Κάλπη απόσχισης στήνεται στην Κριμαία (ΦΩΤΟ)

Σε κλίμα χάους θα διεξαχθεί το δημοψήφισμα της Κριμαίας που έχει προγραμματιστεί για αύριο, Κυριακή. Από τη μια η ουκρανική κυβέρνηση κηρύσσει παράνομη τη διενέργεια δημοψηφίσματος και από την άλλη οι κάτοικοι της Ανατολικής Ουκρανίας κάνουν έκκληση βοήθειας από τη Ρωσία. Εν τω μεταξύ αυξάνεται

η στρατιωτική παρουσία των ΗΠΑ, της Ρωσίας και της μεταβατικής κυβέρνησης της Ουκρανίας.

Τα πρώτα προκαταρκτικά αποτελέσματα του δημοψηφίσματος για την προσάρτηση της Κριμαίας στη Ρωσία θα γίνουν γνωστά λίγο μετά το κλείσιμο των εκλογικών τμημάτων στις 20:00 (τοπική ώρα και ώρα Ελλάδας), ανακοίνωσε σήμερα ο Μιχαΐλο Μαλίτσεφ, πρόεδρος της επιτροπής που διοργανώνει το δημοψήφισμα. Τα οριστικά αποτελέσματα της ψηφοφορίας, που ξεκινά στις 08:00, θα ανακοινωθούν το πρωί της Δευτέρας, πρόσθεσε.

Οι Ουκρανοί στρατιωτικοί που σταθμεύουν στην Κριμαία μπορούν να ψηφίσουν, υπογράμμισε ο Μαλίτσεφ, «αυτό εξαρτάται από τον ανώτερό τους». Είπε πως έχει λάβει αιτήματα στρατιωτών που λένε ότι θέλουν να ψηφίσουν αλλά δεν μπορούν να το κάνουν ελλείψει συμφωνίας με την ιεραρχία τους.

Θα τυπωθούν περίπου 1,5 εκατομμύριο ψηφοδέλτια, αριθμός που ανταποκρίνεται στον ενήλικο πληθυσμό συν ένα τοις εκατό, είπαν ακόμη οι διοργανωτές του δημοψηφίσματος.

Σύμφωνα με τον Μαλίτσεφ, 623 δημοσιογράφοι που εκπροσωπούν 129 μέσα ενημέρωσης έχουν λάβει διαπίστευση για να καλύψουν το δημοψήφισμα, καθώς και 135 ξένοι παρατηρητές από 23 χώρες. Οι παρατηρητές αυτοί θα αναγνωρίζονται από ένα κόκκινο σήμα, οι τοπικοί παρατηρητές θα φέρουν ένα μπλε σήμα.

Είναι χαρακτηριστικό ότι το 77% των ψηφοφόρων θα ψηφίσουν υπέρ της προσάρτησης στη Ρωσία σύμφωνα με δημοσκόπηση που δημοσιοποίησε αυτήν την εβδομάδα το ινστιτούτο κοινωνιολογικών και πολιτικών ερευνών της Δημοκρατίας της Κριμαίας.

Τα μέσα ενημέρωσης θα έχουν την άδεια να κινηματογραφήσουν την καταμέτρηση των ψηφοδελτίων που θα τοποθετηθούν σε τρεις στοίβες: για τη Ρωσία, για μια διευρυμένη αυτονομία και λευκά ψηφοδέλτια.

Ως προς τον προϋπολογισμό του δημοψηφίσματος, που καλύπτεται πλήρως από τα αποθέματα της περιοχής, εκτιμάται ότι ανέρχεται στα 16 εκατομμύρια γρίβνα ή 1,3 εκατομμύρια ευρώ.

Παράνομο ή όχι το δημοψήφισμα;

Οι ΗΠΑ και οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις έχουν απορρίψει ως παράνομο το δημοψήφισμα και προειδοποιούν πως δεν πρόκειται να αναγνωρίσουν το αποτέλεσμά του. Οι αντιδράσεις δεν έχουν κάμψει την στάση της Μόσχας, η οποία επιμένει πως η Κριμαία στήνει νόμιμα τις κάλπες και ετοιμάζεται να την κάνει άλλο ένας μέρος της Ρωσικής Ομοσπονδίας.

Στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ συζητήθηκε πρόταση ψηφίσματος που απορρίπτει ως παράνομη την κάλπη της Κυριακής. Το απόγευμα του Σαββάτου, η Ρωσία άσκησε βέτο.

Η Γαλλία απειλεί με τρίτο γύρο κυρώσεων

Το Σάββατο, ο γάλλος πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ ήγειρε την απειλή τρίτου σταδίου κυρώσεων, με επιπτώσεις στην αμυντική συνεργασία.

Ο Γάλλος πρόεδρος έθεσε εν αμφιβόλω τη συνέχιση του εξοπλιστικού προγράμματος με τη Ρωσία για τα Mistral. «Αυτό θα είναι το τρίτο στάδιο» είπε σε συνέντευξη Τύπου το Σάββατο -επαναλαμβάνοντας για άλλη μία φορά πως το δημοψήφισμα στην Κριμαία «είναι παράνομο».

Εισβολή σε περιοχή δίπλα από την Κριμαία

Το ουκρανικό υπουργείο Άμυνας μιλά για απόπειρα εισβολής των ρωσικών στρατιωτικών δυνάμεων που εφόρμησαν από την Κριμαία προς γειτονική επαρχία.

«Μονάδες των ενόπλων δυνάμεων της Ουκρανίας απέκρουσαν σήμερα [Σάββατο] προσπάθεια στρατιωτικών των ενόπλων δυνάμεων της Ρωσικής Ομοσπονδίας να εισέλθουν στην επικράτεια της επαρχίας της Χερσώνας στα Αρμπάτσκαγια Στρέλκα» ανέφερε το υπουργείο Άμυνας της Ουκρανίας. Η απόπειρα «αποτράπηκε αμέσως», συνεχίζει το Κίεβο, με ανάπτυξη μαχητικών και δυνάμεων αλεξιπτωτιστών.

Την ίδια ώρα, το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών επανέρχεται στις «επισημάνσεις» της για την τεταμένη κατάσταση που επικρατεί στην Ουκρανία.

Με αφορμή την έκκληση βοήθειας από την Ανατολική Ουκρανία, το ρωσικού υπουργείο Εξωτερικών απάντησε: «Η Ρωσία λαμβάνει αρκετές εκκλήσεις με αιτήματα υποστήριξης ειρηνικών πολιτών. Αυτές οι εκκλήσεις θα εξεταστούν».

Αισθητή η παρουσία των ΗΠΑ

Το αμερικανικό αντιτορπιλικό Truxtun, που έδεσε στη Βάρνα της Βουλγαρίας, ανέφερε πως θα συνεχίσει τις ασκήσεις με τις συμμαχικές δυνάμεις στην περιοχή.

«Δεν μπορώ να σχολιάσω για τις μελλοντικές μας επιχειρήσεις, αλλά θα αξιοποιήσουμε την ευκαιρία να κάνουμε “ασκήσεις ρουτίνας” με τους συμμάχους μας στην περιοχή. Η επιχείρηση είχε σχεδιαστεί πολύ πριν το ξέσπασμα της κρίσης στην Κριμαία» ανέφερε ο επικεφαλής αξιωματικός του αντιτορπιλικού, Άντριου Μπιν, σύμφωνα με το Reuters.

The post Κάλπη απόσχισης στήνεται στην Κριμαία (ΦΩΤΟ) appeared first on Paraskhnio.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα