Κεφαλαιοποιεί τα κέρδη

Του Βασίλη Μπεσκένη

Με μπαράζ επίσημων επισκέψεων και επαφών με ομολόγους του και αξιωματούχους σε χώρες του εξωτερικού, ο πρωθυπουργός επιδιώκει μέσα στους επόμενους περίπου δύο μήνες να επανατοποθετήσει την Ελλάδα στο επίκεντρο του διεθνούς ενδιαφέροντος, ως χώρα επενδυτικών ευκαιριών, ενισχύοντας την ανάπτυξη.

Το πολυδιαφημισμένο ταξίδι στην Κίνα –μεταξύ 15-19 Μαΐου ο Αντώνης Σαμαράς

θα επισκεφθεί Πεκίνο και Σαγκάη– σηματοδοτεί την απαρχή μιας εκστρατείας από το Μαξίμου στην κατεύθυνση της αξιοποίησης του θετικού κλίματος που γενικότερα υπάρχει στο διεθνές στερέωμα για την Ελλάδα. Από το Μαξίμου έχουν ανεβάσει αρκετά τον πήχη, κυρίως ως προς τους συμβολισμούς της συγκεκριμένης επίσημης επίσκεψης.

Είναι χαρακτηριστικό ότι ο κ. Σαμαράς είναι ο δεύτερος Ευρωπαίος ηγέτης που θα επισκεφθεί τη «χώρα του δράκου», μετά τον Γάλλο πρόεδρο Φρανσουά Ολάντ, και θα συναντηθεί με τη νέα ηγεσία του ΚΚΚ, τον πρόεδρο Σι Τζινπίνγκ και τον πρωθυπουργό Λι Κεκιάνγκ. Εξίσου σημαντικό κρίνεται το γεγονός ότι τον Ελληνα πρωθυπουργό θα συνοδεύσουν περισσότεροι από 40 επιχειρηματίες που δραστηριοποιούνται σε διάφορους κλάδους και προσβλέπουν να προωθήσουν, σε συνεργασία με κινεζικές εταιρείες, τα επιχειρηματικά τους σχέδια.

Είναι προφανές ότι η Αθήνα επενδύει ήδη πολλά στην επίσκεψη αυτή, καθώς δεν περιορίζεται απλώς στην υπογραφή κάποιων συμφωνιών και μνημονίων συνεργασίας, αλλά στοχεύει στη διαμόρφωση μιας συνεργασίας στρατηγικού χαρακτήρα με το Πεκίνο, δεδομένου ότι η Κίνα μετατρέπεται σε οικονομική υπερδύναμη και η Ελλάδα, λόγω του γεωγραφικού της πλεονεκτήματος, φιλοδοξεί να αποτελέσει εμπορική γέφυρα της Ανατολής με τη Μεσόγειο, την Ευρώπη και τη Β. Αφρική.

Κοινή επιθυμία

Αντίστοιχες αντιλήψεις υπάρχουν και από την πλευρά της κινεζικής κυβέρνησης, με τον πρεσβευτή της χώρας στην Αθήνα Du Qiwen να κάνει λόγο πριν από λίγες ημέρες για την επιθυμία της κινεζικής πλευράς η επίσκεψη Σαμαρά να δώσει «φρέσκια» ώθηση στις διμερείς σχέσεις. Υπογράμμισε δε ότι παρά την κρίση, ο όγκος του διμερούς εμπορίου παραμένει πάνω από τα τέσσερα δισ. δολάρια και αναφέρθηκε στις ευνοϊκές προοπτικές για την εξαγωγή ελληνικού ελαιόλαδου, κρασιού, γουναρικών Καστοριάς, μαρμάρου και προϊόντων του.

Είναι, άλλωστε, γνωστό ότι οι Κινέζοι επιθυμούν επέκταση της επένδυσής τους στο λιμάνι του Πειραιά, αναζητώντας επιπλέον προβλήτα για την Cosco, έχουν εκφράσει την επιθυμία συμμετοχής τους στη διαδικασία αποκρατικοποίησης του «Ελ. Βενιζέλος» και εξετάζουν επενδύσεις σε λιμάνια, περιφερειακά αεροδρόμια και σιδηροδρόμους.

Υπό αυτά τα δεδομένα, τον κ. Σαμαρά θα συνοδεύσουν ο υπουργός Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας, Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων Κωστής Χατζηδάκης, ο υπουργός Εξωτερικών Δημήτρης Αβραμόπουλος, η υπουργός Τουρισμού Ολγα Κεφαλογιάννη, ο υπουργός Ναυτιλίας και Αιγαίου Κώστας Μουσουρούλης, ο υφυπουργός Ανάπτυξης Νότης Μηταράκης, καθώς επίσης και ο διπλωματικός σύμβουλος του πρωθυπουργού Σταύρος Παπασταύρου, ο βουλευτής Επικρατείας Χρύσανθος Λαζαρίδης και ο διευθυντής του γραφείου Τύπου του πρωθυπουργού Γιώργος Μουρούτης.

Νέα ταξίδια

Εκ παραλλήλου, ο πρωθυπουργός προετοιμάζει σαφάρι επισκέψεων σε ξένες χώρες, που εκτιμά ότι μπορούν να αποτελέσουν στρατηγικούς συμμάχους της Ελλάδας στην κατεύθυνση της γεωπολιτικής και γεωστρατηγικής αξιοποίησης της θέσης της χώρας μας. Πόσω μάλλον στην παρούσα περίοδο όπου, λόγω της κρίσης, διαγράφονται πολιτικοοικονομικοί μετασχηματισμοί στις διεθνείς ισορροπίες. Κατά πάσα πιθανότητα, επιστρέφοντας από την Κίνα, ο πρωθυπουργός θα κάνει μία στάση στο Μπακού του Αζερμπαϊτζάν, με κύριο θέμα συνομιλιών τον αγωγό ΤΑΡ, που θα μεταφέρει αζερικό φυσικό αέριο στην ευρωπαϊκή αγορά.

Πέραν αυτών, στο πρόγραμμα επισκέψεων Σαμαρά βρίσκονται το Ισραήλ, οι Βρυξέλλες για την Εκτακτη Σύνοδο Κορυφής, η Γερμανία, αλλά και οι ΗΠΑ όπου, πέραν της εκκρεμούς συνάντησής του με τον Μπ. Ομπάμα, θα είναι –σύμφωνα με πληροφορίες– ο κεντρικός ομιλητής στο φετινό forum της «Ελληνικά Χρηματιστήρια ΑΕ» (ΕΧΑΕ), με θέμα «Greece: Seizing the opportunity» (Ελλάδα: Αρπάζοντας την ευκαιρία), στις αρχές Ιουνίου στη Νέα Υόρκη.

«Αποκυήματα της φαντασίας»

Ως υποψήφιο πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής εμφανίζουν διάφορες φήμες τον πρώην πρωθυπουργό Κώστα Καραμανλή. Μάλιστα, αρκετοί είναι αυτοί που επικαλούνται την πολύ καλή φιλία που υπάρχει ανάμεσα στον ίδιο και τον νυν πρόεδρο Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο.

«Αυτά είναι αποκυήματα της φαντασίας ορισμένων. Κανένας από αυτούς τους ισχυρισμούς, καμία από τις φήμες αυτές δεν έχουν σχέση με την πραγματικότητα», τονίζει φίλος του πρώην πρωθυπουργού που το «Π» εντόπισε το πρωί της Παρασκευής να βγαίνει από το πολιτικό γραφείο του Κώστα Καραμανλή.

Μάλιστα, αυτό ήταν και το κεντρικό θέμα συζήτησής τους. Το συγκεκριμένο σενάριο, μαζί με αυτό της Προεδρίας της Δημοκρατίας «παίζει» εδώ και μήνες. Προς το τέλος της εβδομάδας του Πάσχα οι φήμες φούντωσαν ότι το όνομά του είναι ψηλά στη λίστα για να αναλάβει επικεφαλής της Κομισιόν.

«Δεν ενδιαφέρεται. Αν ενδιαφερόταν, δεν θα το είχε μάθει κανείς. Η διαδικασία μπορεί να είναι ελκυστική για τον ίδιο, διότι ο πρόεδρος της επιτροπής εκλέγεται από το Ευρωκοινοβούλιο, όμως, θα είναι πολύ δύσκολο να εκλεγεί κάποιος από τη χώρα μας», συνέχισε ο στενός φίλος του πρώην πρωθυπουργού.

Το πρόγραμμα

Ο Κώστας Καραμανλής πηγαίνει καθημερινά στο γραφείο του στην Πλ. Μαβίλη από νωρίς το πρωί. Εκεί συναντά από πρώην υπουργούς του, βουλευτές της ΝΔ και σε κάποιες περιπτώσεις και βουλευτές άλλων κομμάτων, μέχρι και απλό κόσμο. Απλούς πολίτες, τους οποίους ακούει προσεκτικά και για αρκετή ώρα. Ενημερώνεται συνεχώς για τις εξελίξεις και, όπως όλοι Ελληνες, προβληματίζεται. Θεωρεί ότι η ανεργία είναι το μεγάλο «αγκάθι» και ότι θα πρέπει να υπάρξουν άμεσα πρωτοβουλίες αντιμετώπισής της.

Οσοι τον βλέπουν, του μιλούν για τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν μέχρι «να βγει η μέρα». Η ακρίβεια, οι μειωμένοι μισθοί και τα εμπορικά καταστήματα που κλείνουν το ένα μετά το άλλο έχουν μετατρέψει σε Γολγοθά την καθημερινότητα του πολίτη.

Ο ίδιος, όπως λένε άνθρωποι που τον βλέπουν συχνά, αποφεύγει να τοποθετηθεί σε πολιτικό επίπεδο και να σχολιάσει τα κυβερνητικά δρώμενα. Το μόνο που λέει είναι ότι στη χώρα πρέπει να υπάρχει σταθερότητα, διότι μόνο έτσι θα ξεπεραστεί η οικονομική κρίση.

Σπύρος Παπαδάκης

Μπλόκο Βρούτση στους δημόσιους υπαλλήλους

Του Βαγγέλη Γιακουμή

Ασύλληπτο ελληνικό κράτος. Για άλλη μια φορά, κάποιοι βρήκαν «τρύπα» στη δημόσια διοίκηση και επί χρόνια κατάφερναν με ασφαλιστικά βιβλιάρια να γράφουν και να αγοράζουν φάρμακα, ή να είναι ασφαλισμένα σε ταμεία τέκνα που δεν δικαιούνται οι πατεράδες και οι μητέρες να έχουν στη δική τους ασφάλεια ή ακόμη και να είχαν πεθάνει κάποιοι και το βιβλιάριο υγείας τους να συνέχιζε να ήταν ενεργό από άλλα μέλη της οικογένειας.

Από τους ελέγχους που διεξήχθησαν από το υπουργείο Απασχόλησης σε συνεργασία με άλλους φορείς και υπουργεία, διαπιστώθηκε μέχρι στιγμής ότι, μετά την απογραφή, περίπου 38.000 ασφαλισμένοι του Δημοσίου δεν είχαν τις κατάλληλες προϋποθέσεις και δεν συνέτρεχαν οι νόμιμες προϋποθέσεις για παροχή ασφαλιστικής κάλυψης.

Ετσι, αν κάποιος είχε πεθάνει, ή αν το παιδί του ήταν άνω των 25 ετών, δεν υπήρχε καμία διακοπή. Αντίθετα, συνέχιζαν την ασφαλιστική κάλυψη είτε για ιατρικές εξετάσεις και φάρμακα σε κάποιο άλλο μέλος της οικογένειας. Σύμφωνα με τον Γ. Βρούτση, στους υπαλλήλους αυτούς που βρέθηκαν να παρανομούν δεν προβλέπεται κάποια τιμωρία εναντίον τους, καθώς το δημοσιονομικό κόστος δεν ήταν μεγάλο, αλλά σίγουρα μέχρι τώρα δεν είχε αποκαλυφθεί. Με την απογραφή που έγινε, οι αρμόδιες υπηρεσίες του υπουργείου «τσέκαραν» τους παράνομους δημόσιους υπάλληλους και πλέον διεγράφησαν τα βιβλιάρια που χρησιμοποιούσαν παράνομα.

Σε σχετική ανακοίνωση, μάλιστα, του υπουργείου Απασχόλησης επισημαίνονται, μεταξύ άλλων, τα εξής: «Το υπουργείο Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας ανακοινώνει ότι στο πλαίσιο της απογραφής που πραγματοποιείται φέτος –για πρώτη φορά– στον ΟΠΑΔ και για το σύνολο των ασφαλισμένων του Δημοσίου, έχει ολοκληρωθεί μέχρι σήμερα η ταυτοποίηση του 50% των δικαιούχων του, δηλαδή περίπου 587.000 άμεσα και έμμεσα ασφαλισμένων. Μέχρι σήμερα, επίσης, έχουν ήδη διαγραφεί 37.327 βιβλιάρια ασθενείας για τα οποία διαπιστώθηκε ότι δεν συνέτρεχαν οι νόμιμες προϋποθέσεις παροχής τους (π.χ. θάνατος κυρίως ασφαλισμένων, ενηλικίωση τέκνων κ.λπ.)».

Ηλεκτρονικά

Ταυτόχρονα ήδη, από χθες και για πρώτη φορά στην ιστορία της χώρας, η γάγγραινα των «μαϊμού» συντάξεων σαπίζει. Τέθηκε σε εφαρμογή το online σύστημα του ΗΔΙΚΑ με τα ληξιαρχεία όλης της χώρας. Ετσι, αν υπάρξει οποιαδήποτε μεταβολή σε οποιονδήποτε ασφαλισμένο, αυτομάτως ενημερώνεται σε πραγματικό χρόνο ο ασφαλιστικός του φορέας και κόβονται επιδόματα και συντάξεις σε όσους παρανομούν.

Πρώτο παράδειγμα: Μία γυναίκα χήρα, αν έπαιρνε τη σύνταξη του συζύγου της και παντρεύτηκε στη συνέχεια αλλά συνέχιζε να παίρνει τη σύνταξη χηρείας, τώρα αυτομάτως θα εντοπίζεται. Το ΗΔΙΚΑ σε συνεργασία με το ληξιαρχείο στο οποίο ανήκει η ασφαλισμένη θα ειδοποιείται και στη συνέχεια θα ενημερώνεται το ασφαλιστικό ταμείο σε πραγματικό χρόνο και θα κόβεται η σύνταξη.

Δεύτερο παράδειγμα: Αν μια άγαμη θυγατέρα ελάμβανε τη σύνταξη του πατέρα της και επέλθει μεταβολή στην οικογενειακή της κατάσταση και παντρευτεί, επίσης ακολουθείται μέσω των ληξιαρχείων η ίδια διαδικασία και κόβεται η σύνταξη.

Τρίτο παράδειγμα: Εάν κάποιος ασφαλισμένος λαμβάνει κάποιο επίδομα, και μετά από μια μεταβολή δημογραφική δεν συντρέχουν λόγοι συνέχισης του επιδόματος, αλλά ο ίδιος το έκρυβε ή δεν το γνώριζε, πάλι μέσω του ΗΔΙΚΑ, και των ληξιαρχείων αυτομάτως θα ενημερώνεται το κεντρικό σύστημα και θα κόβεται το επίδομα.

Παρόμοια παραδείγματα υπάρχουν πολλά, σημασία έχει ότι στο καθεστώς αυτό μπήκε τέρμα η παρανομία, κάτι στο οποίο δεν φανταζόταν ποτέ κανείς ότι θα μπορούσε να υπάρχει πριν από, όχι πολλά– έναν χρόνο…

Ο κ. Βρούτσης τις επόμενες ημέρες θα επισκεφθεί τον εισαγγελέα του Αρείου Πάγου και θα ζητήσει την αυστηρή τιμωρία όσων παρανόμησαν και ελάμβαναν συντάξεις που δεν δικαιούνται ζητώντας πίσω όλα τα χρήματα που είχαν πάρει όλα αυτά τα χρόνια. Αρκεί να σκεφτεί κανείς ότι από τις «μαϊμού» συντάξεις το κράτος έχανε κάθε χρόνο περί τα 420 εκατ. ευρώ. Συνολικά, δηλαδή, περίπου 5 δισ. τα τελευταία δέκα χρόνια.

Keywords
αβραμοπουλος, ελλαδα, μαΐου, σαμαρας, πήχη, νέα, κκκ, αθηνα, καστορια, πειραιας, βενιζελος, χατζηδακης, ολγα, βρυξέλλες, ηπα, forum, εχαε, opportunity, ιουνίου, συγκεκριμένο, πασχα, νεα δημοκρατια, απογραφη, οπαδ, online, ηδικα, επιδοματα, επιδομα, Αντωνης Σαμαρας, σταση εργασιας, παγκόσμια ημέρα της γυναίκας 2012, απογραφη 2011, Καλή Χρονιά, πασχα 2012, ποιοι βουλευτες εκλεγονται, κοινωνικος τουρισμος, ομπαμα, εκλογες ηπα, τελος του κοσμου, κωστας καραμανλης, βουλευτες, οικονομικη κριση, υπουργειο εργασιας, χωρες, αφρικη, γερμανια, γυναικα, εμπορικη, ηγεσια, ηγετης, ηδικα, ηπα, θανατος, θεμα, ισραηλ, κινα, κκκ, ογκος, οπαδ, πλαισιο, προγραμμα, φημες, φιλια, φυσικο αεριο, ωθηση, ωρα, αγορα, ανεργια, ασφαλιστικο, βγαινει, βρυξέλλες, γαγγραινα, γεγονος, γεφυρα, διοικηση, δικη, δωσει, δρωμενα, εγινε, ευρω, υπαρχει, εμμεσα, εξετασεις, επενδυσεις, επιθυμια, ετων, ευρωπη, ιδια, ιδιο, υπηρεσιες, υφυπουργος, θυγατερα, ληξιαρχειο, λογο, μαβιλη, μαΐου, μαξιμου, μηνες, νεα υορκη, ολγα κεφαλογιαννη, ολγα, ονομα, παιδι, πεκινο, υπογραφη, πρωι, σαφαρι, σεναριο, σιγουρα, συγκεκριμένο, συνεχεια, συνταξη, σχεδια, τιμωρια, φαρμακα, φυσικο, φορα, χηρα, ανηκει, ασφαλεια, δημητρης, εφαρμογη, forum, χωρα, υπουργειο, ιουνίου, κωστας, μια φορα, πήχη, ταξιδι, online, υγειας
Τυχαία Θέματα