Καλπάζουσα η αύξηση ασθενών με σακχαρώδη διαβήτη

«Δυσβάσταχτο φορτίο» θεωρούν την ασθένειά τους περισσότεροι από 4 στους 10 πάσχοντες από διαβήτη, ενώ το 14% έχουν κατάθλιψη εξαιτίας του. Επίσης, σχεδόν 1 στους 2 ασθενείς πιστεύουν ότι η νόσος επηρεάζει σημαντικά την καθημερινότητά τους, ενώ ο 1 στους 5 πιστεύει ότι έχει αρνητικό αντίκτυπο στις οικογενειακές και κοινωνικές σχέσεις του.Παρ’ όλα αυτά, ούτε οι μισοί δεν συμμετέχουν σε επίσημα προγράμματα εκπαίδευσης για τον διαβήτη, ώστε να μάθουν να ρυθμίζουν καλά το σάκχαρό τους και να ζουν με τη νόσο τους.

Σύμφωνα

με αυτά τα νέα ευρήματα, τα οποία προέρχονται από τη μελέτη «Dawn-2», παρουσιάσθηκαν στο «Ευρωπαϊκό Φόρουμ για την Υγεία Gastein» (EHFG) που πραγματοποιείται στο Μπαντ Χόφγκασταϊν της Αυστρίας. Επιπλέον, η μελέτη έδειξε ότι ο διαβήτης θεωρείται δυσβάσταχτο φορτίο και για το 35% των συγγενών των διαβητικών. Εξ άλλου πάνω από 6 στους 10, ζουν με το διαρκή φόβο ότι ο άρρωστος τους θα πάθει υπογλυκαιμία και το σχεδόν 45% υποστηρίζουν ότι ο διαβήτης έχει επηρεάσει αρνητικά την ψυχική τους κατάσταση.

Όμως, το 37%, δεν ξέρουν πώς να βοηθήσουν το άτομο της οικογένειάς τους που πάσχει, ενώ μόλις οι 2 στους 10 παίρνουν μέρος σε κάποιο πρόγραμμα εκπαίδευσης για να ξέρουν τι πρέπει να κάνουν και για να βοηθήσουν και τον εαυτό τους. Σημειώνεται ότι οι ασθενείς με διαβήτη ανέρχονται σε 83 εκατομμύρια στα 34 κράτη-μέλη του ΟΟΣΑ (μεταξύ αυτών και η Ελλάδα), αλλά υπολογίζεται ότι μέχρι το 2030, θα φθάσουν τα 100 εκατομμύρια.

The post Καλπάζουσα η αύξηση ασθενών με σακχαρώδη διαβήτη appeared first on Paraskhnio.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα