Καραμανλή: «Άμεση διερεύνηση της υπόθεσης με τη λίστα Λαγκάρντ»

Συνέντευξη στον Στέλιο Βοτηράκη

Η βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας, Άννα Καραμανλή - σε αποκλειστική συνέντευξη της στο paraskhnio.gr – δηλώνει αισιόδοξη για το μέλλον της χώρας, τοποθετείται για το ζήτημα που έχει προκύψει με τη λίστα Λαγκάρντ, ενώ δίνει τη δική της θέση για το πώς μπορεί να ανακάμψει ο ελληνικός αθλητισμός.

Κυρία Καραμανλή, στην απαρχή του νέου έτους, σε μια περίοδο που παραδοσιακά κυριαρχούν οι ευχές, ποια είναι η δική σας αίσθηση για τη νέα χρονιά;

Υπάρχουν σημάδια που μας επιτρέπουν να αισιοδοξούμε ότι ο δρόμος για την ανάκαμψη θα έχει αφετηρία στο 2013;
Άννα Καραμανλή: «Η χρονιά που έφυγε ήταν γεμάτη έντονες και δύσκολες στιγμές. Η Ελλάδα βρέθηκε στο χείλος του γκρεμού. Βρέθηκε πιο κοντά από ποτέ μπροστά σε μια καταστροφική χρεοκοπία. Παρά τις δυσκολίες όμως κατορθώσαμε να σταθούμε όρθιοι. Η κυβέρνηση του Αντώνη Σαμαρά πέτυχε μέσα σε λίγους μήνες αρκετά πράγματα που μας επιτρέπουν να αισιοδοξούμε. Η χώρα ανέκτησε την αξιοπιστία της στο εξωτερικό και αποτελεί πλέον ισότιμο συνομιλητή, αφήνοντας πίσω την απομόνωση των τελευταίων μηνών. Κανείς δε συζητά πια την έξοδο της χώρας μας από το Ευρώ. Κανείς δεν αμφισβητεί την ευρωπαϊκή μας προοπτική. Αποκτούμε βήμα-βήμα την απαιτούμενη σταθερότητα, η οποία αρχίζει ήδη να μεταφράζεται σε ενδιαφέρον για επενδύσεις που θα φέρουν θέσεις εργασίας και την πολυπόθητη ανάκαμψη και ανάπτυξη».

Ποια είναι, όμως, τα βασικά συστατικά που κρίνετε ότι πρέπει να έχει η ελληνική κοινωνία ώστε να μπορέσει να ανταπεξέλθει στη κρίση;
Άννα Καραμανλή: «Βασικό συστατικό για να μπορέσουμε να ανταποκριθούμε στις πρωτόγνωρες καταστάσεις που βιώνουμε ως κοινωνία είναι η ενότητα και η αλληλεγγύη. Ενότητα μπροστά στο στόχο της σωτηρίας της χώρας και αλληλεγγύη προς τους συμπολίτες μας που δοκιμάζονται. Αυτά προϋποθέτουν να εμπεδωθεί στην κοινωνία η αίσθηση της κοινωνικής δικαιοσύνης. Να πειστούν οι πολίτες ότι οι θυσίες τους πιάνουν τόπο και ότι δεν πληρώνουν «το μάρμαρο» μόνο οι συνήθεις ύποπτοι. Να αισθανθούν ότι υπάρχει ισονομία και ισότιμη αντιμετώπιση. Και προς αυτή την κατεύθυνση έχουν γίνει σημαντικά βήματα. Από εκεί και πέρα μεγάλο στοίχημα είναι να ενεργοποιηθεί η δημιουργικότητα των Ελλήνων, η οποία μας βοήθησε ως έθνος διαχρονικά να μεγαλουργήσουμε».

Μπορεί, επομένως, η Ελλάδα να βγει ωφελημένη από την περίοδο της ύφεσης και αν ναι, σε ποια επίπεδα;
Άννα Καραμανλή: «Το μεγαλύτερο «κέρδος» από αυτή την περίοδο της βαθιάς ύφεσης – αν μπορούμε να το χαρακτηρίσουμε έτσι – είναι όπως σας είπα η απελευθέρωση των δημιουργικών δυνάμεων της χώρας. Να ξεριζωθεί η νοοτροπία με την οποία γαλουχήθηκαν ολόκληρες γενιές ότι η οικονομία μας κινείται μόνο με δανεικά και γύρω από το Δημόσιο. Είτε με τη μορφή διορισμών είτε με τη μορφή κρατικοδίαιτων επιχειρήσεων. Παράλληλα, αυτό που πιστεύω ότι μπορεί να μείνει ως παρακαταθήκη στις επόμενες γενιές από αυτή την κρίση είναι ένα ευνομούμενο και συγκροτημένο κράτος, όπου οι νόμοι εφαρμόζονται και όσοι παρανομούν λογοδοτούν και τιμωρούνται – χωρίς εξαιρέσεις. Η Κυβέρνηση μέσα από μια σειρά μεταρρυθμίσεων και ενεργειών μας δείχνει ότι έχει την πολιτική βούληση να το κάνει».

Πιστεύετε ότι η πολιτική της Νέας Δημοκρατίας και οι αποφάσεις του πρωθυπουργού έχουν βοηθήσει στη βελτίωση της εικόνας της Ελλάδας στο εξωτερικό;
Άννα Καραμανλή: «Είναι σαφές ότι η εικόνα της χώρας στο εξωτερικό έχει βελτιωθεί. Για πρώτη φορά η Κυβέρνηση δείχνει την απαιτούμενη αποφασιστικότητα να εφαρμόσει τα συμφωνηθέντα με τους εταίρους μας και το πράττει με τη μεγαλύτερη δυνατή συνέπεια. Όπως προανέφερα αυτό έχει οδηγήσει στην ανάκτηση της αξιοπιστίας μας, όπως αποτυπώνεται και σε δηλώσεις όλων των Ευρωπαίων αξιωματούχων. Δεν μας αντιμετωπίζουν πια με την καχυποψία του παρελθόντος. Αυτό το σταθερό πολιτικό περιβάλλον αποτελεί τη βάση για την προσέλκυση επενδυτικού ενδιαφέροντος, που είναι και το μεγάλο ζητούμενο».

Ποιες είναι οι δράσεις που πιστεύετε ότι πρέπει να αναλάβει η πολιτεία ώστε να σταθεί αρωγός στις ασθενέστερες οικονομικά τάξεις που δοκιμάζονται;
Άννα Καραμανλή: «Σίγουρα τα πράγματα δεν είναι ρόδινα. Μέσα σε όλες αυτές τις αλλαγές υπήρξαν αδικίες που πρέπει να αποκατασταθούν και ο Πρωθυπουργός έχει δεσμευτεί ότι θα το κάνει όταν το επιτρέψουν οι συνθήκες. Μέσα από την ανάπτυξη και το νοικοκύρεμα του κράτους, θα πρέπει να στηριχθεί η απασχόληση των νέων, η στήριξη των χαμηλοσυνταξιούχων καθώς και ευαίσθητων κοινωνικών ομάδων όπως οι πολύτεκνοι και οι ΑΜΕΑ. Επίσης, η ελάφρυνση της φορολογίας της μικρομεσαίας επιχείρησης που προσπαθεί να επιβιώσει – κυρίως μέσω της μείωσης του ΦΠΑ».

Στην πολιτική ζωή, εσχάτως, πρωταγωνιστούν οι.. λίστες. Πώς σχολιάζετε αυτό το φαινόμενο και τι πιστεύετε ότι πρέπει να γίνει ώστε να σταματήσουν να υπάρχουν σκιές;
Άννα Καραμανλή: «Οι περιβόητες λίστες περιέχουν ονόματα Ελλήνων πολιτών που έβγαλαν χρήματα στο εξωτερικό. Αυτό που η Ελληνική Πολιτεία όφειλε να κάνει άμεσα είναι να διερευνήσει αν αυτά τα εισοδήματα αποκτήθηκαν με νόμιμο τρόπο και αν έχουν φορολογηθεί. Να διαφυλάξει τα συμφέροντα του Ελληνικού Δημοσίου και να διεκδικήσει τυχόν διαφυγόντα έσοδα, τιμωρώντας παραδειγματικά τους παραβάτες. Αντί αυτού έχουμε παρακολουθήσει όλοι τι έχει συμβεί».

Πώς σχολιάζετε το θέμα που έχει προκύψει με τον κύριο Παπακωνσταντίνου;
Άννα Καραμανλή: «Είναι αδιανόητο ένας Υπουργός Οικονομικών που υλοποιεί ένα τόσο σκληρό πακέτο μέτρων και ταυτόχρονα εξαγγέλλει πάταξη της φοροδιαφυγής, όχι μόνο να μην αξιοποιεί μια τέτοια λίστα, αλλά στη συνέχεια να δηλώνει και ότι την έχασε. Εσχάτως διαπιστώθηκε από την έρευνα της Δικαιοσύνης και αλλοίωση της εν λόγω λίστας. Προκύπτουν σοβαρά ερωτήματα και ο δρόμος είναι ένας: άμεση διερεύνηση της υπόθεσης σε Εξεταστική Επιτροπή και στη συνέχεια απόδοση ευθυνών».

Έχοντας υπηρετήσει τον αθλητισμό τόσο ως αθλήτρια όσο, βέβαια, και ως αθλητική δημοσιογράφος, πώς κρίνετε το επίπεδο του αθλητισμού στην Ελλάδα σε επαγγελματικό και ερασιτεχνικό επίπεδο; Θεωρείτε ότι είναι εφικτή η ανάκαμψη και αν ναι, μέσα από ποιους δρόμους;
Άννα Καραμανλή: «Από τη μια, είναι προφανές ότι η κακή οικονομική συγκυρία στην οποία βρίσκεται η χώρα μας έχει επιβάλλει περικοπές σε όλες τις δαπάνες του Κράτους. Αναπόφευκτα οι περικοπές έχουν επηρεάσει και τον Αθλητισμό. Από την άλλη πλευρά, στον επαγγελματικό αθλητισμό έχουν εκλείψει οι επενδυτές, πλην ελάχιστων εξαιρέσεων, με τις ανάλογες επιπτώσεις. Για μένα ο αθλητισμός είναι κοινωνικό αγαθό και ταυτόχρονα η καλύτερη διέξοδος για τα παιδιά μας. Γι’ αυτό οφείλουμε να βρούμε τρόπους να τον στηρίξουμε, ώστε να συνεχίσουμε να έχουμε τις επιτυχίες αυτές που κρατάνε ψηλά το κύρος της Ελλάδας σε μία εποχή γενικότερης απαξίωσης της πατρίδας μας.

Η Πολιτεία πώς μπορεί να στηρίξει τον ελληνικό αθλητισμό;
Άννα Καραμανλή: «Είναι αναγκαία τόσο η ανεύρεση οικονομικών πόρων για τις Αθλητικές Ομοσπονδίες, όσο και η θέσπιση κινήτρων – όχι απαραίτητα οικονομικών – για όσους σημειώνουν επιτυχίες. Από την πλευρά μου προσπαθώ και μέσα από παρεμβάσεις μου στη Βουλή να βοηθήσω προς αυτή την κατεύθυνση. Στο Νομοσχέδιο του Υπουργείου Παιδείας που συζητείται αυτές τις ημέρες έχω καταθέσει συγκεκριμένη πρόταση σχετικά με τη διεύρυνση των προνομίων των αθλητών που διακρίνονται σε κορυφαίες διοργανώσεις. Και δεν αναφέρομαι σε οικονομική επιβράβευση των αθλητών, αλλά στην εισαγωγή τους στα Πανεπιστήμια. Αν η Πολιτεία θέλει να επενδύσει στον αθλητισμό, οφείλει να στηρίξει αυτά τα παιδιά».

Θα θέλαμε να μεταφέρουμε, τέλος, τις δικές σας ευχές για το νέο έτος στους αναγνώστες του paraskhnio.gr…
Άννα Καραμανλή: «Εύχομαι καλή χρονιά σε όλους με υγεία, αλληλεγγύη στο συνάνθρωπο και αισιοδοξία για το αύριο. Να είναι το 2013 η χρονιά που θα δικαιωθούν οι θυσίες, αλλά και θα επιτευχθούν όλοι οι προσωπικοί τους στόχοι».

Σχετικά άρθρα

Η Άννα Καραμανλή για τα προνόμοια των διακριθέντων αθλητώνΧαμός στην επιτροπή της Βουλής για την ισότητα των φύλων
Keywords
Τυχαία Θέματα