παπανικολάου, Δημήτριος Δρούτσας, Κωνσταντίνος Πουπάκης, Μαρία-Ελένη Κοππά, Χρυσούλα Παλιαδέλη, Νικόλαος Σαλαβράκος, Γεώργιος Σταυρακάκης, Ιωάννης Τσουκαλάς.

Keywords
Τυχαία Θέματα